Descobrir el vi (I): Com començar. La meva experiència.

Per Tim Jackson. Master of Wine.

El del vi és un món molt divers! Infinitat de varietats de raïms, llocs, persones, mètodes, estils i qualitats ofereixen un terreny aparentment infinit als amants del vi. Si a això afegim una bona barreja de veritat i ficció, mite i realitat, tenim suficient material per clavar-hi la dent, o el nas ...


Però la diversitat també té un costat fosc: la complexitat. La complexitat pot ser una enemiga per als amants del vi, provocant confusió, por i conservadorisme. Ens atenim al que coneixem per evitar errors desastrosos, i és que ningú vol gastar diners en vi dolent, sobretot quan s'està començant.

 

Per a moltes persones, això significa que mai s'embarquen en l'aventura del descobriment. No exploren i no experimenten els plaers que el món del vi pot oferir. Llavors, com podem aprendre? Com podem adquirir els coneixements que ens ajudin a orientar-nos en el món del vi i a apreciar la seva bellesa en totes les dimensions? Per on comencem?

 

En el meu cas, si pogués descriure un moment en què va començar el meu viatge, en el qual vaig començar a considerar el vi com «una cosa que val la pena conèixer», va ser quan vaig visitar una regió vinícola. L'estiu de 1994, després del meu primer any d'universitat, el meu pare i jo vam anar en cotxe a França amb un pla tan poc concret com «anem cap a Borgonya».

 

El meu pare va conduir tota la nit des de Calais i ens vam presentar a les 9 del matí d'un dia de finals de juliol a l'oficina de turisme del centre del poble de Chablis, on amablement ens van reservar habitació en un bed & breakfast a una vinya propera: Domaine de la Conciergerie. La resta, com se sol dir, ja és història.

 

Des Chablis baixem per la Côte d'Or, on vam visitar el Clos de Vougeot i altres llocs abans de tornar a casa pel Loira. L'estiu següent va ser Bordeus; i la vall del Roine a l'altre. Des de llavors he estat per tot el món, des de Califòrnia a Otago Central; des Stellenbosch a Santorini. Llocs increïbles i vins sorprenents a tot arreu.

 

Visitar les regions potser és la millor manera de connectar amb el vi, ja que un mateix raïm pot produir vins diferents en diferents llocs, és a dir, que el lloc importa. També és estrany que una regió vinícola no tingui paisatges bonics.


Quan estàs allà, arribes a connectar molt amb el lloc, connexió que s'intensifica quan coneixes a les persones que hi ha darrere dels vins. I el més important: realment tastes dels vins. Això pot incloure la troballa de vins rars de petits productors o que s'elaboren en petites quantitats i que és estrany trobar fora de la seva regió.


No obstant això, considerant-lo en un context més ampli, resulta una forma lenta i cara de conèixer tot el món del vi. Les visites es poden fer una mica a cegues, sovint hi ha la barrera de l'idioma, a algunes regions és més fàcil accedir sense haver concertat una cita que a altres i, a més, moltes vegades ens sentim obligats a comprar després d'haver provat el vi de algú.

 

 

Així que, a mesura que em vaig anar interessant més, vaig començar a buscar informació per altres vies. Fent ara la vista enrere, durant els següents 10 anys més o menys vaig anar aprenent una mica segons m'anava interessant. Em vaig comprar uns quants llibres i vaig començar a llegir el que els autors especialitzats en vi havien de dir, també en l'incipient món d'internet. També vaig començar a beure més, provant de tant en tant vins nous dels que havia llegit o sentit parlar, encara que sobretot comprava vins francesos: els coneixia millor i eren fàcils de trobar.

 

El 1998 vaig començar a guardar i a posar en el meu primer àlbum de vins les etiquetes dels vins que havia provat que m'havien semblat interessants, bons i de vegades també dolents. Era una manera de recordar-me dels vins i del que havia après sobre ells. Em va portar uns 5 anys omplir aquest primer àlbum amb 183 etiquetes. Recentment vaig passar aquestes notes a la meva pàgina web, www.winebook.co.uk, i em vaig adonar de com la meva pròpia experiència es va anar ampliant i aprofundint durant aquests primers anys. Ja vaig pel meu setè àlbum, i és que és un viatge que no s'acaba mai!

 

On tot va començar. La primera entrada.

 

Al cap de 10 anys vaig començar a formalitzar el procés d'aprenentatge assistint a cursos de vi tutoritzats. Després d'obtenir en 2004 la qualificació de nivell 3 al Wine and Spirit Education Trust (WSET), al 2007-2009 vaig fer el curs per al seu prestigiós diploma de nivell 4.

 

Després d'una pausa, a l'octubre de 2013 vaig començar un programa de Màster en Vi (MW). Durant els següents 4 anys, les moltes lectures de llibres tècnics, visites a cellers i converses amb cellerers, a més de les més de 500 ampolles de vi destapades per tasts sistemàtics, van culminar en el Màster en Vi que vaig aprovar el 2017. L'últim pas va ser escriure un treball de recerca sobre un tema relacionat amb el vi. Fascinat pel procés d'aprenentatge, vaig decidir centrar el meu estudi en la didàctica del vi per a consumidors.


Durant els últims més de 20 anys he après que són molts els camins que porten al coneixement, i jo he recorregut la majoria. També em vaig adonar que no hi ha una sola resposta a «com s'aprèn», que no hi ha un mètode perfecte ni un sol ordre per aplicar aquests mètodes.


Això és particularment cert en la mesura que el coneixement del vi té dues formes. Podríem etiquetar els fets, històries i opinions sobre el vi com «teoria». Tot això ens dóna una base per entendre per què els vins són com són i com encaixen les peces del món del vi. Però el coneixement definitiu ve de l'aspecte pràctic, sensorial: quin gust tenen realment els diferents vins i si ens agraden o no.


Fins a cert punt és possible considerar aquestes dues dimensions per separat; per tant, properament analitzaré les diverses formes en què els amants del vi poden aprendre les dues cares, la teoria i el tast, per poder desplegar les ales i gaudir del món del vi.

 

Així doncs, partint de les meves experiències, així com de les visites a les regions que he esmentat, analitzaré els avantatges i desavantatges de cada mètode...properament!

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't