FORMALITAT SENSE SOLEMNITAT

Els must del servei i consum de vi. Per Mónica Ramírez

Fugim de la solemnitat, afegim un toc de funcionalitat sense perdre les formes; el vi està per gaudir-lo, però no de qualsevol manera. Et explico com no perdre aquest esperit jove però tampoc el teu savoir faire.

 

 

 

En els últims anys, s'ha parlat de l'extrema correcció protocol·lària imperant en el món del vi. Els seus aliats? Un vocabulari inintel·ligible, un posat rígid, un llenguatge ple de tecnicismes, unes metàfores afins als jeroglífics i un rictus proper a la flegma britànica (o el que entenem per això). Al seu torn, se l'ha acusat de ser un món dirigit a persones amb un cert estatus i edat. Trencar aquestes barreres per proveir a un major nombre de paladars és la raó per la qual, actualment, assistim a lleugers canvis en el sector. Però, tot s'hi val? Aquestes són alguns temes dels quals no hauries de prescindir:

 


 

“El vi fuig de la solemnitat, però no tot val” 

¿Carbònic? ¿Escumós? Amb bombolles? No és obligatori utilitzar terminologia tècnica per parlar de vins tranquils o escumosos, però seguir tractant el xampany a tot tipus de vins 'amb bombolles' només crea confusió. Champagne, cava o prosseco, per citar alguns, són vins de procedència diferent. Així que, per no equivocar-nos per què no utilitzar el nom genèric?

 

 

En obrir una ampolla... No és qüestió de tractar una ampolla de vi com una peça de delicada porcellana, però sí que hauríem de respectar uns mínims per assegurar-nos gaudir de les qualitats del seu contingut. Mantenir l'ampolla en posició vertical abans de beure és bàsic. Això ens garanteix que els possibles sediments que hagués precipitin cap al seu base i no ens els trobem quan prenguem el primer glop. Per aquesta mateixa raó, tampoc hem d’agitar-la.

 

 

Si volem assegurar-nos que no quedin restes de suro al coll de l'ampolla -i aquests passin a la nostra copa- seria recomanable netejar la boca amb un drap.

 

Per assegurar-nos que el vi estarà net d'impureses, n’abocarem una mica en una copa -que després tirarem-. Això servirà per arrossegar els possibles sediments que hagin quedat al coll.

 

I un apunt més. Per saber si el vi és correcte, comprovarem que el suro no està sec ni desprèn males olors.

 


 

Quan servim a la Copa... Per poca utilitat que li vegem a anar omplint la copa cada vegada que l’acabem, l'ideal és no omplir-la més d'un terç de la seva capacitat. Mai fins al final. I recorda: si vols evitar petits desastres, mai recolzis l'ampolla a la copa.

 

Consumeix els vins que compris el més aviat possible. Allò que el temps millora el vi és una creença popular que no és comú a tots ells. I recorda que els blancs solen tenir una vida més curta que els negres.

 

Per què s'incideix sempre en la temperatura exacta? Un vi excessivament fred no ens deixarà gaudir de les seves qualitats -apagarà seu sabor i aroma- i un d’excessivament calent l'únic que ens deixarà apreciar és l'alcohol.

 

 

I la decantació? Sempre hi trobarem polèmica. En aquest apartat, no serveixen les generalitats. Per assegurar-nos si és necessària en el cas del teu vi, el millor és deixar-te assessorar per un professional. Millor pregunta en una botiga especialitzada.

 

Tipus de copa: Teòricament, cada vi necessita un recipient adequat per a gaudir de les qualitats de cada tipologia específica de vi. Evidentment no et demanaré això, som conscients que és un argument que, si bé podria encaixar en un professional del sector, és poc probable que encaixi en la majoria. ¿Solució? Una per a tots els vins, tipus oenologue o la bordeus (i per escumosos, desterrar la pompadour).

 

 

M'han convidat a sopar ¿quin vi porto? A no ser que l'amfitrió sigui un sibarita, on hauràs de posar-te en mans d'un expert en novetats, l'ideal és portar un que no sigui ni el més car -no sempre el preu va associat a la qualitat- ni el més econòmic -millor no portar-nos sorpreses desagradables-. Habitualment, sol venir de gust més els blancs afruitats, rosats o negres joves a l'estiu, i els criança o reserva a l'hivern. No obstant això, assegurar l'èxit és més fàcil si coneixem els seus gustos.

 

I si els amfitrions som nosaltres... S'obrirà el vi que portin els convidats quan la seva temperatura sigui òptima, i se serviran primer els més lleugers.

 

 

I al restaurant... No són pocs els sommeliers que busquen ampliar la seva mirada per incorporar nous registres al món del maridatge o de les harmonies. Ara mateix es treballa tant en destil·lats elaborats en els propis restaurants a partir de fruites o vegetals, com en begudes fermentades o còctels. La cocteleria ve trepitjant fort, i no seria estrany que, en breu, acompanyin la taula, i no només la sobretaula. Deixa't aconsellar i sorprendre.

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't