LA FLORACIÓ DE LA VINYA

Poesia cromàtica

Se la coneix i se l'espera, encara que no deixa de meravellar; una mena d'ancoratge a la realitat anual -cromàtica- de la terra, la nostra terra: La floració de la vinya.

 

 

Si prestem atenció a qualsevol font, la floració és el moment vegetatiu de la vinya en el qual s'obren les flors; després de les primeres inflorescències, precedides per la brotació. Però és molt més. Es tracta d'una celebració; ser testimonis d'una explosió expansiva i multicolor. Vida lliure que anticipa el fruit esdevenidor amb què vestirem d'expressió i identitat a les nostres etiquetes.

 

 

Aspecte de la finca Fransola, en les altes vinyes del Penedès (propietat de Familia Torres) en fase de floració.

 

 

En els hàbits de la viticultura tradicional se sol comptar cent dies des de la floració fins la verema. 

Si bé, el canvi climàtic amenaça amb avançar en el calendari aquesta atàvica estimació... Però lluny de la inestimable visió estètica d’aquesta preciosa efemèride, la floració és extremadament important en termes de pragmatisme, ja que determinarà les dimensions de la collita. Ni més ni menys.


 

L'ésser humà proposa, la natura disposa. Així, després de la floració es dona la possibilitat d'avaluar de manera estadística el grau de generositat de la mare naturalesa envers nosaltres. Saber si les tasques de cultiu han transmès la fertilitat a les vinyes, o si el nombre de raïms està ben proporcionat en funció del nivell de maduresa desitjada.

 

Ceps de cabernet sauvignon a la finca Mas La Plana (DO Penedès, propietat de Familia Torres) en fase de floració.

 

 

La floració sol durar una setmana; set dies que semblen anys quan les primeres gelades de primavera i la pluja inesperada amenacen la fragilitat d'una nova vida. Set dies d'atencions i cures; set dies en els quals cada dia es mira al cel.

  

De l'ocre i terra a la paleta hivernal, la primavera dóna pas a una explosió de vida i color. Un cromatisme explosiu i natural que desperta d'una llarga letargia per oferir-nos l'estètica i l'ètica de la terra. Per això, és la nostra responsabilitat assegurar la continuïtat del cicle vegetatiu de la vinya; mimar i cuidar, des de l'experiència, un procés natural previ a la nostra existència. Tot el respecte a la nostra mare Terra.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't