PATRIMONI MATERIAL DE LA VINYA (III)

14 setembre 2018

Antic feu nobiliari, Mas la Plana és bressol i custòdia de l’homònim i prestigiós cabernet. A la finca convergeixen dos tipus de patrimoni, la interrelació dels quals, solapa història i experiència, presents i futures.


La història atrapa el visitant entre les seves vint-i-nou hectàrees de vinyes quan alça la vista i perd la seva mirada en l'horitzó, retallat per la imponent figura de Montserrat. Una història que es remunta als assentaments romans i que cobra particular protagonisme durant l'edat mitjana.

Moltes de les masies que envolten la propietat estan construïdes sobre antigues villae rusticae, on residien els colons romans

[[{"fid":"18469","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":892,"width":1352,"style":"height: 330px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Mas La Plana, El Penedès

L'afortunada ubicació de la finca, a mig camí entre mar i muntanya, sembla excelsa per al cultiu de la vinya. I sempre fou així. Durant l'Edat Mitjana, el vi negre que elaboraven els antics habitants gaudia d'especial fortuna entre la cort i els nobles de la regió, en particular, els Comtes de Barcelona, que van fer de la finca i terrenys adjacents el seu particular feu de caça i oci.

[[{"fid":"18470","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":596,"width":1061,"style":"height: 281px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Entrada a la finca Mas La Plana, El Penedès.

Es diu que els pagesos de Mas la Plana mai van haver de tributar al senyor feudal de la comarca ni a l'Església. Les rendes es pagaven directament al rei, en forma d’aus, per alimentar els falcons reals; fogasses de pa per a la canilla de gossos de caça, i una part de vi nou.

Com a contrapartida, els propietaris de la finca no podien vendre els seus vins envellits fins que el rei no hagués consumit la seva part de la collita corresponent.

Tal prestigi van arribar als vins procedents de la finca, que els propietaris de la mateixa van obtenir permís per reparar les seves bótes i altres averies de verema a les ferreries i boteries de palau.


El que sembla romandre inalterable és la cura en l'elaboració i la recerca de la major qualitat en els vins. Una constant sostinguda en l'esdevenir de la Família Torres que es remunta a la seva primera i arxiconeguda collita de cabernet, el 1970.

[[{"fid":"18471","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":874,"width":535,"style":"height: 817px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Publicació de la prestigiosa revista especialitzada Gault Millau (Olimpíades del Vi, 1979).

Una terra que ha estat testimoni del desenvolupament i invenció de les arts i tècniques més revolucionàries esdevingudes en la viticultura del s. XXI: consciència ecològica, elaboracions limitades, seleccions adequades, així com el profund estudi i parcelització del territori que dibuixen els diferents terroir que a la finca conviuen.


Mas la Plana construeix avui el seu prestigi des l'intangible de la història i la matèria, que és la vinya. Una dualitat que fa de motor del desenvolupament vinícola i de la vertebració d'un teixit social curiós i acurat envers el seu entorn. Un centre experiencial del vi, d'identitat definida, obert al món, que fa de l'enoturisme i amor per la terra la punta de llança, que inicia la descoberta del territori a ulls de l’amant del vi.