La memorable astúcia de la guineu

Per Jose Luis Gallego. Divulgador ambiental @ecogallego

Si hi ha un animal que no necessita presentació és el protagonista d'aquest lliurament. Astuta, intel·ligent i capaç d'adaptar-se a qualsevol ecosistema, la guineu comuna (Vulpes vulpes) és un dels carnívors més ben distribuïts i més coneguts de la fauna ibèrica.

 

El seu èxit evolutiu li ha permès assolir un estatus de relativa abundància, malgrat la persecució sistemàtica a la qual ha estat sotmesa per part dels caçadors al llarg de la història. Un exemple d'això és que actualment, i malgrat l'augment notable de la consciència ecològica a la societat i de l'avenç de les lleis conservacionistes, la guineu segueix essent considerada espècie cinegètica i la seva caça continua essent permesa.

 

Els qui sentim respecte i admiració per aquest meravellós animal i admirem la seva bellesa no ens cansem de ressaltar l'elegància de la seva figura i el seu pelatge llampant, que tanta cobdícia (per a desgràcia seva) va arribar a despertar en aquells que la van posar de moda com a peça d'abric, una moda, sortosament, que la majoria de la societat rebutja actualment.

 

 

Ejemplar de zorro común. Fotografía de: Ana Mínguez

Exemplar de guineu comuna. Fotografia de: Ana Mínguez

 

 

De mida mitjana, molt més petita que el llop, del qual el separen diferències notables tant d'aspecte  com de comportament, al nostre país el color de la guineu varia segons l'àrea de distribució on s'estableix, és ataronjat a les zones d'alta muntanya i bru grisenc al centre peninsular.

 

El seu morro punxegut, de color negre brillant, i les orelles triangulars, molt apuntades, denoten uns sentits desperts, que li permeten romandre en alerta constant, per registrar tot el que passa a seu voltant, molt especialment gràcies al seu olfacte agut: la seva eina de supervivència principal.

 

De mirada intel·ligent, amb uns ulls de color caramel preciosos, la part baixa del morro i el ventre són de color blanc, en contrast amb la part baixa de les potes davanteres, que s'enfosqueixen fins a fondre a negre. La cua de la guineu és potser la part més cridanera de la seva morfologia ampla, llarga i densament poblada, una mica més fosca i sovint acabada en blanc pur.

 

 

Zorro común rodeado de flores en el campo. Fotografía de: Ana Mínguez

Guineu comuna envoltada de flors al camp. Fotografia de: Ana Mínguez

 

 

Fa al voltant d'un metre de llarg i té una alçada a la creu (és a dir, a l'espatlla) de 40 cm. Molt variada en pes, el normal és que faci entre els cinc i vuit quilos, però pot ser molt més lleugera i pesada en funció de les seves oportunitats d'alimentació.

 

Solitària i territorial, la guineu es mou en bandada, i es comporta com un caçador solitari.  La persecució a la qual ha estat sotmesa pels caçadors l'ha convertit en un animal esquívol i fugisser, molt caut i al qual difícilment aconseguirem sorprendre. Però, sens dubte, el tret principal del comportament de la guineu és la seva astúcia memorable.

 

 

Zorro común en un campo. Fotografía de: Ana Mínguez
Guineu comuna en un camp. Fotografia de: Ana Mínguez

 

 

Els etòlegs assenyalen a aquest petit carnívor com un dels animals més intel·ligents de la fauna europea. Podria compartir amb el lector nombroses anècdotes viscudes amb ella: des de la seva capacitat per detectar qui som els seus amics per reconèixer la nostra presència a la muntanya i apropar-se confiadament, en plena llibertat, fins a la seva increïble astúcia per eludir l'assetjament dels caçadors i els seus gossos,tornar-se pràcticament invisible i desaparèixer sense deixar rastre de la seva presència. 

  

El zel s'inicia al desembre, i és per aquestes dates quan tenen lloc els enfrontaments entre mascles rivals per la defensa dels territoris. Després del període de còpules arribarà la gestació de les femelles, que dura 52 dies. La guineu femella és molt prolífica, i arriba a parir fins a una dotzena de cries en anys especialment abundants, tot i que el més freqüent són les camades de quatre cadells.

 

A principis de primavera els cadells abandonen el cau per iniciar el seu període d'aprenentatge. Després de passar l'estiu en companyia de la mare, amb l'arribada de la tardor, les guineus mascles joves s'independitzen i s'allunyen del territori del pare per no entrar en competència.

 

Bona part del fenomen expansiu de les poblacions de guineu és degut a la seva condició d'omnívor, i és capaç d'adaptar-se a allò que abunda al seu voltant. On hi ha conills, aquest forma part de la seva dieta. Lirons, talps petits, ratolins, rèptils i amfibis, ocells o insectes completen el catàleg de preses més habituals.

 

Però quan les preses vives escassegen no dubta a fer canvis en el seu menú i tornar-se bàsicament vegetariana. Així, a la tardor s'alimenta bàsicament de baies silvestres i a l'estiu menja tot tipus de fruita, molt especialment el raïm madur, pel qual sent una autèntica passió. Un hàbit que li fa entrar en conflicte amb els viticultors, tot i que sempre des de la cerca de la convivència.

 

Una vegada vaig conèixer un viticultor que va fer amistat amb una guineu que voltava per les seves vinyes i amb la qual compartia la resta del seu dinar. Al final la guineu el va acabar acompanyant a les seves tasques, algunes nits dormia a la caseta de les eines i l'esperava al capdamunt del camí quan arribava. La història d'afecte entre aquell home de camp i la rabosa demostra fins a quin punt podem gaudir de la seva presència des de la tolerància i el respecte mutu. 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't