SUMOLL

Per aspera ad astra

'Mitjançant l'esforç, el triomf'. Mai ho va tenir fàcil. Amagada durant dècades, la sumoll s'obre camí des de la seva personalitat única. La seva última encarnació, Vinyarets (DO Penedès) ens mostra el potencial d'una varietat que se sap necessària en la conformació de la identitat dels vins de la regió.


 

Anterior i posterior a la fil·loxera, la sumoll era una de les varietats més esteses a tot Catalunya i de forma particularment important, al Penedès.

 

Sumoll, la varietat cultivada i utilitzada pel coupage de Vinyarets.

 

 

Ens trobem davant d'una varietat que se significa com una de les negres amb més personalitat del panorama de la zona, tot i les encara escasses hectàrees de cultiu. Una varietat que sembla aferrar-se a la seva joventut que esquiva el seu potencial evolutiu per viure una adolescència rebel i perdurable. 

"Difícil de conrear, difícil de vinificar, difícil de comprendre ... si la cabernet sauvignon és Beethoven; la sumoll és Miles Davis ".

 

Ton Colet, Finalista - Millor Sommelier de Catalunya 2019

  

La sumoll requereix atencions i continu seguiment. Per la part morfològica, la varietat es ramifica en tres tipus de sumoll: de gra esfèric mitjà; petit i ovalat. Les baies són negres, amb reflexos blavosos, carnoses i suculentes, amb lenta maduració i excel·lent acidesa.

 

 

Cruixent de porc ibèric adobat amb puré de poma i ratlladura de tòfona. Un maridatge de el Jardí restaurant El Celleret (Pacs de Penedès)

 

 

 

Sumoll a la Copa

Els vins de la varietat es caracteritzen per una marcada joventut vestida de fruita fresca vermella. D'origen Mediterrani, però amb un complex perfil, el paradigma varietal llueix de la següent forma:

 

  • Malgrat una moderada capa que deixa penetrar la llum, la vivesa colorant de la varietat destaca per matisos, brillantors i espurnes hipnòtiques i belles.

 

  • Posseïdora d'un nas que, malgrat la seva intensitat mitjana obeeix a l'esperit varietal (àcida fruita vermella i un llit de sotabosc de punt herbaci) i exhibeix notòria per mostrar-se plena i de rotunda personalitat en boca.

 

  • Se sap jove; una explosió vital i fresca que no deixa indiferent durant el seu recorregut final.


 

Així, a Vinyarets, és a la sumoll on descansa la particularitat i identitat del Penedès; una aportació de frescor, acidesa i alegria. Aquesta classe d'intangibles que converteixen un vi en especial i memorable.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't