GARNATXA NEGRA I CARINYENA

Un puzle de dues peces

Garnatxa negra i carinyena es miren d’igual a igual des de la seva mediterraneïtat. Totes dues d’ànima passional, la primera sedueix des de la sensualitat; la segona, des de la carnalitat.

 

A mode de breu radiografia en solitari, els vins elaborats amb garnatxa negra exhibeixen un bonic color vermell vida, generosa graduació i intensitat aromàtica. És la varietat negra mediterrània més conreada arreu del món. Els tanins se’ns mostren sensuals i grassos, i sedueixen en boca des de la calidesa i l’elegància.

 

 

Variedad garncha en la finca El Lloar (Priorat), propiedad de Familia Torres

Varietat garnatxa a la finca El Lloar (Priorat), propietat de Família Torres.

 

La varietat carinyena és clàssica i tradicional de la vinya mediterrània. Els vins amb carinyena són robustos, d’alta graduació i amb una alta pigmentació. Vins rics en tanins, que tornen el paladar en vellut.

 

 

Variedad cariñena en la finca El Lloar (Priorat), propiedad de Familia Torres

Varietat carinyena a la finca El Lloar (Priorat), propietat de Família Torres.

 

 

Juntes potencien les seves particularitats. Com l’accent la paraula. Conreades a la mateixa terra i sota el mateix sol.

 

 

A mode de porta d’entrada, la carinyena vesteix el paladar d’una abraçada de vellut, per on la característica fruitera de la garnatxa negra transita sabent-se estimada. I deixa rere seu aquell rastre de mineralitat aferrat a la terra. Frescor.

 

 

És al Priorat on aquesta particular unió cobra un protagonisme especial i brilla amb més intensitat. On allò tangible i les essències esdevenen paradigma. I el paradigma té nom propi, Mas de la Rosa.

 

 

Vino Mas de la Rosa, elaborado con las variedades garnacha tinta y cariñena

Vi Mas de la Rosa, elaborat amb les varietats garnatxa negra i carinyena.

 

A la vinya homònima convergeixen en vida ceps de més de vuitanta anys de garnatxa negra i carinyena. Una relació afermada per la cronologia en un raconet del Priorat on el mateix temps sembla deturat. A Mas de la Rosa, les varietats s’expressen des d’allò identitari, tot conservant la seva expressió varietal més pura.

 

 

Cepas en la Finca Mas de la Rosa (DOQ Priorat), en la localidad de Porrera (Cataluña). Propiedad de Familia Torres.

Ceps a la Finca Mas de la Rosa (DOQ Priorat), a la localitat de Porrera (Catalunya). Propietat de Família Torres.

 

El tresor natural del Priorat es troba en els seus sòls de pissarra. Hi abunden les roques de llicorella en terrenys pobres que ofereixen qualitats especials per als ceps, atès que afavoreixen el drenatge de les aigües de pluja que alimenten les arrels de la vinya. Les dures condicions climàtiques de la regió –seca, d’alta insolació i grans contrastos de temperatura– permeten, a més, obtenir collites de molt baix rendiment, en les quals la carinyena i la garnatxa negra exhibeixen tota la seva esplendor aromàtica.

 

Setze mesos en un llit de roure ens retornen el temps com a aliat; bressolant, acaronant i perfilant el nou vi que serà; fent de dues ànimes una de sola. I, aleshores, el paradigma cobra vida.

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't