Pregunta als nostres experts

Pregunta'ns

Registra-t'hi o inicia sessió per fer la teva pròpia consulta

Cerca

Cerca entre les consultes més freqüents.

Glossari

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z

F

Fermentació alcohòlica
Procés durant el qual el most pateix la transformació en alcohol etílic per l’efecte de les llevadures dels sucres continguts.
Fermentació en bóta
Fermentació del vi que té lloc als recipients denominats bótes, fabricades preferentment de fusta de roure. És el procés durant el qual els blancs agafen aquesta aroma típica de fum.
Fermentació malolàctica
Procés generat per bactèries que provoca la transformació de l’àcid màlic del vi en àcid làctic. Habitualment es desencadena el procés de forma espontània transcurregudes vàries setmanes o mesos desde la primera fermentació.
Fil·loxera
Paràsit que devora les arrels del cep. Des que va devastar les vinyes a Europa,es va optar per l’empelt de la varietat europea “vitis vinífera”, molt sensible a la fil·loxera, al peu del cep americà, que no tenia les arrels danyades pel paràsit.
Fino
Característic dels vins d’aromes nobles i elegants d’òptima intensitat, que recorden lleument a fustes perfumades.
Flor
Aroma típica del fino i la mançanilla, que agafen de la capa de llevadures que cobreix els mostos durant la fermentació.
Floració
Etapa del desenvolupament del cep durant el qual s’obren les flors.
Floral
Aroma de pètals de flors (roses, gessamí...)
Foliació
L’etapa del cicle de vida del cep durant la qual té lloc el brot de les fulles. També es denomina brotada.
Franc
Vi que no mostra tenir defectes en la seva aroma o sabor.
Fresc
Es denomina així a la olor viva d’un vi sense aroma alcohòlica.
Fruites vermelles
És l’aroma a fruites com les cireres i les prunes o fruites del bosc com les móres i les groselles.
Fruits secs
Gust que recorda els fruits secs com l’ametlla, l’avellana, la nou, etc, generat per processos de criança oxidativa.