LA PARAULA ENTRE VINYES

Mas de la Rosa

En tan sols un parell d'hectàrees d’octogenàries vinyes, Mas de la Rosa (DOQ Priorat) amaga passions i drames de l'ahir, que vesteixen, en part, el vi d'avui. I és que, a vegades, l'elecció d'un nom ens ve donada, quan atenem a el poder de la paraula i la història escrita.


 

Així, al llibre 'Crònica de Porrera 1865' de Josep Simó i Serres, es descriu a Mas de la Rosa com "una bona masia situada a tres quarts d'hora del que ara és població (Porrera)". En el mateix document, l'autor fa referència a l'origen del nom de la finca:

 

Mas de la Rosa, ja rehabilitat, a la seva finca homònima propietat de Família Torres. 

Rosa era l'esposa d'un antic terratinent que, a mitjans del s. XVIII va embogir, "va calar foc a la casa i la va reduir a cendres"; perpetuant d'aquesta manera, ad eternum i sense saber-ho, el nom de la seva estimada, quedant relegat a l'oblit el propi.

  

Desconeixem els motius de tal acte, però en coneixem les conseqüències. Una poètica entre vinyes que il·lumina una història que mereix ser explicada, en braços d'un vi que mereix ser tastat. Un viatge que parteix de la passió i culmina al celler, tenyint d'intangibles emocionals i plena humanitat a l'ànima de el vi. Esdevenint singular.

 

 

La finca de Mas de la Rosa (DOQ Priorat), propietat de Familia Torres 

I és que la relació entre vi i lletres és tan antiga com la paraula escrita. Es necessiten. La lletra beu del vi per transcendir; el vi necessita el diàleg per a ser comprès i arxivat en el nostre ésser. Un binomi que es retro alimenta i descansa a espatlles d'un ens creador l'encarnació en musa de la qual s'oculta en el fons de les nostres copes.


 

Si entenem a la poesia com el mirall de l'ànima, com la mirada sàvia, hem d'assenyalar que el vi ha estat font d'inspiració i objecte poètic des de fa segles fins als nostres dies; bé com a font d'inspiració, bé com a objecte literari. L'altra dimensió que orbita sobre els nostres passos mentre dibuixem les nostres vides en paral·lel, ignorant-nos. I llavors, ella. Diguem-ne inspiració ... o Rosa.

 

 

D’esq.. a dreta., Manolo del Águila (viticultor de la finca), Miguel Torres Maczassek (5ª generació) i Jordi Foraster (Enòleg del vi) 

 

Mas de la Rosa vesteix la seva història amb l'ànima estoica pròpia del Priorat. Amaga la seva feminitat en la profunditat i seducció dels tresors de bosc mediterrani. 

Clàssica o contemporània, ignota o celebèrrima, la poesia, la paraula, beu del vi per saciar l'ànima. Sensibilitat, pensament i cultura fermentada per fer de les nostres vides un lloc on romandre i celebrar-ho, mitjançant Mas de la Rosa.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't