La conflictiva expansió del senglar

Per Jose Luis Gallego. Divulgador ambiental @ecogallego

Admirat per uns i insultat per d’altres, el porc senglar (Sus scrofa) és un dels mamífers més ben coneguts dels que habiten els nostres camps. Tot i l’extraordinària pressió cinegètica que suporta, el porc salvatge ha experimentat un ‘boom’ demogràfic espectacular en els darrers anys que l’ha convertit en abundant i fins i tot excessiu en la major part de les comunitats espanyoles.

 

L’estampa del senglar és característica i inconfusible per a tothom. Té uns trets físics semblants als del seu parent domèstic, tot i que més estilitzats i ben diferenciats de la resta dels mamífers silvestres que viuen al bosc.

.

 

 

Un ejemplar de jabalí en el bosque otoñal.

Un exemplar de senglar al bosc tardoral.

 

 

Té un cos robust, estret i alt, en què hi destaquen les seves potes, molt curtes i els seus peus prims. El cap és gran i morrut, també aplanat. El pelatge, bru marró o gris fosc, amb negre a les potes, és aspre i molt dur, format per cerres curtes i rígides. Les orelles són grans, dretes i peludes, i els ulls petits. El mascle té els ullals molt més desenvolupats que la femella: li surten per la comissura dels llavis com si fossin navalles i poden arribar a assolir els 20 cm.

 

Als joves, de color castany clar i amb ratlles horitzontals de color crema, se’ls anomenen garrins de senglar. A Espanya hi viuen els senglars més petits d’Europa, i mostren diferències considerables de mida en funció dels diferents hàbitats on viuen, per la qual cosa és molt difícil establir una taxonomia comuna, i poden assolir una longitud de fins a dos metres, una alçada a la creu de gairebé un metre i un pes de fins a 150 kilos. Els mascles són molt més grans que les femelles.

 

Els petits ulls del senglar denoten un sentit de la vista pobre, una deficiència que cobreix de sobres gràcies a la seva oïda aguda i un sentit de l’olfacte fi. Quan aixeca el morro per flairar l’entorn, el porc salvatge és capaç de detectar la nostra presència al bosc molt abans que puguem ser vistos. D’aquí la dificultat de sorprendre’l tot i ser tan abundant.

 

Esquívol i fugisser, la millor manera de localitzar la seva presència és aprendre a llegir les seves rastres, entre les quals destaquen els furgadors: els llocs amb llots i fang on el marrà es rebolca per desparasitar-se i amb els que pot deixar arrasades zones amples de sembrat.

 

Habita en terrenys forestals de tota la península, des de la costa a l’alta muntanya, preferiblement en aquells on abunda el matorral i hi proliferen els llots o els rierols. Al capvespre, quan se senten segurs, solen baixar als terrenys de conreu.

 

 

Un jabalí en el campo nevado, en su hocico tiene restos de nieve.

Un senglar en el camp nevat, al seu morro hi té restes de neu.

 

 

Senten una predilecció especial pels camps de blat de moro, que arrasen amb els seus solcs, i també per les vinyes, especialment a les setmanes prèvies a la verema (els raïm el fan embogir), per la qual cosa la seva abundància s’ha convertit en un problema seriós per als viticultors.

 

Per què tria els conreus? Molt senzill, perquè són llocs de terra esponjosa i generalment humida, ideals per prendre els seus banys de fang per desparasitar-se i així mantenir el seu peculiar però molt eficaç concepte de la higiene.

 

Pel que fa a la seva alimentació, cal dir que el senglar és el gran omnívor del bosc. S’alimenta de fruits i baies silvestres, glans, nous, castanyes, bolets, tubercles i arrels que localitza tot escarbant sota la fullaraca amb el seu morro potent. En els camps de conreu busca fruites caigudes o les que li surten al pas, així com tota classe de verdures i fins i tot grans de cereal.

 

Entre els animals que li serveixen de presa destaquen insectes, rèptils, cucs i petits roedors. En funció de la necessitat pot arribar a ser carronyaire i fins i tot és capaç de caçar animals indefensos, ferits o moribunds. Les femelles donen a llum entre una i sis cries l’any, preferentment entre el febrer i l’abril.

 

Com assenyalava, l’augment de les seves poblacions està convertint aquest gran oportunista, que ha sabut aprofitar l’abandonament rural per anar ampliant les seves àrees de distribució, en un dels principals enemics d’agricultors i ramaders (quan entren en una granja poden causar estralls importants), i provocar fins i tot un problema greu de seguretat vial.

 

 

Dos jabalís andando por el bosque.

Dos senglars caminant pel bosc.

 

 

I és que a moltes províncies espanyoles, especialment a Catalunya, Navarra i al País Basc, l’atropellament de senglars s’ha convertit en una de les causes principals d’accidents de trànsit, i ocasiona milers de sinistres cada any, que provoquen centenars de ferits greus i fins i tot morts, especialment en el cas dels motoristes.

 

Uns inconvenients seriosos que no tenen fàcil solució i que estan donant lloc a un problema greu de convivència amb l’espècie.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't