La floració dels cirerers: l’art que va enamorar Neruda

Per José Luis Gallego. Divulgador ambiental @ecogallego

El gènere Prunus és un dels més extensos entre els nostres arbres fruiters. Presseguers, albercoquers i ametllers en són alguns dels representants principals. Tots conviuen en una harmonia perfecta en l’entorn de les vinyes, i escalonen la floració des de mitjan hivern fins ben entrada la primavera.

 

 

Però, encara que tots despleguen les flors amb una gran bellesa, cap és capaç de fer-ho com els cirerers.  

 

“Vull fer amb tu el que la primavera fa amb els cirerers”. El famós vers de Pablo Neruda transmet l’emoció que contagia la floració d’aquests arbres. Una autèntica exhibició de plenitud vegetal que va captivar la mirada i el cor del gran poeta xilè.

 

Perquè hi ha pocs espectacles que es puguin comparar amb el de la floració dels cirerers. Les vares rogenques, rectes i fines, completament despullades de fulles, es comencen a pintar de blanc quan els matins temperats del mes d’abril es converteixen en un bàlsam relaxant. 

 

Arbres de cirerer

 

A cap de pocs dies, ja són tantes les flors que hi ha per centímetre de branca que tot just semblen de veritat. Culminada la floració, els cirerars semblen camps nevats: llenços vius que fan de la natura una autèntica galeria d’art a l’aire lliure.

 

Al Japó senten autèntica passió per la floració dels cirerers. És tanta l’afició que hi ha que fins i tot tenen un nom per designar aquest espectacle de la natura: hanami, una bellíssima paraula que algun intèrpret amb ànima de poeta va traduir al català com “l’art de contemplar les flors”. I per als japonesos la més bella de totes les flors que s’obren a les branques dels arbres és la sakura: la flor del cirerer. 

 

Cada primavera, els nombrosos i primorosament ben atesos parcs i jardins de les ciutats i els pobles del país del sol naixent ofereixen un dels espectacles més grans de la natura: l’explosió de les sakura

 

Branques de cirerer

 

Passejar sota les branques dels cirerers en flor, que amb la carícia més lleu del vent provoca una pluja de pètals de cotó, és una de les cerimònies més grans de comunió amb la natura. Un espectacle que convoca milions de persones de totes les edats, que, per un dia, apaguen els mòbils i abandonen qualsevol altra actitud que no sigui la de gaudir de la bellesa natural i sucumbir a l’encantament que provoca el hanami.

 

A Espanya també hi ha molts llocs en què podem gaudir de la floració dels cirerers, però, sens dubte, un dels més cèlebres és Valle del Jerte. 

 

Situat al nord de la província de Càceres, aquest enclavament natural es converteix en un jardí japonès immens en plena horta extremenya. La visió dels milions de cirerers en flor que s’estenen per tota la comarca, dels camps folrats de milers de milions de delicades sakura, dona lloc a una de les estampes més extraordinàries de la primavera ibèrica, un espectacle que no ens hem de perdre, almenys una vegada a la vida.

 

Per celebrar-ho, els pobles i els llogarets celebren diferents actes d’agermanament amb la cultura japonesa: tallers d’ikebana, que és l’art floral japonès; exhibicions de taiko, nom amb el qual es coneix el tambor japonès; representacions de kabuki, que és un dels teatres més antics del Japó; exposicions de jardins zen; concerts de música tradicional japonesa; mercats de productes artesans... 

 

I, evidentment, també s’organitzen rutes de senderisme, a peu o amb cavall, per recórrer els millors racons de la comarca i contemplar de prop els cirerars en flor que captivar la mirada de Neruda i que són un dels millors exponents del que la primavera és capaç de fer amb la natura. 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't