D’AQUELLES VEREMES, AQUESTS VINS (I)

Pago del Cielo (DO Ribera del Duero), La Carbonera (DOC Rioja), Pazo Torre Penelas (DO Rías Baixas) i Bodega Magarín (DO Rueda)

Amb el 2020 ja a les sabates, les primeres elaboracions passada la verema testifiquen els fets a les nostres finques i vinyes durant el 2019. Un bon any, els vins resultants apunten a perfilar una anyada propera a l'excel·lència. D'aquelles veremes, aquests vins. 

Pago del Cielo (DO Ribera del Duero)

Quaranta-cinc hectàrees d’ull de llebre, a gairebé 900 metres sobre el nivell de la mar ubicades a Fompedraza, localitat propera a Peñafiel (Valladolid), on les vinyes semblen descansar al cel i tocar les estrelles.

 

Vinyes a Fompedraza (DO Ribera del Duero), propietat de Familia Torres.

  

L'enòleg Juan Ramón García està al capdavant del celler Pago del Cielo des dels seus inicis, al 2005, on s’elabora Celeste.

 

 

 

La collita 2019 a Ribera del Duero ha estat marcada per la sequera, ja que durant tot el període vegetatiu de la vinya ha plogut molt poc, en comparació amb un any normal a la regió; "Si bé les precipitacions de setembre van mantenir les dates previstes per a l'inici de verema", apunta en Juan Ramón. I afegeix: "Això ha provocat que els rendiments fossin més baixos del que s'esperava a la DO en termes generals, si bé, en el nostre cas, hem pogut compensar aquesta reducció amb un gran treball de selecció de parcel·les de qualitat per part de l'equip de viticultura, que ens ha permès obtenir un 20% més que l'any passat ". Qualitativament, podem afirmar que la verema 2019: "Ha estat una collita amb una maduresa òptima i de gran equilibri"; els vins d’ull de llebre del 2019 presenten de manera molt primerenca una intensitat aromàtica "superior als d'altres collites i uns tanins rodons, impropis per a l'estat d'evolució de el vi".

 

 

Celeste Reserva 2015 (Familia Torres), maridat amb costella de porc ibèric al Jardí Restaurant El Celleret.

  

Intensos, elegants, equilibrats, rodons, saborosos. Els vins de l’ anyada 2019 a la DO Ribera del Duero prometen plaer.

 

 

 

La Carbonera (DOC Rioja)

 

La Carbonera és el projecte vitivinícola amb el qual Família Torres referma la seva aposta per la Rioja Alabesa, i més concretament per Labastida, centrant-se en l'origen i la tipicitat per elaborar vins únics que interpreten el paisatge d'aquesta històrica regió; sens dubte, representa una nova etapa per als vins de la Rioja que elabora Família Torres des de 2006 i el resultat de el coneixement adquirit al llarg d'aquests anys, identificant els diferents terrers i les millors parcel·les.

 


 

Amb Las Pisadas com a primera elaboració, el celler La Carbonera, amb l'enòleg Julio Carreter al capdavant, disposa el seu mantell varietal en vint hectàrees de vinyes de marcada identitat i està catalogada com Vinya Singular.

 

Vinyes a Labastida (DOC Rioja), propietat de Familia Torres.

 


 

A la DOC Rioja, la verema 2019 ha començat amb dues setmanes d’antelació respecte a un any normal. "La falta de precipitacions ha estat la tònica dominant durant tot el cicle vegetatiu, tot i que a la fi d'aquest període s'han produït unes pluges que han estat molt positives per al resultat de la collita. L'estat sanitari ha estat excepcional i així s'ha mantingut durant tot el cicle ", apunta en Julio. 

El perfil dels vins sota l'anyada 2019 es presenta nu i franc en nas; amb una profunda càrrega de fruita; net, equilibrat i de bona concentració; posseïdor d'un taní elegant i un gran potencial d'envelliment.

 

 

Las Pisadas 2015, maridat amb ploma de porc ibèric a la brasa, al Jardí Restaurant El Celleret.


 

La sequera com a element comú en una anyada que a nivells qualitatius pot considerar excel·lent, gràcies a l'esforç i coneixements del nostre equip. 

Pazo Torre Penelas (DO Rías Baixas)

L’ enòleg Víctor Cortizo narra les dificultats i el treball necessari per salvar una verema que a la fi ha presentat un raïm amb un bon estat sanitari.


 

"La verema 2019 a Rias Baixas ha estat la més complicada dels últims anys. D'una banda, hem tingut un mes d'agost molt sec i uns primers deu dies de setembre amb temperatures d'entre 30 i 35 graus, que han provocat que la maduració fos accelerada per deshidratació. A la tardor, pluges torrencials i forts vents van dificultar un normal desenvolupament de les baies. Tot aquest cúmul de circumstàncies ha fet que la collita a la DO Rias Baixas fora escassa, al voltant d'un 20% menys que la collita anterior. A la nostra vinya de sis hectàrees, la producció ha estat fins i tot inferior, un 25% menys que l'any passat.”

 

Pazo Torre Penelas (DO Rías Baixas) compta amb una vinya emmurallat de sis hectàrees d'albariño d'entre 12 i 35 anys i un celler de petites dimensions amb innovadors dipòsits ovoides de granit gallec per la vinificació i criança dels vins.

  

“Els vins presenten matisos fruiters i florals -propis de l'albariño- en nas, i una boca llarga gràcies a l'acidesa potent d'aquesta anyada. Gran equilibri entre acidesa fresca i volum sedós. Els vins elaborats en granit gallec mostren més el terrer, amb una mineralitat i salinitat que confereixen al vi un gran volum en boca. La forma ovoide dels dipòsits afavoreix el moviment de el vi per inèrcia i fa que les mares es mantinguin en suspensió i això, a la vegada, permet el desenvolupament de les aromes més afruitades, fent-los més intensos.”

 

Víctor Cortizo

Enòleg i responsable del celler Pazo Torre Penelas (DO Rías Baixas)


 

Pazo das Bruxas, maridat amb ostres Amélie, per La Vinoteca Torres (Barcelona).

 


 

Bodega Magarín (DO Rueda)

La verema a la regió cobreix semblances amb la de diferents zones de l'estat en lo que a menor productivitat es refereix, a causa de l'escassa quantitat de pluja registrada i a les nits càlides de bona part de l'estiu. Per la resta, s'ha tractat d'una collita sense incidents i de normalitat absoluta.

 

Al terme municipal de Villafranca de Duero, el celler Magarín es dedica a l'elaboració de Camino de Magarín i Verdeo, els nostres vins 100% verdejo.

 


 

“L'estat sanitari de les nostres finques per aquest 2019 ha estat impecable i ha donat lloc a raïm de gran intensitat aromàtica i de mida petita. Tot i que el rendiment ha estat més baix del que s'esperava, la maduresa ha estat òptima i podem considerar la del 2019 com una gran collita.

 


 

Els vins que estem obtenint destaquen per la seva intensitat aromàtica i una boca ben armada amb un final molt llarg i fresc, el que ens fa augurar que seran grans vins”.

 

Juan Ramón García

Enòleg i responsable de la bodega Magarín (DO Rueda)

 

 

 

Camino de Magarín maridat amb pop fumat, salsa huacatay i patates anticucheras, por La Vinoteca Torres (Barcelona).

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't