LA VEREMA

MATÈRIA I COR

Temps de verema. Les diferents finques de Família Torres esdevenen un formiguer d'acció coreografiada. Vinya i humanitat es miren als ulls. Es coneixen i es reconeixen.


 

Un renéixer anual celebra la maduresa plena de les baies que, ara raïm, llueixen exuberants, d'una bellesa vital que vesteix vinyes d'un variat cromatisme varietal; arc de sant Martí terrenal prest a esdevenir vi, embotellant essències i particularitats, sempre úniques, de cada anyada, de cada finca, de cada parcel·la.


 

Sigui la verema, potser, un d'aquests moments i context en el qual naturalesa i ésser humà culminen el seu estret vincle. Matèria i cor. Una simbiosi que descansa en el respecte i l'esforç, en l'experiència atàvica dels milers d'anys de viticultura que ens contemplen. La cultura de la vinya com a mitjà per fondre amb la terra.

 

Raïms de chardonnay veremats a la finca de Milmanda (DO Conca de Barberà), propietat de Família Torres.

 

 

 

La verema, però, comença abans. Durant la maduresa del raïm, viticultors i enòlegs necessiten de recórrer a precisos anàlisi per conèixer el grau d'evolució del fruit: la càrrega de sucre, l'equilibri d'acidesa, la maduresa de la pell ... són paràmetres de vital importància per a determinar la data perfecta per a veremar. Clima, climatologia anual i perfil varietal són alguns dels principals agents que contribueixen a l'heterogeni del calendari.


 

La verema manual roman arrelada, a més de mostrar-se com a únic mètode en les terrasses impossibles de Mas de la Rosa (Porrera, DOQ Priorat).

 

Raïm madur en la desafiant finca de Mas de la Rosa (Porrera, DOQ Priorat), propietat de Família Torres.

 

 

A l'alba, els peus de valerosos homes i dones s’enfonsen al fang, tisora de verema a mà i cabàs a la vora. Dona inici una mena de dansa, una coreografia de la que els raïms en són protagonistes.

  

En els dies de calor, veremar de nit és un regal per a l'ànima i una carícia per a la pell. Sota el cel estrellat com a testimoni, també els raïms semblen beneficiar-se de l'abraçada nocturna, de la menor temperatura (factor decisiu per contenir aroma i evitar fermentacions espontànies no desitjades a causa de la canícula excessiva estival) de camí al celler.


 

La poètica de la terra s'expressa en la verema i esdevé tangible en mans de la nostra gent a peu de vinya. Perquè el sender del vi comença aquí i ara.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't