CARINYENA

29 gener 2019

L'expressió varietal de la carinyena transita per un sender de textures carnoses i una calidesa d'amplitud majúscula que reconforta ànima i paladar. Abrigall per a l'esperit en dies freds d'hivern.

'Mazuelo' a la Rioja, 'crujillón' en certes parts d'Aragó, 'samsó' a Catalunya o 'pinot d’évora' a Portugal. Són algunes de les sinonímies de la carinyena. El seu nom incita a pensar que el seu origen procedeix de la població homònima de Carinyena (Aragó), coneguda terra de vinyes i reconeguda des de temps de l'Imperi Romà.

[[{"fid":"19033","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":792,"width":1191,"style":"height: 332px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Raïm Carinyena a les vinyes d’ El Lloar (DOC Priorat) en època de verema.

Sigui com sigui, ens trobem davant d'una de les varietats de la vinya europees més antigues de les que se’n té constància. Atenent les seves particularitats i característiques, és comprensible el perquè del seu èxit a través dels segles:

La carinyena exigeix ​​condicions de poca producció per tal de regalar-nos el millor de si. Davant la demanda d'alts rendiments, acusa falta de pigment, certa acidesa i un rastre d'amargor. Per contra, quan creix en sòls més aviat pobres, fins i poc productius, la varietat reneix completa i perfecta, oferint vins de pigmentació intensa i un subtil, però permanent record floral de violetes.

[[{"fid":"19035","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":381,"width":691,"style":"height: 276px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Sòl de llicorella a les vinyes d’ El Lloar (DOC Priorat)

Quan actua com a monovarietal, la carinyena assenta la seva personalitat en la carnositat vellutada i riquesa d'alcohol natural, fent del pas per boca una experiència tangible, material, tàctil. Reconfortant.



No obstant això, és en companyia de la garnatxa quan sorgeix la màgia. Una simbiosi que ha esdevingut en un dels cupatges per antonomàsia de l'arc mediterrani. Un néixer per entendre, perdre i retrobar després. El petó etern de dues dames negres.



Carinyena-garnatxa; garnatxa-carinyena. Juntes, accentuen la profunditat abissal cromàtica; un univers de fruita negra madura que juga a retornar-nos la primavera amb matisos florals de transitar violaci.

[[{"fid":"19036","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":643,"width":970,"style":"height: 331px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

‘Terrasses’ a les vinyes d’ El Lloar (DOC Priorat)

És al Priorat on, potser, aquesta parella exhibeix la seva versió definitiva que fa dels nostres vins quelcom excepcional. Salmos i Perpetual (DOQ Priorat) són hereus de la cultura mil·lenària de la vinya de la comarca; expressions vives del binomi varietal que, nascudes en ceps vells d'escàs rendiment, ofereixen la garantia, anyada rere anyada, de qualitat superior.

Grans Muralles (DO Conca de Barberà) o Purgatori (DO Costers del Segre), són altres icones de Família Torres que també vesteixen de carinyena als seus cupatges. Vells i nous clàssics que mantenen i realcen, de manera contrastada, el bon nom al nostre celler.

Essencial en el nostre jardí ampelogràfic, la carinyena exerceix de facilitador d'identitat i qualitat a parts iguals. Tant com a única regent, com en alquímic assemblage amb la garnatxa, la calidesa varietal de la carinyena ens abrigalla, de cos i esperit, durant l’hivern.