Toda la actualidad y las noticias más interesantes de bodegas torres

Signature Wine Experiences, luxury wine tourism at Familia Torres

Noticia / 2018 · 10 · 22

Familia Torres introduces Signature Wine Experiences, three select wine tourism experiences aimed at wine lovers who seek exclusive moments of leisure. The hundred-year-old Penedès family winery has decided to go beyond the classic tour-and-tasting concept to design customized experiences around their flagship wines. Offering exquisite service and a detailed look at how the wines are made, their evolution and typicity, the experiences invite visitors to taste barrel samples or explore different vintages with vertical tastings guided by expert sommeliers.

The Legacy Wine Experience, one of the three premium experiences, shines a spotlight on Mas La Plana, the wine that defeated the French Cabernet Sauvignon greats at the 1979 Wine Olympics in Paris. Visitors can now experience it in its pure state, discovering every stage of its winemaking process: from vineyard to barrel and bottle. The experience begins with a tasting in the vineyard, followed by a barrel sample, and culminates in an exceptional tasting of Mas La Plana and all the other wines that make up the Antología Miguel Torres collection: Reserva Real (DO Penedès), Perpetual (DOQ Priorat), Grans Muralles and Milmanda (both DO Conca de Barberà).

The Vertical Wine Experience is designed for wine lovers interested in a more in-depth understanding of the character and typicity of two exceptional Familia Torres wines: Mas La Plana and Milmanda, a Cabernet Sauvignon and a Chardonnay varietal, respectively. The vertical tasting features three different years for each, allowing visitors to appreciate the influence that vintage and evolution have on these age-worthy wines. As with the previously described experience, visitors will taste the wine in the vineyard of origin and directly from the barrel as a lead up to the final tasting. The Exclusive Wine Experience completes the trilogy with a tasting of seven high-end Familia Torres wines from different Catalan wine regions, as well as Chile and California, paired with artisan hams and cheeses. All of the experiences include a tour of the winery and the vat room of Familia Torres's flagship wine.

Familia Torres's Signature Wine Experiences are designed for the discerning wine traveler and offer unforgettable activities for small groups of up to ten people. The experiences have received the Service Excellence award at the Luxury Travel Awards 2018 and can be booked in advance here

Família Torres inicia l’elaboració d’un vi de granit al Pazo Torre Penelas, a Rías Baixas

Noticia / 2018 · 11 · 05

Serà el primer vi que realitza tot el procés de fermentació i criança en dipòsits de granit gallec

Família Torres ja està elaborant el seu primer vi al Pazo Torre Penelas, a Rías Baixas, que va adquirir fa un any i mig. Serà el primer vi elaborat totalment en granit, que haurà fet la fermentació i posterior criança en dipòsits fabricats amb aquesta pedra típica gallega. L’objectiu és crear un vi que sigui la màxima expressió del territori, ja que únicament haurà estat en contacte amb el granit, des del fruit que creix en sòls formats per sorres granítiques fins que arriba a l’ampolla, potenciant la mineralitat i caràcter varietal de l’albarinyo.

El petit celler, instal·lat sota la torre de la casa pairal, compta amb tres dipòsits innovadors de granit gallec de forma ovoide i 735 litres de capacitat, els primers que fabrica Ànforum Barricas de Piedra d’aquestes dimensions, als que s’ha adaptat un sistema de refrigeració per controlar la temperatura de la fermentació. El vi ha fermentat durant 20 dies en aquests dipòsits petris i actualment hi està realitzant la criança sobre lies, que durarà de 6 a 8 mesos.

Aquest tipus de material, per la porositat de la pedra, permet una micro-oxigenació constant del vi, facilitant la generació d’aromes i mineralitat. La forma ovoide, per la seva part, afavoreix el moviment del vi a l’interior del dipòsit i fa que les lies es mantinguin en suspensió, fet que aportarà major untuositat i volum en boca.

Segons Víctor Cortizo, enòleg de Familia Torres a Rías Baixas, "volem fer un vi que mostri la singularitat de les sis hectàrees de vinya emmurallada del Pazo Torre Penelas a la vall de Salnés. Crec que aquesta vinya d’albarinyo en un sòl granític excepcional pot produir vins amb potencial de llarga guarda". Un vi que respon a la voluntat de la Família Torres d’elaborar vins singulars procedents de vinyes pròpies, molt arrelats al territori.

Mentre que la primera verema del 2017 va servir per conèixer tot el potencial de la vinya i parcel·lar les sis hectàrees en tres zones segons l’orientació i edat dels ceps que van dels 12 als 35 anys, aquest any ja s’han seleccionat els millors lots per elaborar-los al celler, que també disposa de tres dipòsits de formigó, cinc d’acer inoxidable i una bota de fusta de 600 litres. La verema va començar el 12 de setembre per conservar l’acidesa del raïm i va finalitzar l’última setmana de setembre amb menys producció que l’any anterior i una qualitat excepcional. Com és tradició i tal com marca la normativa en la DO Rías Baixas, la collita es va realitzar a mà.

El Pazo Torre Penelas es troba al municipi de Portas, Pontevedra, a la vall del Salnés, la més coneguda de les cinc subzones que conformen la DO Rías Baixas. Es tracta d’una casa pairal típica gallega catalogada com a patrimoni històric. El seu origen dataria del s. XIV o XV, segons l'inventari de cases pairals i torres de la província de Pontevedra editat per la Diputació l'any 1997, que també menciona que entre els seus propietaris hi ha personatges il·lustres com Ponce de León. Té elements típics com el graner, el colomar i l'ermita i destaca per l'extensió de la vinya de sis hectàrees, plantada per mitjà del sistema emparrat característic de les Rías Baixas.

Familia Torres inicia la elaboración de un vino de granito en su Pazo Torre Penelas, en Rías Baixas

Noticia / 2018 · 11 · 05

Será el primer vino que realiza todo el proceso de fermentación y crianza en depósitos de granito gallego

Familia Torres ya está vinificando su primer vino en el Pazo Torre Penelas, en Rías Baixas, que adquirió hace un año y medio. Será el primer vino elaborado totalmente en granito, que habrá hecho la fermentación y posterior crianza en depósitos fabricados con esta piedra típica gallega. El objetivo es crear un vino que sea la máxima expresión del territorio, ya que únicamente habrá estado en contacto con el granito, desde el fruto que crece en suelos formados por arenas graníticas hasta que llega a la botella, potenciando la mineralidad y carácter varietal del albariño.

La pequeña bodega, instalada bajo la torre del pazo, cuenta con tres depósitos innovadores de granito gallego de forma ovoide y 735 litros de capacidad, los primeros que fabrica Ànforum Barricas de Piedra de estas dimensiones, a los que se ha adaptado un sistema de refrigeración para controlar la temperatura de la fermentación. El vino ha fermentado durante 20 días en estos depósitos pétreos y actualmente está realizando la crianza sobre lías, que durará de 6 a 8 meses.

Este tipo de material, por la porosidad de la piedra, permite una microoxigenación constante del vino, facilitando la generación de aromas y mineralidad. La forma ovoide, por su parte, favorece el movimiento del vino en el interior del depósito y hace que las lías se mantengan en suspensión, lo que aportará mayor untuosidad y volumen en boca.

Según Víctor Cortizo, enólogo de Familia Torres en Rías Baixas, "queremos hacer un vino que muestre  la singularidad de las seis hectáreas del viñedo amurallado del Pazo Torre Penelas en el valle de Salnés. Creo que este viñedo de albariño en un suelo granítico excepcional puede producir vinos con potencial de larga guarda". Un vino que responde a la voluntad de la Familia Torres de elaborar vinos singulares procedentes de viñedos propios, muy arraigados al territorio.

Mientras que la primera vendimia del 2017 sirvió para conocer todo el potencial del viñedo y parcelar las seis hectáreas en tres zonas según la orientación y edad de las cepas que van de los 12 a los 35 años, este año ya se han seleccionado los mejores lotes para elaborarlos en la bodega, que también dispone de tres depósitos de hormigón, cinco de acero inoxidable y una barrica de madera de 600 litros. La vendimia se inició el 12 de septiembre para conservar la acidez de la uva y finalizó la última semana de septiembre con menos producción que el año anterior y una calidad excepcional. Como es tradición y tal como marca la normativa en la DO Rías Baixas, la cosecha se realizó a mano.

El Pazo Torre Penelas está situado en el municipio de Portas, en Pontevedra, en el valle de Salnés, la más conocida de las cinco subzonas que integran la DO Rías Baixas. Se trata de un pazo típico gallego catalogado como patrimonio histórico, cuyo origen se situaría en el s. XIV o XV, según el Inventario de pazos y torres de la provincia de Pontevedra editado por la Diputación provincial en 1997, que también apunta que entre sus propietarios figuran personajes ilustres como Ponce de León. Cuenta con elementos típicamente paciegos como el hórreo, el palomar y la capilla y destaca por la extensión de su viñedo, de seis hectáreas, plantado mediante el sistema de emparrado característico de las Rias Baixas.

Signature Wine Experiences, enoturisme de luxe a Família Torres

Noticia / 2018 · 10 · 22

Família Torres llança les Signature Wine Experiences, tres experiències enoturístiques de luxe adreçades als amants del vi que busquen  l’exclusivitat en els seus moments d’oci. Més enllà de l’habitual visita i tast de vins, el centenari celler familiar del Penedès ha dissenyat experiències personalitzades i de tracte exquisit en torn als seus vins més emblemàtics per donar a conèixer els detalls de la seva elaboració, evolució i tipicitat, oferint la possibilitat de tastar el vi directament de la bota o realitzant tastos verticals de diferents anyades de la mà d’experts sommeliers.

Batejada amb el nom de Legacy Wine Experience, aquesta és una de les tres experiències premium que té Mas La Plana com a principal protagonista. El vi que va vèncer als grans cabernet sauvignon francesos a les Olimpíades del Vi de París el 1979 es mostra als visitants en estat pur, desgranant cadascuna de les etapes de la seva elaboració: la vinya, la bota i l'ampolla. La visita s'inicia amb una degustació a peu de vinya i directament de la bota i culmina amb un tast excepcional dels vins que, juntament amb Mas La Plana, integren la col·lecció Antologia Miguel Torres: Reserva Real de la DO Penedès, Perpetual de la DOQ Priorat i Grans Muralles i Milmanda de la DO Conca de Barberà.

La Vertical Wine Experience està pensada per als wine lovers que vulguin aprofundir en el caràcter i tipicitat de dos grans vins de la Família Torres, Mas La Plana i Milmanda, monovarietals de cabernet sauvignon i chardonnay respectivament, amb un tast vertical de tres collites diferents de cadascun per constatar l'efecte de l'anyada i l'evolució d'aquests vins de guarda. Prèviament, els visitants tenen l'oportunitat, com en la proposta anterior, de tastar el vi a la vinya on neix i directament de la bota. La trilogia es completa amb l'experiència Exclusive Wine Experience, que consisteix en un tast de set vins d'alta gamma que la Família Torres elabora en diferents regions de Catalunya, i també a Xile i Califòrnia, maridats amb formatges i pernils artesans. Totes les propostes inclouen la visita al celler i a la sala de vinificació del vi insígnia de la Família Torres.

Amb les Signature Wine Experiences, Família Torres busca atraure a l’enoturista exigent, oferint propostes memorables en grups reduïts de fins a 10 persones. Unes propostes que ja han rebut la distinció 'Service Excellence' en els Luxury Travel Awards 2018 i que es poden contractar aquí

Signature Wine Experiences, enoturismo de lujo en Familia Torres

Noticia / 2018 · 10 · 22

Familia Torres lanza las Signature Wine Experiences, tres experiencias enoturísticas de lujo dirigidas a los amantes del vino que buscan  la exclusividad en sus momentos de ocio. Más allá de la habitual visita y cata de vinos, la centenaria bodega familiar del Penedès ha diseñado experiencias personalizadas y de trato exquisito en torno a sus vinos más emblemáticos para dar a conocer los detalles de su elaboración, evolución y tipicidad, ofreciendo la posibilidad de catar el vino directamente de la barrica o realizando catas verticales de diferentes añadas de la mano de expertos sommeliers.

Bautizada con el nombre de Legacy Wine Experience, esta es una de las tres experiencias premium que tiene Mas La Plana como principal protagonista. El vino que venció a los grandes cabernet sauvignon franceses en las Olimpiadas del Vino de París en 1979 se muestra a los visitantes en estado puro, desgranando cada una de las etapas de su elaboración: el viñedo, la barrica y la botella. La visita se inicia con una degustación a pie de viñedo y directamente de la barrica y culmina con una cata excepcional de los vinos que, junto a Mas La Plana, integran la colección Antología Miguel Torres: Reserva Real de la DO Penedès, Perpetual de la DOQ Priorat y Grans Muralles y Milmanda de la DO Conca de Barberà.

La Vertical Wine Experience está pensada para los wine lovers que quieran profundizar en el carácter y tipicidad de dos grandes vinos de la Familia Torres, Mas La Plana y Milmanda, monovarietales de cabernet sauvignon y chardonnay respectivamente, con una cata vertical de tres cosechas distintas de cada uno para constatar el efecto de la añada y la evolución de estos vinos de guarda. Previamente, los visitantes tienen la oportunidad, como en la propuesta anterior, de catar el vino en el viñedo donde nace y directamente de la barrica. La trilogía se completa con la experiencia Exclusive Wine Experience, que consiste en una cata de siete vinos de alta gama que la Familia Torres elabora en diferentes regiones de Catalunya, y también en Chile y California, maridados con quesos y jamones artesanos. Todas las propuestas incluyen la visita a la bodega y a la sala de vinificación del vino insignia de la Familia Torres.

Con las Signature Wine Experiences, Familia Torres busca atraer al enoturista exigente,  ofreciendo propuestas memorables en grupos reducidos de hasta 10 personas. Unas propuestas que ya han recibido la distinción ‘Service Excellence’ en los Luxury Travel Awards 2018 y que pueden contratarse aquí.

Marimar Torres presenta els seus vins californians al congrés San Sebastian Gastronomika

Noticia / 2018 · 10 · 17

Marimar Torres, quarta generació de la Família Torres i propietària de Marimar Estate, ha ofert un tast dels seus vins californians aquesta setmana a San Sebastian Gastronomika, que se celebra del 7 al 10 d’octubre i on han assistit unes vuitanta persones. Acompanyada del sommelier Sergi Castro, Marimar ha compartit anècdotes dels seus inicis com a viticultora i cellerera en sòl americà i ha recordat com el seu pare va lloar el seu primer chardonnay i va donar llum verda al projecte vinícola a l’altra banda de l’oceà.

En honor als seus pares, Marimar va decidir batejar les seves dues vinyes amb els noms Don Miguel i Doña Margarita; la primera està situada a Russian River Valley, a 15 km del Pacífic, mentre que la segona està localitzada a Sonoma Coast, uns 5 kilòmetres més a prop de l’oceà; en total sumen 32 hectàrees de vinya. Va plantar els primers ceps de Chardonnay i Pinot Noir entre el 1986 i el 1988, i va construir el celler el 1992 a imatge d’una masia catalana. Avui, Marimar Estate elabora sis referències amb aquestes varietats i també una amb Albariño, i compta amb el certificat de sostenibilitat que atorga la California Sustainable Winegrowing Alliance, d’acord amb el compromís mediambiental que sempre ha mantingut la Família Torres.

Durant el tast ofert al saló gastronòmic, Marimar ha presentat aquestes sis referències per parlar del present, però també ha volgut recordar els seus inicis obrint un Pinot Noir de l’anyada 1992, el primer vi negre que va elaborar a Califòrnia que, “sorprenentment, encara està en molt bona forma, amb una fruita molt expressiva, tot i que en aquell moment procedia d’una vinya molt jove”, ha comentat Marimar, que s’ha mostrat entusiasmada en constatar la seva excel·lent evolució. Aquest vi, procedent de la vinya Don Miguel, va passar a anomenar-se anys més tard La Masia, per diferenciar-lo de les altres referències que començava a elaborar. L’anyada actual, del 2014, és segons Marimar, “un vi alegre, sensual, amb fruita brillant i un estil molt clàssic del Russian River Valley”. Contrasta amb l’estil més europeu de Mas Cavalls, també de l’anyada 2014 però de la vinya Doña Margarita, on les temperatures són més fredes i la influència de l’oceà més notable.

Cristina és el nom del vi icona de Marimar Estate, anomenat així en honor a la seva filla que d’aquí uns anys prendrà el relleu del celler. Igual que La Masia, també procedeix de la vinya Don Miguel. “És una selecció de botes que representen molt fidelment el terroir de la vinya i tenen més potencial d’envelliment; el vi també passa més temps en bota de roure francès, un total de 18 mesos”, ha comentat Marimar.

A l’apartat dels blancs, La Masia Chardonnay va ser el primer vi que va elaborar Marimar, una vinificació clàssica i fermentació en bota, que s’ha convertit en una de les seves referències més reconegudes. És elegant i untuós i ha envellit en roure francès durant nou mesos. En canvi, Acero Chardonnay, com el seu nom indica, no té contacte amb la fusta i resulta en “un vi expressiu, de gran intensitat aromàtica”, en paraules de la seva creadora. És un vi que va començar a elaborar el 2005, abans de consolidar un altre dels seus últims projectes: el seu primer vi elaborat amb una varietat espanyola.

Marimar va escollir el cep Albariño ja que va considerar que el clima gallec tenia semblances amb el californià i la varietat podria adaptar-se bé. La seva sorpresa va ser descobrir que a la vinya Doña Margarita, més propera al mar, no acabava de madurar per la qual cosa va haver de replantar-la a la vinya Don Miguel i va poder elaborar la primera anyada el 2010. L’anyada 2016, segons Marimar, mostra “el caràcter clàssic de l’Albariño però matisat pel sol de Califòrnia, que li atorga una nota alegre i vibrant”.

Marimar Torres se sent afortunada d’haver convertit el seu somni realitat i poder elaborar els vins que li agraden. Incansable i tenaç, després del seu èxit amb l’Albariño, ha començat a elaborar un vi de Tempranillo i està experimentant amb la Godello. També té intenció de plantar alguns dels ceps ancestrals recuperats per la seva família a Catalunya.

Marimar Torres presenta sus vinos californianos en el congreso San Sebastian Gastronomika

Noticia / 2018 · 10 · 17

Marimar Torres, cuarta generación de la Familia Torres y propietaria de Marimar Estate, ha ofrecido una cata de sus vinos californianos esta semana en San Sebastian Gastronomika, que se celebra del 7 al 10 de octubre y a la que han asistido cerca de ochenta personas. Acompañada del sommelier Sergi Castro, Marimar ha compartido anécdotas de sus inicios como viticultora y bodeguera en suelo americano y ha recordado cómo su padre alabó su primer chardonnay y dio luz verde al proyecto vinícola al otro lado del océano.

En honor a sus padres, Marimar decidió bautizar sus dos viñedos con los nombres Don Miguel y Doña Margarita; el primero está situado en Russian River Valley, a 15 km del Pacífico, mientras que el segundo se encuentra en Sonoma Coast, unos 5 kilómetros más cerca del océano; en total suman 32 hectáreas de viña. Plantó las primeras cepas de Chardonnay y Pinot Noir entre 1986 y 1988, y construyó la bodega en 1992 a imagen de una masía catalana. Hoy, Marimar Estate elabora seis referencias con estas variedades y también una con Albariño, y cuenta con el certificado de sostenibilidad que otorga la California Sustainable Winegrowing Alliance, de acuerdo con el compromiso medioambiental que siempre ha mantenido la Familia Torres.

En la cata ofrecida en el salón gastronómico, Marimar ha presentado estas seis referencias para hablar del presente, pero también ha querido recordar sus inicios con el descorche de un Pinot Noir de la añada 1992, el primer vino tinto que elaboró en California que, “sorprendentemente, aún está en excelente forma, con una fruta muy expresiva, a pesar de proceder en su día de una viña muy joven”, ha comentado la bodeguera, que se ha mostrado entusiasmada al constatar su excelente evolución. Este vino, procedente del viñedo Don Miguel, pasó a llamarse años más tarde La Masía, para diferenciarlo de las otras referencias que empezaba a elaborar. La añada actual, del 2014, es según Marimar, “un vino alegre, sensual, con fruta brillante y un estilo muy clásico del Russian River Valley”. Contrasta con el estilo más europeo de Mas Cavalls, también de la añada 2014 pero del Viñedo Doña Margarita, donde las temperaturas son más frías y la influencia del océano más notable.

Cristina es el nombre del vino icono de Marimar Estate, llamado así en honor a su hija que en algunos años tomará el testigo de la bodega. Al igual que La Masia, también procede del viñedo Don Miguel. “Es una selección de barricas que representan muy fielmente el terroir del viñedo y tienen más potencial de envejecimiento; el vino también pasa más tiempo en barrica de roble francés, un total de 18 meses”, ha comentado Marimar.

En el apartado de los blancos, La Masía Chardonnay fue el primer vino que elaboró Marimar, una vinifiación clásica y fermentación en barrica, que se ha convertido en una de sus referencias más reconocidas. Es elegante y untuoso y ha envejecido en roble francés durante nueve meses. En cambio, Acero Chardonnay, como su nombre indica, no tiene contacto con la madera y resulta en “un vino expresivo, de gran intensidad aromática”, en palabras de su creadora. Es un vino que empezó a elaborar en 2005, antes de consolidar otro de sus proyectos: su primer vino elaborado con una variedad española.

Marimar escogió la cepa Albariño ya que consideró que el clima gallego tenía semejanzas con el californiano y la variedad podría adaptarse bien. Su sorpresa fue descubrir que en el Viñedo Doña Margarita, más cercano al mar, no terminaba de madurar por lo que tuvo que replantarla en el Viñedo Don Miguel y pudo elaborar la primera añada en 2010. La añada 2016, según Marimar, muestra “el carácter clásico del Albariño pero matizado por el sol de California, que le otorga una nota alegre y vibrante”.

Marimar Torres se siente afortunada de haber convertido su sueño en realidad y poder elaborar los vinos que le gustan. Incansable y tenaz, después de su éxito con el Albariño, ha empezado a elaborar un vino de Tempranillo y está experimentando con la Godello. Además tiene intención de plantar algunas de las cepas ancestrales recuperadas por su familia en Catalunya.

Familia Torres inaugurates its winery in Costers del Segre dedicated to its Purgatori wine

Noticia / 2018 · 09 · 18

Familia Torres’s new Purgatori winery in Les Garrigues, in Lleida, is up and running with the vinification of its first grapes. This marks the first time that Purgatori is made at its namesake winery. This expressive Garnacha and Cariñena blend has consolidated its position as Familia Torres's flagship Costers del Segre appellation wine. The winery thus revives the legacy of the Benedictine monks who made wine in this harsh region as early as 1770.  

Over the course of this week and through to the end of September, the tanks inside the winery ­– stainless steel and concrete ones made with earth from the vineyard – will fill up with grapes from the vineyard growing out front. Planted on three different levels, the vineyard has a 200-meter slope that rises to a maximum elevation of 550 meters. Each vineyard lot is hand-harvested at optimal ripeness and manually processed in separate batches to preserve the integrity of the fruit. The combination of steel and concrete enhances the wine's complexity, with the former emphasizing the fruit and the latter benefitting the wine's maturation and evolution. The wines then age in French oak for 15 to 18 months prior to their release.

“Almost twenty years ago, we took a chance on this region and its harsh climate by planting vineyards here again,” remarks Miguel Torres Maczassek, “Over the years, we have seen how Mediterranean varieties like Garnacha and Cariñena have adapted exceedingly well. Six years ago, Purgatori became the first wine made from this vineyard. The inauguration of the new winery marks the culmination of a very promising project that has led us to restore the old winery built by the Benedictine monks in the 18th century.”

A winery with a rich history

Familia Torres built the Purgatori winery on the historical Mas de l'Aranyó estate. Seamlessly integrated into its surroundings, it not only preserves the old farmhouse built by the Abbey of Montserrat two-and-a-half centuries ago but celebrates its winemaking heritage as well. The new building is an elegant functional space made from fine materials that connects with the old wine cellar built by the estate's original tenants. The cellar lies beneath the old farmhouse, which has also been partially restored to accommodate a large tasting room. 

The winery is open to the public by appointment only. Built according to energy-efficient criteria, it also includes a self-consumption photovoltaic system that reflects Familia Torres's environmental commitment and its efforts to reduce carbon emissions to mitigate the effects of climate change. 

Familia Torres bought the farmhouse and its 870 hectares in 1999 and reintroduced winegrowing on the estate. It currently has 200 hectares of organically certified vineyards and 100 hectares of olive groves. The continental climate, the striking shifts in daytime and nighttime temperature and the distribution of the vineyard on three different levels make the Les Garrigues estate one of Familia Torres's finest in terms of quality. In addition, it provides an excellent site for conducting field research with revived ancestral varieties and studying how the vines adapt to climate change.

Família Torres estrena el seu celler de Les Garrigues per elaborar el vi Purgatori

Noticia / 2018 · 09 · 18

El nou celler Purgatori de la Família Torres, ubicat al terme municipal de Juneda, a la comarca lleidatana de Les Garrigues, ja ha iniciat l’activitat amb la vinificació dels primers lots de raïm. Així, per primera vegada, aquest celler comença a elaborar el vi del mateix nom, un vi expressiu de garnatxa i carinyena que ha esdevingut l’emblema de la Família Torres a Costers del Segre, recuperant el llegat dels monjos benedictins que ja feien vi en aquest indret inhòspit l’any 1770.

A l’interior del celler, els dipòsits d’acer inoxidable i de formigó, construïts amb terra de la pròpia finca, s’aniran omplint al llarg d’aquesta setmana, i fins a finals de setembre, amb els raïms procedents de la vinya de davant del celler, distribuïda en tres cotes diferents fins als 550 metres, amb un desnivell de més de 200 metres. Cada parcel·la es collirà a mà en el moment òptim de maduració i es processarà també a mà i per separat, per preservar la integritat del fruit. La combinació de l’acer, que potencia la fruita, i del formigó, que afavoreix una bona maduració i evolució del vi, permetrà dotar-lo de major complexitat. Després, els vins envelliran en botes de roure francès entre 15 i 18 mesos abans de sortir al mercat.

Coincidint amb l’inici d’aquesta verema, s’ha inaugurat el celler Purgatori aquest dilluns, 17 de setembre, amb un acte entranyable presidit per Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres, i amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; el director general de l’INCAVI, Salvador Puig; l’alcalde de Juneda i president del Consell comarcal de Les Garrigues, Antoni Villas; l’alcalde de Borges Blanques, Enric Mir; i el president de la DO Costers del Segre, Xavier Farré, entre d’altres autoritats, a més d’uns setanta restauradors, sommeliers i periodistes de vi nacionals i internacionals.

Per a Miquel Torres Maczassek: “Fa prop de vint anys vam decidir apostar per aquesta zona de clima extrem tornant a plantar-hi vinya i amb els anys hem pogut constatat l’excel·lent adaptació de varietats mediterrànies com la garnatxa i la carinyena. Purgatori és el primer vi que va néixer d’aquesta vinya fa sis anys. Amb la inauguració del celler, culminem un projecte molt engrescador que ens ha portat a recuperar l’antic celler dels monjos benedictins del segle XVIII”.

Un celler amb història

El celler Purgatori s’ha erigit en el recinte de l’històric Mas de l’Aranyó de manera totalment integrada en el seu entorn, preservant l’edifici antic que va fer construir l’Abadia de Montserrat fa dos segles i mig, i realçant la seva història vinícola. I és que el nou edifici, un elegant espai funcional construït amb materials nobles, connecta amb l’antiga cava dels primers residents, sota la vella masia, que també ha estat parcialment rehabilitada per condicionar una gran sala de tast. 

El celler, que està obert al públic sota reserva prèvia, s’ha construït amb criteris d’eficiència energètica i compta amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, d’acord amb el compromís mediambiental de la Família Torres i el seu afany per reduir les emissions de CO2 per tal minimitzar els efectes del canvi climàtic.

La Família Torres va adquirir el mas i la finca de 870 hectàrees l’any 1999 i va reintroduir-hi el cultiu de la vinya. Actualment, compta amb 200 hectàrees de vinya certificada com a ecològica, i 100 hectàrees d’oliveres. El clima continental, les marcades oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit, i la distribució de la vinya en tres cotes diferents, converteixen aquesta finca de Les Garrigues en una de les més qualitatives de la Família Torres, a més d’un excel·lent camp de proves per estudiar varietats ancestrals recuperades i per investigar l’adaptació dels ceps al canvi climàtic.

Familia Torres estrena su bodega de Les Garrigues para elaborar el vino Purgatori

Noticia / 2018 · 09 · 18

La nueva bodega Purgatori de la Familia Torres, ubicada en el término municipal de Juneda, en la comarca leridana de Les Garrigues, ya ha iniciado la actividad con la vinificación de los primeros lotes de uva. Así, por primera vez, esta bodega empieza a elaborar el vino del mismo nombre, un vino expresivo de garnacha y cariñena que se ha consolidado como el emblema de la Familia Torres en Costers del Segre, recuperando el legado de los monjes benedictinos que ya hacían vino en este lugar inhóspito el año 1770.   

En el interior de la bodega, los depósitos de acero inoxidable y de hormigón, construidos con tierra de la propia finca, se irán llenando en el transcurso de esta semana, y hasta finales de septiembre, con las uvas procedentes del viñedo enfrente de la bodega, distribuido en tres cotas diferentes hasta los 550 metros, con un desnivel de más de 200 metros. Cada parcela se cosechará a mano en el momento óptimo de maduración y se procesará también a mano y por separado, para preservar la integridad del fruto. La combinación del acero, que potencia la fruta, y del hormigón, que favorece una buena maduración y evolución del vino, permitirá dotarlo de mayor complejidad. Después, los vinos envejecerán en botas de roble francés entre 15 y 18 meses antes de salir al mercado.

Coincidiendo con el inicio de esta vendimia, se ha inaugurado la bodega Purgatori este lunes, 17 de septiembre, con un evento entrañable presidido por Miguel Torres Maczassek, quinta generación de la Familia Torres, y con la presencia de la Consellera d’Agricultura, Ramadaria, Pesca y Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; el director general del INCAVI, Salvador Puig; el alcalde de Juneda y presidente del Consell comarcal de Les Garrigues, Antoni Villas; Enric Mir, alcalde de Borges Blanques; y el presidente de la DO Costers del Segre, Xavier Farré, entre otras autoridades, además de unos setenta restauradores, sommeliers y periodistas de vino nacionales e internacionales.

Para Miguel Torres Maczassek: “Hace casi veinte años decidimos apostar por esta zona de clima extremo volviendo a plantar viñedos, y con los años hemos podido constatar la excelente adaptación de variedades mediterráneas como la garnacha y la cariñena. Purgatori es el primer vino que nació de esta viña hace seis años. Con la inauguración de la bodega, culminamos un proyecto muy alentador que nos ha llevado a recuperar la antigua bodega de los monjes benedictinos del siglo XVIII”.

Una bodega con historia

La bodega Purgatori se ha erigido en el recinto del histórico Mas de l’Aranyó de manera totalmente integrada en su entorno, preservando el edificio antiguo que hizo construir la Abadía de Montserrat hace dos siglos y medio, y realzando su historia vinícola. Y es que el nuevo edificio, un elegante espacio funcional construido con materiales nobles, conecta con la antigua cava de los primeros residentes, bajo la antigua masía, que también ha sido parcialmente rehabilitada para acondicionar una gran sala de cata.

La bodega, que está abierta al público bajo reserva previa, se ha construido con criterios de eficiencia energética y cuenta con una instalación de placas fotovoltaicas para el autoconsumo, de acuerdo con el compromiso medioambiental de la Familia Torres y su afán de reducir las emisiones de CO2 para minimizar los efectos del cambio climático.

La Familia Torres adquirió la masía y la finca de 870 hectáreas el año 1999, reintroduciendo el cultivo de la vid. Actualmente, cuenta con 200 hectáreas de viñedo certificado como ecológico, y 100 hectáreas de olivos. El clima continental, las marcadas oscilaciones térmicas entre el día y la noche, y la distribución del viñedo en tres cotas diferentes, convierten esta finca de Les Garrigues en una de las más cualitativas de la Familia Torres, además de un excelente campo de pruebas para estudiar variedades ancestrales recuperadas y para investigar la adaptación de las cepas al cambio climático.

Páginas