Fridays for Future: La gran esperança de la humanitat

Jose Luis Gallego. Divulgador ambiental

"El meu nom és Greta Thunberg, tinc 15 anys i sóc de Suècia." Així començava el seu discurs d'inauguració en la passada Cimera del Clima de Katowice (Polònia) la famosa estudiant que, amb un aplom i una contundència insòlits per a la seva edat, està sacsejant les consciències de tots els mandataris del món per la seva inacció davant la crisi climàtica.


 

La jove Greta, que des del passat mes d'agost es manifesta cada divendres davant del Parlament Suec per exigir un major compromís en la lluita contra l'escalfament global, ha estat escollida dona de l'any al seu país, acaba d'obtenir el prestigiós Premi Right Livelihood -considerat com el Nobel alternatiu- i s'ha convertit en la gran heroïna mediambiental del moment, acaparant les portades dels principals diaris i revistes i protagonitzant notícies en tots els mitjans de comunicació.


 

El seu missatge, clar i honest, ha arrelat profundament en la gent jove de tot el món: una joventut que ha decidit fer un pas endavant i sortir en defensa del seu futur, conscient que seran ells, els nostres joves, els que suportaran les conseqüències d'un canvi climàtic descontrolat que ens arrossega als pitjors escenaris descrits pels científics.

 

Greta Thunberg a la passada Cimera del Clima de Katowice (Polònia). Vídeo de la ponència

  

Per això, en un exercici de responsabilitat que ha sorprès a tots i ens ha meravellat molts, han decidit passar a l'acció unint-se al voltant del moviment internacional Fridays for Future.

 


 

Aquest moviment estudiantil d'àmplia base social, i liderat per la pròpia Greta Thunberg, està reclutant nens, adolescents i joves de tot el planeta per organitzar una gran infanteria social: un exèrcit de salvació en defensa del medi ambient i contra el canvi climàtic.


 

La contundent reacció dels joves en favor del clima enllaça amb la d'un dels ecologistes de més edat i més reputació mundial: el cèlebre naturalista i divulgador ambiental Sir David Attenborough, qui apel·lava recentment a passar urgentment a l'acció climàtica, a gran escala i a tots els nivells, ja que en la seva opinió "ens enfrontem al major desastre humà a escala global".


 

A punt de complir els 94 anys, aquest veterà presentador del mític cadena BBC Earth apel·lava a la mateixa cimera i davant els mandataris del món sencer a no perdre el temps: "hem de ser conscients del que hem fet: reconèixer el nostre error i assumir la responsabilitat que tenim davant les generacions futures ".


 

És curiós, però a ningú se li va acudir llavors posar en dubte l'oportunitat de les paraules del vell naturalista, ni molt menys qüestionar les seves formes i la manera d'expressar-les: amb gestos des del faristol que denotaven una gran vehemència, assenyalant amb el dit a els principals mandataris que ocupaven les primeres files a l'auditori: "no ens queda gairebé temps per reaccionar, em pregunto a què estan esperant".


 

No obstant això, quan la jove Greta Thunberg es va atrevir a formular aquestes mateixes inquietuds i es va dirigir als mateixos líders per dir-los que "Vostès diuen que estimen els seus fills per sobre de tot, però els estan robant el seu futur davant els seus propis ulls" va començar a ser vilipendiada i va passar a convertir-se en el que alguns no han dubtat a qualificar com "un perill per a l'estabilitat mundial".

 

Greta Thunberg encapçala el moviment estudiantil Fridays for Future.

 

 

Perill per a l'estabilitat mundial una adolescent que tan sols fa públic el que la ciència porta dècades anunciant? El veritablement perillós és l'insuportable desdeny, la gran irresponsabilitat amb què els polítics estan actuant davant la major amenaça que pateix la humanitat (que no el planeta: el planeta seguirà evolucionant quan l'ésser humà acabi desapareixent). Una emergència climàtica que compromet el futur de la nostra espècie a la Terra.


 

El president Putin ha declarat en diverses ocasions no compartir "l'entusiasme generalitzat" davant la reacció estudiantil que està encapçalant la jove activista, mentre que l'inefable Donald Trump ironitzava sobre ella en un jocós tuit: "Sembla una nena molt feliç -deia el seu missatge - que espera un futur brillant i meravellós. Tan agradable de veure! ".


 

Les paraules de Greta Thunberg són tan certes com valents: "Fins que no comencin a centrar-se en el que s'ha de fer en lloc del que és políticament possible, no hi haurà esperança: no podem resoldre una crisi sense tractar-la com una crisi." Per això el moviment Fridays for Future ens omple d'esperança als que, des de diferents àmbits de la societat, treballem per promoure una reacció immediata al canvi climàtic: una resposta col·lectiva que ens permeti eludir les seves pitjors conseqüències. 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't