Toda la actualidad y las noticias más interesantes de bodegas torres

Els vins de Marimar Torres, elegància europea en sòl californià

Evento / 2018 · 01 · 26

Família Torres ha presentat els seus vins californians, els que elabora Marimar Torres al comtat de Sonoma (Califòrnia), al Congrés Internacional del Vi Enofusión, que s’ha celebrat aquesta setmana en el marc de Madrid Fusión. El tast, al que han assistit unes 70 persones, l’ha dirigit el sommelier de Família Torres Sergi Castro.

En un homenatge a les dones de la saga familiar, Sergi Castro ha destacat el paper important que han tingut elles a la història d’aquesta família de viticultors del Penedès, recordant a Josefa Carbó, segona generació, que es va mantenir al capdavant del negoci quan va enviudar fins que el seu fill Miguel va acabar els estudis; i a Margarita Riera, que es va implicar de ple en el negoci, col·laborant intensament amb el seu marit Miguel Torres Carbó i superant junts les adversitats com el bombardeig del celler durant la guerra civil.

Marimar Torres és la representant femenina de la quarta generació, germana de l’actual president Miguel A. Torres l’esposa del qual, Waltraud Maczassek, es va ocupar personalment de les exportacions a Alemanya, el seu país natal,  durant 25 anys. Les segueixen Cristina, filla de Marimar, qui en un futur prendrà el relleu de Marimar Estate, i Mireia Torres Maczassek, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres i del celler Jean Leon.

Marimar Torres és una dona lluitadora i tenaç, que porta el vi a la sang i va fer realitat el seu somni de fer, ella també, el seu propi vi en sòl californià. Va plantar els primers ceps de chardonnay i pinot noir el 1986 a una vinya que va batejar amb el nom de Don Miguel, en honor al seu pare, a la que més tard se sumaria la vinya Doña Margarita, en honor a la seva mare, situades a les denominacions de Russian River Vallery i Sonoma Coast respectivament sota la influencia de l’Oceà Pacífic. El 1992, va construir el seu celler inspirat en una típica masia catalana.

Fidel al llegat de la família, Marimar Torres va plantar la vinya a l’estil europeu, treballant amb el màxim respecte envers el medi ambient. La viticultura ecològica, l’ús de les energies renovables – el celler és 100% solar-, el reciclatge de l’aigua, la protecció de la flora i fauna local i altres actuacions li han permès obtenir el 2017 el certificat de sostenibilitat que atorga la California Sustainable Winegrowing Alliance i que concep tota la propietat com un ecosistema.

Els vins de Marimar Estate provenen exclusivament de les seves vinyes i són una expressió autèntica del terroir. Segons Sergi Castro: “Marimar té una manera de treballar els vins molt europea; no hi ha dubte que els seus vins són molt de terroir, però al mateix temps es percep el seu toc personal”. “Son vins elegants, fins i de tall molt clàssic, elaborats amb suma delicadesa i fent de la sostenibilitat la seva raó de ser”, ha sentenciat el sommelier de Família Torres.

Chardonnay, pinot noir i albariño, les varietats estrella de Marimar

El tast ha abordat els sis principals vins de Marimar Estate, començant amb l’Albariño 2016, una varietat que s’ha adaptat molt bé a la vinya Don Miguel des del 2010, després de constatar que no prosperava en l’altra vinya, la de Sonoma Coast, perquè feia massa fred fins i tot per a aquesta varietat. És un vi alegre, molt aromàtic i amb una acidesa vibrant i persistent.

Els vins de chardonnay de Marimar Estate són un exemple de classicisme. “Son vins de perfil molt borgonyes, comparables amb els grans chardonnays europeus”, ha comentat Sergi Castro en tastar La Masia 2015. És un vi exuberant i cremós, que ha envellit durant nou mesos sobre lies després de completar la fermentació malolàctica. Acero Chardonnay 2016, en canvi, és un vi que no ha estat en contacte amb el roure, fermenta en acer inoxidable, on també realitza la fermentació malolàctica, donant lloc a un vi fresc i de tacte sedós.

Els tres vins de pinot noir són, segons Sergi Castro, “tres expressions molt diferents de la varietat borgonyesa, però que recullen l’essència del celler de la Marimar”. La Masia 2014 i Cristina 2014 provenen de la vinya Don Miguel, més càlida que la vinya Doña Margarita, on neix Mas Cavalls 2013. Són vins molt aromàtics, nets, de gran elegància i personalitat.

Los vinos de Marimar Torres, elegancia europea en suelo californiano

Evento / 2018 · 01 · 26

Familia Torres ha presentado sus vinos californianos, los que elabora Marimar Torres en el condado de Sonoma (California), en el Congreso Internacional del Vino Enofusión, que se ha celebrado esta semana en el marco de Madrid Fusión. La cata, a la que han asistido unas 70 personas, la ha dirigido Sergi Castro, sommelier de Familia Torres.

En un homenaje a las mujeres de la saga familiar, Sergi Castro ha destacado el importante papel que han tenido ellas en la historia de esta familia de viticultores del Penedès, recordando a Doña Josefa Carbó, segunda generación, quien se mantuvo al frente del negocio cuando enviudó hasta que su hijo Miguel terminó los estudios; y a Doña Margarita Riera, quien se implicó de lleno en el negocio, colaborando intensamente con su esposo Miguel Torres Carbó y superando juntos las adversidades como el bombardeo de la bodega durante la guerra civil.

Marimar Torres es la representante femenina de la cuarta generación, hermana del actual presidente Miguel A. Torres cuya esposa, Waltraud Maczassek, se ocupó personalmente de las exportaciones a Alemania, su país natal, durante 25 años. Les siguen Cristina, hija de Marimar, quien en un futuro tomará las riendas de Marimar Estate, y Mireia Torres Maczassek, directora de Innovación y conocimiento de Familia Torres y de la bodega Jean Leon.

Marimar Torres es una mujer luchadora y tenaz, que lleva el vino en la sangre e hizo realidad su sueño de hacer, ella también, su propio vino pero en suelo californiano. Plantó las primeras cepas de chardonnay y pinot noir en 1986 en un viñedo que bautizó con el nombre de Don Miguel en honor a su padre, al que más tarde se sumaría el viñedo Doña Margarita, en honor a su madre, situadas en las denominaciones de Russian River Valley y Sonoma Coast respectivamente bajo la influencia de Océano Pacífico. En 1992, construyó su bodega inspirada en una típica masía catalana.

Fiel al legado de la familia, Marimar Torres plantó la viña al estilo europeo, trabajando con el máximo respeto hacia el medio ambiente. La viticultura ecológica, el uso de las energías renovables – la bodega es 100% solar -, el reciclaje del agua, la protección de la flora y fauna local y otras actuaciones le han permitido obtener en 2017 el certificado de sostenibilidad que otorga la California Sustainable Winegrowing Alliance y que concibe toda la propiedad como un ecosistema.

Los vinos de Marimar Estate proceden exclusivamente de sus viñedos y son una expresión auténtica del terroir. Según Sergi Castro: “Marimar tiene una manera de trabajar los vinos muy europea; no hay duda de que sus vinos son muy de terroir, pero al mismo tiempo uno percibe su toque personal”. “Son vinos elegantes, finos y de corte muy clásico, elaborados con suma delicadeza y haciendo de la sostenibilidad su razón de ser”, ha sentenciado el sommelier de Familia Torres.

Chardonnay, pinot noir y albariño, las variedades estrella de Marimar

La cata ha abordado los seis principales vinos de Marimar Estate, empezando con el Albariño 2016, una variedad que se ha adaptado muy bien al viñedo Don Miguel desde 2010, después de constatar que no prosperaba en el otro viñedo, el de Sonoma Coast, porque hacía demasiado frío incluso para esta variedad. Es un vino alegre, muy aromático y con una acidez vibrante y persistente.

Los vinos de chardonnay de Marimar Estate son un ejemplo de clasicismo. “Son vinos de perfil muy borgoñón, comparables a los grandes chardonnays europeos”, ha comentado Sergi Castro al catar La Masía 2015. Es un vino exuberante y cremoso, que ha envejecido durante nueve meses sobre sus lías tras completar la fermentación maloláctica. Acero Chardonnay 2016, en cambio, es un vino que no ha estado en contacto con el roble, fermenta en acero inoxidable, donde también realiza la fermentación maloláctica, dando lugar a un vino fresco y de tacto sedoso.

Los tres vinos de pinot noir son, según Sergi Castro, “tres expresiones muy distintas de la variedad borgoñesa, pero que recogen la esencia de la bodega de Marimar”. La Masia 2014 y Cristina 2014 proceden del viñedo Don Miguel, menos frío que el viñedo Doña Margarita, donde nace Mas Cavalls 2013. Son vinos muy aromáticos, limpios, de gran elegancia y personalidad.

Familia Torres Lounge, el nou espai pop up per gaudir de grans vins a la Vall d’Aran

Evento / 2017 · 12 · 19

Vielha, la capital de la Vall d’Aran, és el lloc escollit per dur a terme la nova experiència vínica de la Família Torres: un singular espai pop up on degustar, a copes, les seves referències més exclusives. Així, del 27 de desembre a l’1 de gener, els amants del vi tindran una oportunitat única per descobrir una selecció de grans vins en un recorregut per diferents zones vinícoles.

El pop up, situat al cèntric passeig de la Llibertat de Vielha, es convertirà en una singular i original alternativa d'oci après-ski, creant un espai elegant i acollidor amb una carta de tretze vins de sis denominacions d'origen, tots ells disponibles a copes i acompanyats de selectes tapes. Obrirà cada tarda, de 5 a 9 del vespre, durant sis dies, acostant als residents i visitants de la Vall d'Aran alguns dels vins més emblemàtics del centenari celler familiar.

Del Penedès, destaca el vi insígnia de la Família Torres, el llegendari Mas La Plana, i els blancs Fransola i Waltraud; de la Conca de Barberà, les seves tres referències, els chardonnay Milmanda i Sons de Prades i el negre escollit millor vi en els Premis Aliments d'Espanya 2017, Grans Muralles; del Priorat, Perpetual i Salmos; i de Costers del Segre, Purgatori, una de les novetats més recents. També hi haurà vins dels cellers propietat de la Família Torres com Jean Leon Vinya Gigi, l'escumós Esplendor de Vardon Kennett, Celeste Crianza de Ribera del Duero i Camino de Magarín de Rueda.

Cap d’any amb Esplendor de Vardon Kennett

El Cuvée Esplendor 2013 de Vardon Kennett, que neix de vinyes d'altura del Penedès, serà el protagonista de la festa de cap d'any de Vielha. Tots els que, desafiant el fred, es donin cita a partir de les onze de la nit a la plaça de l'església de Sant Miquèu per celebrar el nou any ho faran amb els dotze raïms típics i una copa d'aquest exclusiu escumós.

A més, al llarg del mes de desembre, nombrosos establiments de la Vall d'Aran estan portant a terme diferents activitats entorn al vi com tastos, degustacions i maridatges, de la mà de Família Torres.

Cellers Torres presenta novetats enoturístiques a FITUR

Evento / 2017 · 01 · 16

Present a l’estand de l’Agència Catalana de Turisme (7B07/ 7B09)

Cellers Torres participa a FITUR, la Fira Internacional de Turisme que se celebra a Madrid del 18 al 22 de gener, per promocionar les experiències enoturístiques que ofereix als visitants als seus cellers del Penedès i Priorat, així com la iniciativa La Carretera del Vi de la que forma part juntament amb uns altres 12 cellers.

Amb presència a l’estand de l’Agència Catalana de Turisme (7B07/ 7B09) com a principal referència enoturística, el celler familiar presenta aquest any novetats pel que fa al format i espais visitables. Al seu principal celler de Pacs del Penedès, Torres proposa ara un recorregut focalitzat en el seu vi insígnia Mas La Plana que permet als visitants descobrir els aspectes que intervenen en l’elaboració d’aquest gran vi, des de la vinya al procés de vinificació i envelliment.

D’altra banda, Torres ofereix la possibilitat de visitar el nou celler consagrat a l’elaboració del primer vi escumós que la família elabora a Catalunya i que ha batejat amb el nom de Vardon Kennett, en homenatge al mariner britànic que va viure a la finca de Santa Margarida d’Agulladolç al terme municipal de Mediona (Penedès), les restes del qual descansen a la capella romànica ubicada al costat del nou celler.

Cellers Torres informarà també a FITUR sobre les experiències ja consolidades com el tour ‘Passeig entre vinyes’ i activitats singulars com l’Enocursa, la Nit d’Estrelles o activitats en època de verema, a més de La Carretera del Vi, la primera ‘wine road’ de l’Estat que aglutina 13 cellers i recupera el traçat d’una antiga via de comerç romana de l’interior del Penedès a les costes del Garraf. El celler aportarà els vins per acompanyar les propostes culinàries que oferirà l’Agència Catalana de Turisme als visitants que acudeixin a l’espai gastronòmic ubicat al seu propi estand.

Cellers Torres, premiat com a ‘Experiència enoturística més innovadora’ als Wine Tourism Awards 2016, compta amb un equip de trenta persones dedicades a l’enoturisme i ofereix visites guiades i personalitzades en 8 idiomes. El 2016, va rebre uns 100.000 visitants de més de 80 nacionalitats diferents.

Bodegas Torres presenta novedades enoturísticas en FITUR

Evento / 2017 · 01 · 16

Presente en el stand de la Agencia Catalana de Turismo (7B07/ 7B09)

Bodegas Torres participa en FITUR, la Feria Internacional de Turismo que se celebra en Madrid del 18 al 22 de enero, para promocionar las experiencias enoturísticas que ofrece a los visitantes en sus bodegas del Penedès y Priorat, así como la iniciativa La Carretera del Vi de la que forma parte junto a otras 12 bodegas.

Con presencia en el stand de la Agencia Catalana de Turismo (7B07/ 7B09) como principal referencia enoturística, la bodega familiar presenta este año novedades en cuanto al formato y espacios visitables. En su principal bodega de Pacs del Penedès, Torres propone ahora un recorrido focalizado en su vino insignia Mas La Plana que permite a los visitantes descubrir los aspectos que intervienen en la elaboración de este gran vino, desde el viñedo al proceso de vinificación y envejecimiento.

Por otro lado, Torres ofrece la posibilidad de visitar la nueva bodega consagrada a la elaboración del primer vino espumoso que la familia elabora en Catalunya y que ha bautizado con el nombre de Vardon Kennett, en homenaje al marinero británico que habitó en la finca de Santa Margarida d’Agulladolç, en el término municipal de Mediona (Penedès), y cuyos restos descansan en la capilla románica ubicada al lado de la nueva bodega.

Bodegas Torres informará también en FITUR sobre sus experiencias ya consolidadas como el tour ‘Paseo entre viñedos’ y actividades singulares como la Enocursa, la Noche de Estrellas o actividades en época de vendimia, además de La Carretera del Vi, la primera ‘wine road’ española que aglutina a 13 bodegas y recupera el trazado de una antigua vía de comercio romana del interior del Penedès a las costas del Garraf. La bodega aportará los vinos para acompañar las propuestas culinarias que ofrecerá la Agencia Catalana de Turismo a los visitantes que acudan al espacio gastronómico ubicado en su propio stand.

Bodegas Torres, premiada como ‘Experiencia enoturística más innovadora’ en los Wine Tourism Awards 2016, cuenta con un equipo de treinta personas dedicadas al enoturismo y ofrece visitas guiadas y personalizadas en 8 idiomas. En 2016, recibió unos 100.000 visitantes de más de 80 nacionalidades distintas.

Cellers Torres experimenta amb varietats ancestrals de gran interès enològic

Evento / 2017 · 01 · 30

Forcada, pirene, gonfaus, moneu i querol. Així s’han batejat les varietats de raïm desconegudes que la família Torres ha recuperat de l’oblit. Desconegudes per tractar-se de varietats ancestrals que es van deixar de cultivar després de la devastació causada per la fil·loxera a finals del segle XIX i van desaparèixer del panorama vinícola espanyol, a excepció d’algun cep aïllat que va aconseguir sobreviure en estat salvatge. De les prop de 50 varietats recuperades, Torres s’ha centrat en sis d’elles, les que mostren més potencial enològic i amb les que està experimentant amb vista a elaborar vins capaços d’emocionar.

Torres ha triat el congrés vinícola Enofusión, celebrat la setmana passada a Madrid, per presentar pel primer cop en públic els resultats tangibles del projecte de recuperació de varietats ancestrals en què la família porta treballant més de trenta anys. La cinquena generació, amb Miquel Torres, director general, i Mireia Torres, directora de R+D+i, està impulsant amb força aquest projecte, a mig camí entre arqueologia i viticultura, que contribueix a recuperar el patrimoni vinícola català.

Vins inèdits, únics al món, que Josep Sabarich, director tècnic de Cellers Torres, juntament amb el sommelier del celler Sergi Castro, van desgranar davant de més de 80 persones. “És apassionant, coma  enòleg, treballar amb varietats de les que no sabem absolutament res i tenir l’oportunitat d’experimentar. És com posar-se davant d’una tela en blanc”, va dir Sabarich.

Les cinc varietats tastades provenen de diferents indrets de Catalunya i prenen el nom d’un topònim de la zona on van ser localitzades, a falta de referències bibliogràfiques amb el nom original de la varietat. Torres les ha plantades de manera experimental en aquelles finques on millor s’han adaptat. Cadascuna d’aquestes varietats ha passat per un llarg procés que pot durar entre 5 i 10 anys – o fins i tot més - i que implica el sanejament i reproducció in vitro del cep original, l’adaptació al camp de la varietat, microvinificacions i el registre en els organismes pertinents.

A nivell enològic, totes elles tenen, segons Sergi Castro, “un denominador comú: la mediterraneïtat”. “Cada glop és una explosió de fruita, intens, amb bona acidesa”, va comentar. L’explicació, segons Sabarich, es troba en dos factors que són recurrents en aquestes varietats: “la mida de les baies, més aviat petita, i el fet que en la fase final de maduració totes elles tendeixen a una certa deshidratació, fet que concentra les aromes i l’acidesa”. 

Tot el que afecta a aquestes varietats recuperades es duu a terme amb suma delicadesa i amb les interferències aromàtiques mínimes per conèixer la varietat en el seu estat pur: es veremen a mà, s’utilitzen uns llevats neutres, les maceracions són curtes, alguns vins envelleixen en bótes de roure francès de segon ús, etc. “No hem volgut fer vins corpulents, hem buscat la subtilesa en el procés d’elaboració”, va explicar Sabarich. I reconeix que, després de moltes proves, “només estem començant a conèixer aquestes varietats i ja es mostren molt expressives. Estic convençut que podrem fer vins molt interessants amb elles”.

A continuació, es descriuen els vins experimentals que Torres ha elaborat a partir de les  cinc varietats ancestrals presentades a Enofusión:

Forcada 2016

Varietat blanca plantada a l’Alt Penedès, en una finca de sòls argilosos situada a 450 metres d’altura, lluny de la influència marítima. És una varietat de cicle llarg, molt vigorosa i productiva. Sorprèn la seva intensitat aromàtica i frescor. Es podria descriure com a típicament mediterrània, especialment en nas, per les aromes d’herbes mediterrànies, flor blanca i notes cítriques, molt fines. La boca és molt vivaç i presenta molt bona estructura.

Pirene 2016

Varietat negra plantada a la finca que la família Torres té a Tremp, al Prepirineu català, a 950 metres d’altura. És una varietat molt colorant, amb un alt nivell de tanins. Mostra molta fruita vermella, amb un toc mineral i especiat. És elegant i sorprèn en boca per la seva textura i finesa, de fruita saborosa i alhora fresca.

Gonfaus 2016

Varietat negra plantada a la finca anomenada el Purgatori, entre Juneda i Borges Blanques, a Costers de Segre, on el clima és extremadament sec i les oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit són molt acusades. Es tracta d’una varietat de cicle curt i molt poc productiva, que resisteix molt bé les altes temperatures i la manca d’aigua, fet que la fa especialment interessant de cara al canvi climàtic. En nas, és potent i presenta moltes capes aromàtiques de plantes com el romaní o la farigola, fruita madura com la pruna o la figa, i fins i tot pell de taronja i préssec. Té un bon equilibri i és potent en boca però amb molta frescor, recorda una compota àcida, amb tanins madurs i dolços.

Moneu 2015

Varietat negra plantada també a la finca lleidatana del Purgatori, ja que, com la gonfaus, resisteix molt bé la calor i la sequera. Però a diferència d’aquesta altra varietat, aquí no es percep la part confitada de la fruita, sinó que és molt més fresca i perfumada. És un vi llaminer en boca, amb una marcada acidesa, bona concentració i tanins equilibrats.

Querol 2015

Varietat negra plantada a la finca Les Muralles, a la Conca de Barberà. Des de l’anyada 2009 forma part del cupatge de Grans Muralles, un dels vins més emblemàtics de la família Torres. És una de les poques varietats conegudes que és del tot femenina. La seva flor no és hermafrodita, com passa amb la majoria dels ceps vinífers, sinó que és femenina i aquesta característica afecta la mida de les seves baies, molt irregular. També fa que sigui una varietat molt poc productiva. És més tànnica que les anteriors, amb nervi i molt dominant, però com la resta de varietats, és extremadament aromàtica i presenta molt bona acidesa.

Bodegas Torres experimenta con variedades ancestrales de gran interés enológico

Evento / 2017 · 01 · 30

Forcada, pirene, gonfaus, moneu y querol. Así se han bautizado las variedades de uva desconocidas que la familia Torres ha rescatado del olvido. Desconocidas por tratarse de variedades ancestrales que dejaron de cultivarse después de la devastación causada por la filoxera a finales del siglo XIX y desaparecieron del panorama vinícola español, a excepción de alguna cepa aislada que logró sobrevivir en estado salvaje. De las cerca de 50 variedades recuperadas a día de hoy, Torres se ha focalizado en seis de ellas, las que muestran mayor potencial enológico y con las que está experimentando con vistas a elaborar vinos capaces de emocionar.

Torres ha elegido el congreso vinícola Enofusión, celebrado la semana pasada en Madrid, para presentar por primera vez en público los resultados tangibles del proyecto de recuperación de variedades ancestrales en el que la familia lleva trabajando más de treinta años. La quinta generación, con Miguel Torres, director general, y Mireia Torres, directora de I+D+i, está impulsando con fuerza este proyecto, a medio camino entre arqueología y viticultura, que contribuye a recuperar el patrimonio vinícola catalán.

Vinos inéditos, únicos en el mundo, que Josep Sabarich, director técnico de Bodegas Torres, junto al sommelier de la bodega Sergi Castro, desgranaron frente a más de 80 personas. “Es apasionante, como enólogo, trabajar con variedades de las que no sabemos nada en absoluto y tener la oportunidad de experimentar. Es como enfrentarse a un lienzo en blanco”, dijo Sabarich.

Las cinco variedades catadas proceden de distintos lugares de Catalunya y llevan por nombre un topónimo de la zona donde fueron localizadas, a falta de referencias bibliográficas con el nombre original de la variedad. Torres las ha plantado de manera experimental en aquellas fincas donde mejor se han adaptado. Cada una de estas variedades ha pasado por un largo proceso que puede durar entre 5 y 10 años – o incluso más - y que implica el saneamiento y reproducción in vitro de la cepa original, la adaptación al campo de la variedad, microvinificaciones y el registro en los organismos pertinentes.

A nivel enológico, todas ellas tienen, según Sergi Castro, “un denominador común: la mediterraneidad”. “Cada sorbo es una explosión de fruta, intenso, con buena acidez”, señaló. La explicación, según Sabarich, se encuentra en dos factores que son recurrentes en estas variedades: “el tamaño de las bayas, más bien pequeño, y el hecho de que en la fase final de maduración todas ellas tienden a una cierta deshidratación, lo que concentra los aromas y la acidez”.

Todo lo que atañe a estas variedades recuperadas se lleva a cabo con suma delicadeza y con el mínimo de interferencias aromáticas para conocer la variedad en estado puro: se vendimian a mano, se utiliza una levadura neutra, las maceraciones son cortas, algunos vinos envejecen en barricas de roble francés de segundo uso, etc. “No hemos querido hacer vinos corpulentos, hemos buscado la sutileza en el proceso de elaboración”, explicó Sabarich. Y reconoció que, después de muchos ensayos, “estamos solo empezando a conocer estas variedades y ya se muestran muy expresivas. Estoy convencido que podremos hacer vinos muy interesantes con ellas”.

A continuación, se describen los vinos experimentales que Torres ha elaborado a partir de las cinco variedades ancestrales presentadas en Enofusión:

Forcada 2016

Variedad blanca plantada en el Alt Penedès, en una finca de suelos arcillosos situada a 450 metros de altura, lejos de la influencia marítima. Es una variedad de ciclo largo, muy vigorosa y productiva. Sorprende su intensidad aromática y frescura. Podría describirse como típicamente mediterránea, especialmente en nariz, por los aromas a hierbas mediterráneas, flor blanca y notas cítricas, muy finas. La boca es muy vivaz y presenta muy buena estructura.

Pirene 2016

Variedad tinta plantada en la finca que la familia Torres tiene en Tremp, en el Pre-Pirineo catalán, a 950 metros de altura. Es una variedad muy colorante, con un alto nivel de taninos. Muestra mucha fruta roja, con un toque mineral y especiado. Es elegante y sorprende en boca por su textura y finura, de fruta sabrosa pero fresca al mismo tiempo.

Gonfaus 2016

Variedad tinta plantada en la finca denominada del Purgatori, entre Juneda y Borges Blanques, en Costers del Segre, donde el clima es extremadamente seco y las oscilaciones térmicas entre el día y la noche muy acusadas. Se trata de una variedad de ciclo corto y muy poco productiva, que resiste muy bien las altas temperaturas y la falta de agua, lo que la hace especialmente interesante de cara al cambio climático. En nariz, es potente y presenta muchas capas aromáticas de plantas como romero o tomillo, fruta madura como la ciruela o el higo, e incluso piel de naranja y melocotón. Tiene un buen equilibrio y es potente en boca pero con mucho frescor; recuerda a una compota ácida, muy rica, con taninos maduros y dulces.

Moneu 2015

Variedad tinta plantada también en la finca leridana del Purgatori, ya que, como la gonfaus, resiste muy bien el calor y la sequía. Sin embargo, a diferencia de esta otra variedad, aquí no se percibe la parte confitada de la fruta, sino que es mucho más fresca y perfumada. Es un vino goloso en boca, con una marcada acidez, buena concentración y taninos suaves y equilibrados.

Querol 2015

Variedad tinta plantada en la finca Les Muralles, en la Conca de Barberà. Desde la añada 2009 forma parte del cupaje de Grans Muralles, uno de los vinos más emblemáticos de la familia Torres. Es una de las pocas variedades conocidas que es del todo femenina. Su flor no es hermafrodita, como ocurre en la mayoría de las cepas viníferas, sino femenina y esta característica afecta el tamaño de sus bayas, muy irregular. También hace que sea una variedad muy poco productiva. Es más tánica que las anteriores, con nervio y muy dominante, pero como el resto de variedades, es extremadamente aromática y presenta muy buena acidez.

Experts internacionals debaten sobre les harmonies del vi i les cuines del món a Barcelona

Evento / 2016 · 10 · 09

Aquest diumenge, 9 d’octubre, s’ha celebrat al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, la tercera edició del Wine & Culinary International Forum, l’eix temàtic del qual ha estat El vi i les cuines del món.

Moderat pel periodista Federico Oldenburg, aquesta trobada biennal, impulsada per Cellers Torres, ha reunit a la capital catalana a més de 250 professionals i especialistes del vi i la restauració de tot el món.

Miguel A. Torres, president del celler familiar, ha estat el responsable d’iniciar la sessió, plantejant la jornada com un homenatge a la ciutat de Barcelona i als restauradors de Catalunya i del conjunt d’Espanya, que s’han convertit, segons les seves paraules, en ambaixadors de la cultura del vi espanyol al món: “Necessitem el prestigi de la cuina espanyola per vendre els nostres vins; necessitem que el vi s’entengui de la manera que ho fem nosaltres: com un producte que es consumeix amb moderació, acompanyant la cuina, per projectar-nos al món”.

Donat el tret de sortida, les ponències han anat introduint als assistents en moltes de les temàtiques més apassionants que afecten el vi avui en dia. La britànica Sarah Jane Evans MW ha volgut parlar del futur immediat dels vins espanyols. La seva dissertació ha constituït una anàlisi optimista sobre la nova fase que han d’afrontar, la de la globalització de l’èxit que ha suposat la troballa de noves zones, noves varietats, noves formes tradicionals de treballar que es recuperen i s’han de donar a conèixer al món. “Tot haurà canviat quan els vins espanyols entrin per fi, de manera habitual, a les cases de subhastes de vi”, ha assegurat.

Josep Roca, per la seva banda, ha realitzat un recorregut per la història del vi als plats d’El Celler de Can Roca, l’establiment gastronòmic que millor ha integrat, probablement, el vi al seu relat culinari: Roca ha parlat del vi com a vector creatiu essencial a la cuina, com a matèria primera, com a paisatge, com a ingredient; ha recordat com, a cada plat, l’inspiraren els seus components aromàtics, la seva textura, el seu sabor, el seu color; ha enlluernat als assistents amb alguns dels seus menús inspirats en vins i varietats concretes, com la riesling, i ha tornat a demostrar que ell mateix ha aconseguit transcendir la figura del sommelier per transformar-se en un creador d’emocions.

Els plats del xef coreà Junsik Yim, acompanyats pels vins seleccionats per la sommelier francesa Julie Dupoy, han protagonitzat el primer showcooking del dia, abans de continuar la jornada amb una ponència de Pascal Chatonnet, enòleg i productor francès, sobre la seva interpretació del concepte terroir: la terra, el clima, l’aigua –crucial- i l’home, el seu bagatge, la seva psicologia, la seva capacitat per transformar els reptes de la naturalesa en oportunitats pel vi a través del coneixement i l’experiència. Tot basat en un estudi realitzat en diverses parcel·les de la Finca Mas La Plana, al Penedès, una de les més emblemàtiques de la família Torres.

A continuació, el doctor en endocrinologia Francisco Tinahones ha exposat al públic els resultats sorprenents dels seus experiments al laboratori, segons els quals l’efecte sobre la salut del consum moderat del vi arriba a ser no només beneficiós, en dolències com la diabetis, sinó extraordinàriament positiu en altres malalties pel fet de produir un augment considerable de les bífido-bactèries que es troben al nostre intestí.

Després de la seva exposició, una de les més aplaudides del matí, Michel Bettane ha parlat de les harmonies del vi i del menjar des d’una perspectiva francesa. La jornada matinal ha finalitzat amb l’equip del restaurant Les Cols, d’Olot, sobre l’escenari, i amb la seva alma mater, Fina Puigdevall, exposant les motivacions de la seva particularíssima cuina, nascuda de l’entorn de La Garrotxa, on un ingredient culinari, el fajol, s’ha convertit en una icona de proximitat, respecte per entorn i autenticitat.

La taula rodona ‘Comunicació a les xarxes: wineblogging’, ha permès conèixer les reflexions d’experts de la comunicació del vi a la web: Víctor de la Serna (Mundovino), Amaya Cervera (Spanish Wine Lover), Tim Atkin MW o Jorge G. Balsera (Sibaritastur). Han posat sobre la taula les noves oportunitats comunicatives i els riscos que comporten les noves formes de comunicació digital pel consumidor: cada vegada hi ha més opinions a la xarxa, però no hi ha res que les filtri. La socialització de la informació és un fet, amb el que hem d’aprendre a conviure.

François Chartier, “Créateur d’harmonies”, és un dels grans especialistes al món en el maridatge de diferents aliments a partir de l’estudi dels components moleculars. La seva magistral presentació, amb Ramon Morató, de Cacao Barry, de les harmonies del vi i els destil·lats amb determinades xocolates ha suscitat l’admiració general.

A continuació, les dues ànimes del restaurant barcelonès Dos Palillos, Albert Raurich i Tamae Imachi, xef i sommelier, han mostrat als assistents com s’interpreta, des de l’avantguarda culinària d’inspiració asiàtica, l’harmonia entre diferents estils de vins i la cuina.

Markus del Monego, primer Master of Wine alemany, gran especialista en la indústria del luxe i assessor de German Lufthansa Ag ha revelat amb els seus “Vins d’alta volada”, les modificacions en la percepció del consumidor, i en els mateixos vins, que ocorren quan el moment de consum té lloc en un avió, on es produeixen alteracions essencials en aspectes com l’acidesa o l’estructura tànnica del vi.

La jornada ha conclòs amb un nou showcooking d’Helena Rizzo, del restaurant Mani, a Brasil, acompanyada per la periodista Luciana Bianchi, i un memorable tast final, conduit per Christophe Brunet i Arvid Rosengren, amb alguns dels vins més representatius de les famílies integrants de la Primum Familiae Vini, l’associació que engloba als cellers familiars més prestigiosos del món i de la que Cellers Torres n’és soci fundador.

El programa del III Wine & Culinary International Forum ha estat coordinat per Foro de Debate (organitzadors de Madrid Fusión) amb el suport del Comitè Assessor integrat per Josep Roca, François Chartier, Nick Lander i Víctor de la Serna.

#WineCulinary16

Expertos internacionales debaten sobre las armonías del vino y las cocinas del mundo en Barcelona

Evento / 2016 · 10 · 09

Este domingo, 9 de octubre, se ha celebrado en el Palau de Congressos de Catalunya, en Barcelona, la tercera edición del Wine & Culinary International Forum, cuyo eje temático ha sido El vino y las cocinas del mundo.

Moderado por el periodista Federico Oldenburg, este encuentro bienal, impulsado por Bodegas Torres, ha reunido en la capital catalana a más de doscientos cincuenta profesionales y especialistas del vino y la restauración de todo el mundo.

El propio Miguel A. Torres ha sido el responsable de iniciar la sesión, planteando la jornada como un homenaje a la propia ciudad de Barcelona y a los restauradores de Cataluña y el conjunto de España, que se han convertido, según sus palabras, en embajadores de la cultura del vino español en el mundo: “Necesitamos el prestigio de la cocina española para vender nuestros vinos; necesitamos que el propio vino se entienda como lo hacemos nosotros, como un producto que se consume con moderación, acompañando a la cocina, para proyectarnos al mundo”.

Dado el pistoletazo de salida, las ponencias han ido introduciendo a los asistentes en muchas de las temáticas más apasionantes que afectan al vino en la actualidad. La británica Sarah Jane Evans MW ha querido situar frente a su futuro inmediato a los vinos españoles. Su disertación ha constituido un análisis optimista sobre la nueva fase que han de afrontar, la de la globalización del éxito que ha supuesto el hallazgo de nuevas zonas, nuevas variedades, nuevas formas tradicionales de trabajar que se recuperan y se han de dar a conocer al mundo. “Todo habrá cambiado cuando los vinos españoles entren por fin, de forma habitual, en las casas de subastas de vino”, ha asegurado.

Josep Roca, a su vez, ha realizado un recorrido por la historia del vino en los platos de El Celler de Can Roca, el establecimiento gastronómico que mejor ha integrado, probablemente, el vino en su relato culinario: Roca ha hablado del vino como vector creativo esencial en la cocina, como materia prima, como paisaje, como ingrediente; ha recordado cómo en cada plato le inspiraron sus componentes aromáticos, su textura, su sabor, su color; ha deslumbrado a los asistentes con algunos de sus menús inspirados en vinos  y variedades concretas, como el Riesling, y ha vuelto a demostrar que él mismo ha conseguido trascender la figura del sumiller para transformarse en un creador de emociones.

Los platos del chef coreano Junsik Yim y acompañados por los vinos seleccionados por la sumiller francesa Julie Dupoy, han protagonizado el primer showcooking del día, antes de continuar la jornada con una ponencia de Pascal Chatonnet, enólogo y productor francés, acerca de su interpretación del concepto terroir: la tierra, el clima, el agua –crucial- y el hombre, su bagaje, su psicología, su capacidad para transformar los retos de la naturaleza en oportunidades para el vino a través del conocimiento y la experiencia. Todo ello basado en un estudio realizado en varias de las parcelas de la Finca Mas La Plana, en el Penedès, una de las más emblemáticas de la familia Torres.

El doctor en endocrinología Francisco Tinahones, a continuación, ha expuesto ante el público los resultados sorprendentes de sus experimentos en el laboratorio, según los cuales el efecto sobre la salud del consumo moderado del vino alcanza a ser no solo beneficioso, en dolencias como la diabetes, sino extraordinariamente positivo en otras enfermedades por producir un aumento considerable de las bífido bacterias que se alojan en nuestro intestino.

Y tras su exposición, una de las más aplaudidas de la mañana, Michel Bettane ha hablado de las armonías del vino y comida desde una perspectiva francesa. La jornada matinal ha finalizado con el equipo del restaurant Les Cols, de Olot, sobre el escenario. Y con su alma mater, Fina Puigdevall, exponiendo las motivaciones de su particularísima cocina, nacida del entorno de La Garrotxa, y en la que un ingrediente culinario, el alforfón, se ha convertido en un icono de proximidad, respeto por su entorno y autenticidad.

La mesa redonda “Comunicación en las redes: wineblogging”, ha permitido asistir al cruce de reflexiones entre expertos de la comunicación del vino en la web: Víctor de la Serna (Mundovino), Amaya Cervera (Spanish Wine Lover), Tim Atkin MW o Jorge G. Balsera (Sibaritastur); han puesto sobre la mesa las nuevas oportunidades comunicativas y los riesgos que conllevan las nuevas formas de comunicación digital para el consumidor: cada vez hay más opiniones en la Red, pero no hay nada que las filtre. La socialización de la información es un hecho, con el que debemos aprender a convivir.

François Chartier, “Créateur d’harmonies”, es uno de los grandes especialistas en el mundo en el maridaje de diferentes alimentos a partir del estudio de sus componentes moleculares. Su magistral presentación, junto a Ramon Morató, de Cacao Barry, de las armonías del vino y los destilados con determinados chocolates ha suscitado la admiración general.

A continuación: Las dos almas del restaurante barcelonés Dos Palillos, Albert Raurich y Tamae Imachi, chef y sumiller, han mostrado a los asistentes cómo se interpreta desde la vanguardia culinaria de inspiración asiática la armonía con los diferentes tipos de vino y la cocina.

Markus del Monego, primer Master of Wine alemán, gran especialista en la industria de lujo y el placer y asesor de German Lufthansa Ag nos ha revelado con sus “Vinos de altos vuelos”, las modificaciones en la percepción del consumidor y en los propios vinos que acaecen cuando el momento de consumo tiene lugar en un avión, donde se producen modificaciones esenciales en aspectos como la acidez o la estructura tánica del vino.

La jornada ha concluido con un nuevo show cooking de Helena Rizzo, del restaurante Mani, en Brasil, acompañada por la periodista Luciana Bianchi y una memorable cata final, conducida por Christophe Brunet y Arvid Rosengren, con algunos de los vinos más representativos de las familias integrantes de Primum Familiae Vini, asociación que engloba a las bodegas familiares más prestigiosas del mundo y de la que Bodegas Torres es socio fundador.

El programa del III Wine & Culinary International Forum ha sido coordinado por Foro de Debate (organizadores de Madrid Fusión) con el apoyo del Comité Asesor integrado por Josep Roca, François Chartier, Nick Lander y Víctor de la Serna.

#WineCulinary16

International experts gathered in Barcelona to discuss the pairing of wine and world cuisine

Evento / 2016 · 10 · 09

The third edition of the Wine & Culinary International Forum took place this Sunday, 9th October, at the Palau de Congressos de Catalunya in Barcelona. This year's theme was wine and world cuisines.

Hosted by the food and wine writer Federico Oldenburg, the biennial event promoted by Bodegas Torres brought over 250 international wine and restaurant industry professionals and experts to the Catalan capital.

Miguel A. Torres opened the event with a welcome address in which he called the conference a tribute to the city as well as the Catalan and Spanish restaurateurs who, in his words, have become ambassadors of Spanish wine culture around the world: “We need the prestige of Spanish cuisine to sell our wines; we need wine to be understood the way we understand it – as a product to be consumed in moderation and accompanied by food – in order to present ourselves globally.”

Once the event was underway, a series of talks gave participants insight into some of the most exciting topics currently impacting the wine world.  British wine writer Sarah Jane Evans MW examined the immediate future of Spanish wines. Her lecture presented an optimistic analysis of the next step they must tackle – the globalization of success, brought about by the discovery of new regions, new varieties, and traditional techniques that are making a comeback and should be shared with the world.  “Everything will have changed when Spanish wines finally make their way into the wine auction houses on a regular basis,” she insisted.

Josep Roca spoke next, exploring the history of wine in relation to the dishes served at El Celler de Can Roca, perhaps the most successful restaurant at integrating wine into its culinary narrative. Roca described wine as a crucial creative agent in cuisine, a raw material, a landscape and ingredient; he recalled how he took inspiration from the aromatic components, texture, flavor and color of wine for every dish; he dazzled the audience with menus inspired by specific wines and grape varieties, such as Riesling, and once again proved that he has transcended the role of the sommelier to become a veritable author of emotions.   

Dishes by Korean chef Junsik Yim paired with a wine selection by French sommelier Julie Dupoy comprised the first show cooking of the day. Next up on the program, Pascal Chatonnet, a French enologist and wine producer, who talked about his interpretation of the concept of terroir: the land, climate, water – crucial – and the role of the individual, his or her background, psychological makeup and capacity for transforming the challenges of nature into winemaking opportunities through knowledge and experience.  The presentation was based on a study of various plots at the Mas La Plana vineyard in the Penedès, one of the Torres family's most iconic estates.

Then the endocrinologist Dr. Francisco Tinahones revealed the surprising results of his laboratory experiments. According to his research, moderate wine consumption not only has health benefits when it comes to diseases like diabetes, but shows extraordinary promise in combating other illnesses, because it produces a remarkable increase in beneficial bifid bacteria in our intestinal tract.

After his presentation, one of the morning's most well received, Michel Bettane talked about wine and food pairing from a French perspective. The first half of the day came to a close with the team of the Les Cols restaurant in Olot. The restaurant's culinary godmother Fina Puigdevall explained what drives her unusual cuisine, which is inextricably linked to its home turf of La Garrotxa and has turned an ingredient – buckwheat – into a symbol of locally sourced food, respect for the environment and authenticity.

During the roundtable discussion “Online communication: wine blogging, the audience was privy to an exchange of thoughts and ideas by experts in online wine communication: Víctor de la Serna (Mundovino), Amaya Cervera (Spanish Wine Lover), Tim Atkin MW and Jorge G. Balsera (Sibaritastur). They discussed new communication opportunities, as well as the risks that new forms of digital communication may pose for consumers: opinions proliferate on the Internet, but nothing acts as a filter. The democratization of information is a reality that we must learn to live with.

François Chartier, “Créateur d'harmonies,” is one of the world's leading experts in pairing different types of food based on the study of their molecular components.  His superb presentation alongside Ramon Morató of Cacao Barry, which explored the matching of wine and spirits with specific chocolates, inspired widespread admiration. 

Up next: the two masterminds behind Barcelona's Dos Palillos restaurant, Albert Raurich and Tamae Imachi, chef and sommelier respectively, treated the audience to an interpretation of different wine and food pairings from the perspective of Asian-inspired avant-garde cuisine. 

In “Wine above the clouds,” Markus del Monego, the first German Master of Wine and a renowned expert in the luxury and leisure industry, as well as a consultant for German Lufthansa Ag, revealed how the consumer's perception and the actual wine itself changes when it is consumed on an airplane where it undergoes integral transformations in relation to acidity and/or tannic structure.

The event concluded with a new show cooking by Helena Rizzo of the Mani restaurant in Brazil alongside journalist Luciana Bianchi and an unforgettable tasting led by Christophe Brunet and Arvid Rosengren. It featured some of the most emblematic wines produced by the families of Primum Familiae Vini, an association that represents the world's most prestigious family-owned wineries and of which Bodegas Torres is a founding member.

The program of the 3rd Wine & Culinary International Forum was coordinated by Foro de Debate (organizers of Madrid Fusión) with the support of the Advisory Council, which includes Josep Roca, François Chartier, Nick Lander and Víctor de la Serna.

#WineCulinary16

Páginas