JORDI FORASTER. Enòleg i responsable del celler Familia Torres Priorat (DOQ Priorat)

El vi per inevitabilitat. El celler com a temple. Si bé, en altres temps, el mateix esdevenia una mena de pati d'esbarjo, on en Jordi, el nen, corria rere dels decidits passos del seu avi, sempre imbuït pel tràfec de la Cooperativa de Solivella (Conca de Barberà); el seu poble natal. Com no pot ser d'una altra manera, els primers records d’en Jordi Foraster nien a la vinya i venen de família:


 

“Recordo el meu primer dia de verema en família on, per tallar el raïm, feia servir unes tisores de les de les manualitats a l'escola. No crec que aquell dia la meva col·laboració els fos de massa ajuda, però sí que pot dir-se que va ser el meu bateig en aquest món del vi i la viticultura.”

  

De la vinya al celler. Coneixedor de les tasques que requereix la vinya des de molt jove, el pas pel celler no entrava en els seus plans. Però com aquella classe de professors apassionats que marquen vides, un enòleg va aparèixer a la seva vida i li va obrir una finestra a un nou món de possibilitats.


 

"La meva vida va canviar quan vaig conèixer al responsable tècnic de l'elaboració dels vins de la Cooperativa, conegut al poble com 'el químic' [riu]. Jo m'havia passat tota la vida ajudant a la meva família en les diferents tasques anuals de camp, però desconeixia el procés d'elaboració. En aquest moment vaig tenir la sensació que el que feia aquest enòleg era donar sentit a tot el treball que realitzàvem a la vinya, i en aquest instant vaig saber que això era el que jo volia fer. Tancar el cercle ".

 

Jordi Foraster, davant les vistes del celler Familia Torres Priorat (El Lloar, DOQ Priorat)

 

 

Avui en Jordi, com enòleg de raça, coneix al detall l'evolució dels vins del Priorat; conscient que el vell llegat experiencial vers la viticultura a la comarca apuntala i cimenta una nova avantguarda enològica que il·lumina elaboracions expressives i identitàries:


 

"La viticultura al Priorat té una història mil·lenària, i l'estil de vi ha anat canviant al llarg dels segles. Però si ens centrem en la història recent, des d'inicis del segle XX, els vins de la regió han estat reconeguts per ser negres molt valorats per la seva intensitat de color, per la seva corpulència i per ser molt robustos. Tot això els donava gran capacitat d'envelliment. " 

“Actualment el que busco en les meves elaboracions és recollir el llegat d'aquests vins, mantenir la seva personalitat i arrelament al territori, però dotant-los d'equilibri per aconseguir un vi més contemporani, elegant i fresc.”

  

Elaborar vi és un esforç invisible als ulls dels que gaudeixen de les seves etiquetes; un procés que ve de les emocions per fer de l'elaboració una expressió creativa. Jordi entén un gran vi com "quelcom proper a una obra d'art. Penses en com generar certes emocions i sensacions a la persona que el tasta. " 

 

 

Jordi Foraster a la sala d’ envelliment del celler Familia Torres Priorat (El Lloar, DOQ Priorat)

 

 

Sabedor de la idiosincràsia i dinàmiques del sector al Priorat, en Jordi ha diagnosticat amb meridiana claredat la classe d’ intangibles que posen en valor la relació entre Família Torres i la DOQ Priorat.


 

Amb Família Torres com a estendard, en Jordi assumeix de gust la responsabilitat que comporta aquesta tasca. "A nivell personal, gestionar el celler de Família Torres al Priorat és un orgull i una gran responsabilitat. El nostre repte és elaborar els millors vins que la vinya pot oferir, anyada rere anyada", referint-se a l’heroic projecte de Mas de la Rosa i a l’ herència històrica de la que gaudeix el celler de El Lloar, que elabora vins singulars com Salmos o Perpetual.

 

 

 

L'esperit creatiu d’ en Jordi es manifesta de manera evident en la metafòrica concepció de la verema subjacent en el seu ideari particular: 

“Veremar és com preparar un guió, sabent que, per molt detallat que el tinguis, una gran part l'hauràs improvisar. La gestió d'aquesta improvisació és on l'enòleg ha de mostrar les seves habilitats”.

 

 

 

Jordi Foraster a la remodelada sala de tastos del celler Familia Torres Priorat (DOQ Priorat)

  

En Jordi té molt clar el seu Moment Vi: "L'equació de quelcom idíl·lic ha de tenir quatre factors imprescindibles: una persona estimada, un lloc amb encant, un motiu de celebració i un bon vi per celebrar-ho."


 

I brindem per això, Jordi.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't