Sota els nostres peus

La importància del sòl

Comprendre la importància del sòl és fonamental per comprendre l'essència dels vins més icònics. La seva empremta és la frontera que diferencia els grans vins dels que esdevenen clàssics, eterns.

 

El clima

Convé aclarir prèviament dos conceptes que sovint es confonen, mesoclima i microclima, a més de la seva relació amb el terra, la vinya, el seu fruit i la seva posterior vinificació.

 

Ens referim a mesoclima quan parlem de les característiques del clima en una vinya, mentre que el microclima incideix únicament a la vinya. És a dir, en un mesoclima poden coexistir diferents microclimes que incideixin en la relació de la vinya amb el terra, de manera que també existiran diferències substancials en els vins obtinguts, encara que procedeixin de parcel·les d'una mateixa finca.

 

A la recerca del sòl perfecte

Però, què fa d'un sòl l'idoni per al cultiu de la vinya? Generalment, els següents paràmetres incideixen de manera directa en la qualitat del mateix.

 

La profunditat del sòl ha de ser la suficient com perquè la vinya arreli amb fermesa i les seves arrels arribin els nutrients acumulats al subsòl. Això vol dir més de 20 cm.

 

La granulometria cataloga les partícules del sòl en funció de la seva mida; de còdols, superiors als 4 cm de longitud, fins a les argiles que no superen els 0,02 mm.

 

Aquest factor és molt important, ja que determinarà el potencial de retenció d'aigua del sòl, sent les argiles les de major capacitat de retenció, mentre que els còdols i les graves majors drenen molt i no retenen quasi bé aigua.

Sòl de pissarra i grava a les finques de la Conca de Barberà (FamiliaTorres).

 

La composició química del sòl ens permet esbrinar la quantitat i la idoneïtat dels micronutrients presents, com el bor o el zinc, que, en poques quantitats, són bàsics per al desenvolupament de la planta.

 

L'orientació del terreny incidirà en el microclima, sent aquest més o menys càlid i per tant d'això en dependrà la quantitat de llum solar que reben les plantes.

Orientació de vinyes al Priorat (Familia Torres)

 

Un terreny en pendent fa que l'aigua de pluja erosioni les seves capes superficials i arrossegui amb elles nutrients i altres restes orgàniques que quedaran acumulades al peu de la pendent, de les que s'alimentarà la planta. Cal recordar que, privar la vinya d'un accés fàcil als nutrients afectarà la quantitat de raïm per cep, que serà menor, però d'una major qualitat, pel que és en les parts altes de les vessants on la vinya ofereix el seu millor versió.

 

Finalment, l'altitud en què es troben plantats els ceps també és diferencial per al seu complet desenvolupament, ja que són elements que van íntimament lligats als contrastos climàtics i de la temperatura.

Pendent i alçada de vinyes a Tremp - Pre-Pirineus/850m (Familia Torres)


En la última edició del Wine & Culinary International Forum, Pascal Chatonnet, un dels enòlegs més prestigiosos del món, va desgranar el concepte terroir realitzant la comparació entre els dos tipus de sòl de què gaudeix Mas La Plana.


 

Varietats

Identificar aquestes parcel·les, realitzant una zonificació de la vinya, resulta fonamental per conèixer les característiques de la mateixa, tasca bàsica i prèvia a l'hora d'establir els percentuals del cupatge final d'un vi de finca.


 

El terroir som nosaltres

Com veiem, només quan l'ésser humà observa, comprèn i adapta els seus models culturals a un entorn molt determinat per obtenir d'aquest el millor de sí, esdevé el concepte terroir tal com l'entenem avui.

 

És per això que, sens dubte, la tasca humana i la cultura del treball a la vinya és tan o més important que el propi sòl.

 

Perquè el terroir és l'exemple perfecte de com una relació harmònica entre les persones i el seu entorn, des del respecte i el coneixement, ens fa avançar com a civilització, ens sensibilitza i ens dignifica.

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't