La varietat sauvingon blanc

Fresca i vibrant

Parlem d’unes de les varietats blanques de més personalitat del panorama ampelogràfic. Fresca, vibrant i salvatge, la sauvignon blanc brilla com a monovarietal a les taules i els cellers d’arreu.

 

 

A la sauvignon blanc, no li cal barreges per regalar-nos un perfil organolèptic bell i complet, que arrela a la terra, en tot allò vegetal, en aquest frescor salvatge.

 

 

Racimos de la variedad sauvignon blanc, en el viñedo de Familia Torres

Carràs de la varietat sauvignon blanc, a la vinya de Família Torres

 

 

Pel que fa a l’etimologia, el seu nom procedeix d’un bateig francès, sauvage (salvatge) i vignon (vinya). Perquè les seves notes vegetals i silvestres segueixen essent la seva insígnia. Un tret que comparteix amb la varietat cabernet sauvignon.

 

Ens ofereix molts tipus de vins, des de blancs joves i secs, molt perfumats i agradables, fins als vins majestuosos i licorosos de Sauternes. I és que la sauvignon blanc és viatgera i curiosa. Una inquietud que l’ha duta assentar-se a multitud de països, tipus de sòl i climes. De França, Espanya, Itàlia, Alemanya, Moldàvia, Sèrbia….. fins a Xile, els Estats Units, Sud-àfrica, Austràlia o Nova Zelanda.

 

Quant a les seves característiques, en funció del clima s’endevinen perfils diferents. Del clima fred agraden les seves notes que recorden l’herba acabada de tallar, i destaca el seu perfil més vegetal, cítric i anisat. Vins lleugers, de gran acidesa, elegants i delicats. Però de la mateixa manera, estimem el record de la fruita d’os i fruita de la passió dels climes més càlids. Vins molt perfumats que conviden a perdre’s en un mar de sensacions.

 

Sobre la seva relació amb la Família Torres destaca, sense dubte, Fransola, com a una de les nostres encarnacions preferides. I és que al Penedès s’assenta bé. A més a més, si bé no sol visitar la fusta sovint, també es deixa sotmetre mitjançant una fermentació en bota de roure nou americà seguida de quatre mesos de criança. 

 

Fransola, maridado con arroz cremoso con verduras y setas, en la terraza del restaurante Jardín Restaurante El Celleret, propiedad de Familia Torres

Fransola, maridat amb arròs cremós amb verdures i bolets, a la terrassa del restaurant Jardí Restaurant El Celleret, propietat de Família Torres

 

 

El resultat és un vi elegant, d’un meravellós color daurat, brillant, net i lluminós. Sensual en la seva expressió aromàtica, amb notes fruiteres (fruita de la passió, codony) i un matís delicat de fruits secs que denota el torrat fi del roure de criança. En boca és intens, sedós, amb força austera aferrada a la terra.

 

Esperit lliure, però de tracte amable, la sauvignon blanc sempre manté les seves característiques intactes, sigui quin sigui el mètode d’elaboració. Personalitat i qualitat, a parts iguals, per al delit de cors i paladars.

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't