Megaincendis, causa i efecte del canvi climàtic

Per Jose Luis Gallego. Divulgador ambiental (@ecogallego)

Una de les funcions més importants i menys valorades de les vinyes en la naturalesa és la d'actuar com a eficaços tallafocs.

 

A la regió mediterrània, on el cultiu de la vinya es duu a terme molt sovint en entorns forestals, les vinyes detenen l'avenç de les flames en cas d'incendi forestal, intervenint com a salvavides del bosc i salvaguardant el paisatge. 

 

 

Viñedos, propiedad de la Familia Torres, rodeados de bosques

Vinyes, propietat de la Família Torres, envoltades de boscos

 

 

No obstant això, les circumstàncies propícies per l'escalfament global, que en aquesta regió i en altres de clima mediterrani es caracteritzen per un notable augment de les temperatures mitjanes i un avanç de la desertificació, estan propiciant l'aparició d'una nova generació d'incendis capaços de superar tot tallafocs.

 

Els experts en gestió d'incendis porten anys anunciant que la crisi climàtica està propiciant l'aparició d'un nou tipus d'incendi forestal. Un incendi de nova generació: molt més virulent, amb major intensitat energètica i per tant més devastador. Es tracta dels denominats megaincendis climàtics: uns greus sinistres capaços d'arrasar mig milió d'hectàrees en tot just uns dies, destruint pobles i ciutats senceres i posant en risc a milers de persones.

 

Els hem vist arrasar comarques senceres a Austràlia, Califòrnia, Portugal o Xile. En els últims cinc anys han calcinat milions d'hectàrees de bosc i cremat milers d'habitatges i edificis de tota mena des de Patagonia fins a Sibèria, on mentre escric aquestes línies segueixen actius diversos incendis. I el pitjor de tot: han causat un alt nombre de víctimes.

 

 

Un helicóptero realizando tareas de exterminación de un incendio en un entorno montañoso

Un helicòpter fent tasques d'exterminació d'un incendi en un entorn muntanyenc

 

 

La causa principal dels megaincendis climàtics (així han passat a denominar-se) és l'augment de les temperatures i de l'estrès hídric a conseqüència de la crisi climàtica està afectant greument la superfície forestal de tot el planeta, per la qual cosa la pell de la terra es fa cada vegada més vulnerable a les flames.

 

Però a més de la immensa tragèdia que suposa la pèrdua de vides humanes i la destrucció de poblacions senceres, més enllà del desastre ecològic i l'alta pèrdua de biodiversitat que genera un megaincendi i de l'enorme cicatriu que deixa en el paisatge, els científics que estudien la seva evolució informen d'una altra greu conseqüència provocada pel fum.

 

Al costat de les enormes quantitats de CO₂ que s'alliberen durant un incendi forestal -unes emissions considerades neutres en el balanç total en tractar-se d'un CO₂ que l'arbre havia capturat i fixat prèviament en la seva estructura- les immenses columnes de fum que es generen durant els incendis vénen a agreujar els efectes negatius de la crisi climàtica a la regió afectada.

 

La revista científica Geophysical Research Letters publicava fa un temps un informe de l'agència espacial estatunidenca (NASA) en ell es determinava que el fum dels incendis forestals motiva una major escassetat de pluges en les àrees arrasades per les flames, circumstància que provoca al seu torn que el foc adquireixi major intensitat i es propagui amb major capacitat de destrucció pel dessecament de la vegetació.

 

Segons els investigadors, quan el fum arriba a l'atmosfera s'infiltra en els núvols i impedeix que es desencadenin els processos naturals que donen lloc a la pluja. La comprovació d'aquest fenomen ha permès catalogar als megaincendis com a causa a més d'efecte de la crisi climàtica, amplificant les seqüeles d'aquesta catàstrofe natural. 

 

Un dels exemples més clars d'aquesta relació causa/efecte és la intensa sequera que es va donar a Indonèsia després dels grans incendis que van arrasar més d'un milió i mig d'hectàrees de selva l'any passat.

 

Els resultats dels estudis duts a terme sobre les alteracions de la meteorologia després d'aquests incendis han conclòs que les altes concentracions de fum havien generat la formació dels denominats “núvols estèrils” que impedeixen de manera directa la pluja i són la causa principal de la greu sequera que sofreix el país des de llavors.

 

La situació és tan greu que les autoritats del país s'estan veient ara obligades a recórrer a la pluja artificial en un dels llocs tradicionalment més plujosos de tot el sud-est asiàtic.

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't