Recuperar l'harmonia amb el planeta per començar de nou

Jose Luis Gallego. Divulgador ambiental

La paorosa crisi sanitària generada per la pandèmia de l'Covid-19 suposa una de les majors catàstrofes humanitàries que ha assotat i segueix assotant al món. Després del desorbitat nombre de víctimes provocades pel virus queda el dolor dels seus cercles pròxims. Per això, abans d'iniciar qualsevol altre tipus de valoració, el primer que cal fer és compartir el dol i expressar els condols per a cadascuna de les persones mortes.

 

Però després d'assenyalar l'immens dolor per tan irreparable pèrdua, convé anotar els ensenyaments que ens està deixant aquesta important crisi.

 

La fragilitat de l'ésser humà ha quedat patent. Els que creien que érem l'espècie escollida, un ésser invulnerable, han pogut comprovar que en realitat no som aliens als avatars que pateixen la resta dels éssers vius amb els que compartim planeta. Un planeta que, davant el cessament de les nostres activitats, ha mostrat una recuperació mediambiental certament sorprenent. Coincidint amb la quarantena, el sobtat descens dels desplaçaments en cotxe per l'interior de les ciutats ha provocat de forma igualment instantània un descens dels nivells de contaminació atmosfèrica fins a mínims inèdits.

 

Una imatge del missatge de solidaritat que brinda El Cervino, l'emblemàtica muntanya suïssa, al món. (Foto: Fabrice COFFRINI / AFP)

 

 

De la mateixa manera, la dràstica disminució de la producció industrial, l'activitat comercial i el trànsit de mercaderies i passatgers per via terrestre, marítima o aèria, ha produït un descens equivalent de les emissions associades de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) que, si bé encara no és possible computar degudament, sense cap mena de dubte contribuirà a mitigar la seva concentració en les capes altes de l'atmosfera, principal causa de la crisi climàtica.

 

I al costat d'això, cal destacar la sorprenent (i en alguns casos espectacular) recuperació de la vida silvestre i la biodiversitat en els entorns humans. Només cal atendre les imatges compartides pels usuaris de les xarxes socials per entendre fins a quin punt quan l'ésser humà es retira a les seves estances la naturalesa recobra el pols i emergeix amb inusitada força en els llocs dels que ens hem absentat.

 

La recuperació mediambiental associada a la cessació de la nostra activitat demostra l'alt poder de recuperació que té el planeta quan li donem el més mínim respir. Anotem aquesta dada. Prenguem en consideració aquesta resposta de la natura, que tant de bo mai s'hagués produït, que no justifica en absolut la pèrdua d'una sola de les vides humanes provocades per la pandèmia, però que faríem malament en no tenir en compte.

 

Encara estem a temps d'evitar el pitjor, i ara se'ns brinda una excel·lent oportunitat per intentar-ho.

 

Es tracta de reconstruir la nostra economia a partir de valors que incorporin i anteposin el respecte a l'entorn, de tornar a començar deixant que el planeta se segueixi recuperant, segueixi respirant com ho ha fet durant la nostra aturada productiva i el cessament de les nostres activitats socials.

 

Tornem a començar tenint en compte els valors de respecte al planeta que a principis d'aquest mateix any proclamava al món la Unió Europea, a l'anunciar la seva Green Deal, i posar en marxa les mesures incloses en el seu Pacte Verd per promoure un ús més eficient dels recursos, basat en l'ocupació de les energies renovables, la reducció de la contaminació o la recuperació de la biodiversitat, entre moltes altres accions.

 

Reprenguem l'activitat sense oblidar l'ensenyament adquirit i avancem d'una vegada per totes tots junts i alhora cap a una economia neta i circular, cap a un model de desenvolupament més just i equilibrat, en harmonia amb el planeta.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't