DOC RIOJA

Vanguardia des de la tradició

La ferma aposta de la Família Torres per la DOC. Rioja, concretament al municipi de Labastida, es justifica per si sola si atenem a tot el que la Rioja ens regala. I és que s'ha escrit, i molt, sobre les particularitats i les bondats del vi de la Rioja; de les seves terres i mètodes envers la viticultura fins al que ofereix al visitant:


 

Perquè a la Rioja, allò vell i allò nou convergeixen de forma harmònica, sempre amb el vi com a factor aglutinador i vertebrador de la idiosincràsia d'una terra consagrada a la seva cultura i a la seva polièdrica vessant social que esquitxa de vida carrers i llars.

 

 

 

 

Per a viatgers d'ànima ecològica, la Rioja s'assenta sobre les parts altes de la fèrtil vall de l'Ebre i recorre afluents que reguen generoses terres de vinyes, hortalisses i fruites fins a Aldeanueva d'Ebre, a la zona baixa de la regió.


 

El riu Ebre, com un demiürg creador de vida, divideix la Rioja en tres subzones dotant-les d'identitat i fent de les parts un tot complet: la Rioja Alta, riu amunt, es caracteritza per un clima netament septentrional i fèrtils terres per al cultiu de la vinya. La Rioja Alabesa es significa com a la de major interès geogràfic, ja que se situa en una franja de cota alta i un major grau d'inclinació, descansant després de la serra de Cantàbria, protectora enfront de vents freds i moderadora de la temperatura de l'atmosfera. Labastida, municipi que acull el nou projecte de la família Torres, s’ubica aquí.

 

La Rioja Baixa ofereix característiques més càlides, sent una terra més seca i oberta. Cal significar que per Haro transita la línia Winkler, franja que separa la climatologia septentrional de la mediterrània.

 

 

Vinya de la Família Torres a la Rioja Alabesa (municipi de Labastida, 1271m)

 

 

Cada subzona ofereix un món de matisos diferencials que pots conèixer de la mà de les rutes d'enoturisme que organitza el Consell Regulador de la DOC. Els amants de la història i l'arqueologia poden comprovar de motu proprio com la cultura del vi ha cosit a repunts la idiosincràsia d'una societat que sap d'on ve i ho celebra. Els múltiples espais culturals ofereixen contínues referències al vi i a la vinya, sent habitual que molts cellers compten amb els seus propis museus i arxius històrics.

 

 

I és que per arribar a comprendre el perquè del prestigi dels seus vins en el panorama internacional i propi, hem de fer marxa enrere en la cronologia i situar-nos en l'últim terç del s.XIX, quan un nou Rioja de caire afrancesat es guanyava nous paladars , allunyant-se de la rusticitat imperant fins aleshores.

 

 

Per amants del vi d'ànima hedonista i fam eternament insatisfeta, el vi i la gastronomia està als carrers. La cultura de les tapes ha esdevingut en alguna cosa intrínseca en el lleure dels de La Rioja. Només cal un passeig al capvespre pel carrer de qualsevol població per perdre’s en el bullici i felicitat de la simplicitat del menjar i beure envoltat dels seus. Pura vida. El menjar i el beure van íntimament lligats i constitueixen de per si un agradable maridatge que fuig de saberuts tecnicismes per centrar-se en alimentar l'ànima.

 

 

 

Projecte La Carbonera. Las Pisadas

En un paisatge de ceps de més de 70 anys a la Rioja Alabesa, la Família Torres elaborem Las Pisadas, al nostre nou projecte La Carbonera, al municipi de Labastida.


 

De color cirera fosc, ben cobert, Las Pisadas és un vi deliciosament fruiter (confitura de gerds), amb fines notes de fruits secs (dàtils) i un fons d'espècies (clau). En boca és saborós, càlid, amb un pas de boca sensual i molt agradable.


'Un vi que atresora la tipicitat, el terroir i la concentració amb elegància.' (Julio Carreter, enòleg del celler).


Cercadors de bellesa i ments inquietes que agraden de contrastos, la Rioja orbita sobre el vi per regalar-nos una arquitectura icònica, punta de llança de l'avantguarda i modernitat, mantenint, però, una visió de la vida reposada i vinculada a la terra i a un passat ric en patrimoni que el visitant pot gaudir.


 

Perquè la pausa importa, la regió està esquitxada de centres d'agroturisme on allotjar-se i descansar cos i ànima per iniciar una nova jornada en aquesta llarga i fèrtil vall que és la Rioja; una Rioja que viu més enllà del prestigi dels seus vins i que se significa com a un centre històric experiencial i vital on tornar.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't