VINYES VELLES

Arrels en el temps

Castells i ermites. Recintes emmurallats i centres de contemplació i espiritualitat. Al ric patrimoni arquitectònic i cultural de les velles finques de Família Torres, se suma un bé biològic clau: l'edat de les vinyes.

 

 

Que el temps és relatiu és una cosa sabuda. No obstant això, no existeix un consens sobre què és o ha de ser una 'vinya vella'. Per comprendre l'essència de Mas de la Rosa, Perpetual, Grans Muralles, Milmanda o Mas la Plana, com a exemples paradigmàtics de vins resultants de ceps vells, hem primer d’entendre els seus processos interns i la relació amb el seu entorn. 

 

 

Cep de més de 80 anys, de garnatxa amb el raïm ja madur, a Mas de la Rosa (DOQ Priorat), propietat de Família Torres.

 

 

El cep trenca a viure i produir raïm als tres anys de ser plantada. Aconseguits els 10 anys ens acostem al seu punt màxim de vigor a causa de la maduresa del seu sistema radicular, i es mantindrà fins als 30 anys, aproximadament, moment en el que s'inicia un descens progressiu en la seva capacitat de generar fruit i la necessitat de intensificar les seves cures augmenta. A menor vigor, més petits i concentrats són els raïms, i més taní i expressió varietal posseeixen.

 

Cep vell de carinyena a punt de ser veremat a la finca Grans Muralles (DO Conca de Barberà), propietat de Familia Torres.

 

 

 

Amb els anys, el vigor excessiu de les parts vegetals s'adapta a les particularitats i condicions del seu entorn, desenvolupant un equilibri entre la seva naturalesa vegetativa i la producció de raïm.

 

 

 

Cep vell de chardonnay en plena fase de floració, a la finca Milmanda (DO Conca de Barberà), propietat de Familia Torres.

 

 

 

Així, el pas del temps en les vinyes incideix en la capacitat d'afrontar les condicions climatològiques; les més longeves, amb una major disponibilitat de sucres acumulats en el tronc, braços i arrels, es mostren més resistents davant les inclemències del temps.

 

 

 

Detall de floració en un cep vell de chardonnay, a la finca de Milmanda (DO Conca de Barberà), propietat de Familia Torres.

 

 

 

A més, disposen d'un sistema plenament desenvolupat que els permet enfonsar la seva essència radi-lar fins parts del sòl més profundes, d'on extreuen reserves hídriques addicionals. Això representa, sens dubte, una major seguretat en la salut i maduresa del raïm en temporades seques.

 

 

 

Cep vell de cabernet sauvignon en ple verolat, a la finca Mas La Plana (DO Penedès), propietat de Familia Torres.

 

 

 

 

Sí, requereixen de més atencions i cures. Però els vins que ens proporcionen fan de les nostres vinyes velles un dels actius naturals de més valor i projecció identitària de la nostra terra. Resistència i experiència. Lo noble i lo savi.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't