Pregunta als nostres experts

Pregunta'ns

Registra-t'hi o inicia sessió per fer la teva pròpia consulta

Cerca

Cerca entre les consultes més freqüents.

Glossari

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z

A

Acerat
Color dels blancs que són pàlids i mostren petits reflexos d’apariència metàl·lica.
Acetona
S’anomena així a l’aroma suau que recorda un mica les laques d’ungles.
Acidesa fixa
És l’acidesa d’un vi relativa a la suma de la quantitat d’àcids fixos, tant orgànics com minerals, que es troben en la seva composició.
Acidesa total
Recull el grau total d’acidesa d’un vi, i que és el resultat d’agregar a l’acidesa fixa, l’acidesa volàtil. L’acidesa està estretament relacionada amb el procés de criança, ja que si l’acidesa és major, més apta és per la maduració.
Acidesa volàtil
És la concentració d’àcids lliures d’un vi. Si aquesta és molt elevada, la qualitat d’aquell vi se’n ressenteix.
Afruitat
Aroma a fruites i vegetals amb tocs herbacis.
Alcohòlic
No es considera un defecte, només una característica important d’un vi que destaca per una aroma a alcohol que no es fa molesta.
Aldehídic
Aroma alcohòlica que es dóna en reserves quan s’acompanya d’un toc a ranci per l’oxidació de l’envelliment.
Amargós
Cert sabor amarg dispers que s’aprecia en els amontillats i en els finos.
Amb Caràcter
El tret diferencial d’un vi que el distingeixi per algun detall relacionat amb el seu procés d’elaboració.
Ambre
Color que hi ha als licors com el brandy o el rom quan es troben en les primeres etapes de maduració.
Ampli
Terme que fa referència a la diversitat de sabors que proveeixen alguns vins que acaricien totes les papil·les gustatives quan es prenen.
Ampoller
Són els armaris o estructures en general, fets de ferro, fusta o altres materials, on s’emmagatzemen ampolles de vi amb la finalitat de deixar-les envellir.
Animal
Característica peculiar, present en l'aroma dels vins que han estat molt de temps embotellats i que recorda olors animals (caça, brou de carn)
Antocianines
Són pigments fenòlics que estan presents fonamentalment a les varietats negres i que determinen el color del raïm.
Anyada
Indica l’any de la collita amb el qual està elaborat el vi.