Rosa Mª Domènech

Responsable de la gestió de raïm i verema

Des de la seva experiència, coneixements i amor per l'ofici, Rosa Mª s'ha erigit en custòdia, gestora i continuadora de la qualitat del raïm i la verema; un llegat que neix a la vinya i es perpetua a la vida.  

Natural de la Llacuna, la vida de Rosa Mª és un compendi de bones maneres envers la vinya; aromes i imatges carregats de saviesa i axiomes arrelats a la terra.


 

(FT): Rosa Mª, quan penses en els inicis, quins records et venen al cap?

 

(R): Recordo els berenars amb pa, vi i sucre que em preparava la meva besàvia. Era el vi que elaborava el meu avi amb els raïms de sumoll de la seva petita vinya, tan petit que el veremàvem en un sol dia. Ho recordo amb molta alegria, petits i grans tots a una en les tasques de camp. Ens feia sentir "importants"; part de tot allò.

 

 

Un altre cas de vocació per inevitabilitat. El present de Rosa Mª. no es comprèn sense el seu passat.


 

“Sempre he sentit un vincle molt estret amb la terra, la necessitat d'estar a l'aire lliure i el respecte per l'agricultura. Quan vaig haver de triar els meus estudis em vaig decantar per Enginyeria Tècnica Agrícola amb la finalitat de poder treballar en el sector primari. Vaig continuar amb enologia per especialitzar-me en viticultura. Vaig començar a treballar a Família Torres una verema i mai he deixat d'aprendre, dels companys, dels viticultors, de cada verema”

  

(FT): Avui, la teva tasca va lligada a una mena d'arqueologia del terroir, de la parcel·lació, de selecció varietal lligada a l'expressió de cada zona; respectant les pràctiques culturals de cada viticultor.

 

(R): A cada zona busquem les varietats millor adaptades, els llocs on expressen el seu major potencial. El terrer paradigmàtic és diferent en cada regió, busquem vinyes de producció equilibrada i maduració lenta. La varietat, el sòl i el clima configuren la identitat de cada vi, però les pràctiques culturals i el treball del viticultor, és clau per aconseguir raïm de qualitat.

 


 

Coneixedora del territori, el dia a dia de Rosa Mª. transcorre per senders de soca i pell. Vinyes singulars i rostres bregats.

 


 

“Aconseguir la millor raïm comporta aprofundir en territoris molt diversos, des de la Terra Alta, Priorat, Montsant, Costers de Segre, Penedès, fins a l'Empordà. Paisatges molt diferents, vinyes singulars, però també personatges singulars.”

 

(FT): Ets continuadora, en molts casos, de relacions i col·laboracions centenàries. Segueixes trobant en les persones l'essència d'una bona gestió de la vinya?


(R): Adoro conversar amb els viticultors, escoltar les anècdotes dels seus avantpassats o d'anteriors veremes. M'impressiona quan em parlen que continuen la tasca dels seus avis, és com perpetuar la història.

Vinya de garnatxa, amb les muntanyes de Montserrat al fons, del que s’obté raïm pel vi Vinyarets (DO Penedès).

 

(FT): Què es té en compte a l'hora de realitzar la recerca del millor raïm per als nous projectes, i en concret per Vinyarets?

 

(R): Els nous projectes, com ara Vinyarets, el que ens permeten és donar veu a aquestes vinyes dels que ja estem obtenint un gran qualitat de raïm des de fa temps, vinificar per separat i que puguin expressar-se. S'han seleccionat vinyes ecològiques ben orientats, equilibrats, en sòls i altituds diverses, per representar la gran diversitat que conforma el Penedès, dotant de valor varietats com sumoll, que prové una mica de tot el territori, ja que hi ha poques vinyes. Aporta tanicitat i un punt vegetal. Per a la garnatxa s'han seleccionat vinyes de l'Alt Penedès (subzona: Alts d’Ancosa i Costers de l'Anoia), buscant major altitud i fred, on les maduracions són més lentes i pausades; ens aporta la fruita, el nervi. El ull de llebre prové del Penedès Mitjà (Turons de Vilafranca), buscant més la concentració.

 


 

Tot un any d'esforços culminen en la verema. El Dia-D i la Hora-H de la nostra estimada Rosa Mª.

 

Rosa Mª entre vells ceps que properament seran podats.

 

 

 

“Em passo els dies mirant a el cel (i a les aplicacions meteorològiques), tastant el raïm de les vinyes, parlant i escoltant moltíssim per coordinar les necessitats de viticultors, enòlegs i celler.” 

(FT): Com vius les veremes?


(R): És un moment de molta tensió. Els esforços de tot l'any estan "penjats" literalment de les vinyes i tothom té pressa per veremar. El nostre treball és optimitzar la logística perquè tot el raïm pugui ser veremat en el seu moment òptim i expressar el seu màxim potencial.


 

A la Rosa Mª li agraden els vins amb identitat, amb origen, vinculats a la terra i les persones que ho fan possible. Perquè el paradís és un lloc proper, el millor pla no es resisteix a la simplicitat que tanca la essències de les coses: 

“Bon vi, bona companyia i millor tertúlia.”

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't