Enamorats del vi

Te’n donem algunes raons.

Més enllà de regalar sensacions i acariciar el nostre paladar, el vi i la seva cultura formen part inherent de la nostra evolució com a civilització. D'una manera o altra, el vi està present en totes les facetes que articulen la societat, i al llarg de la història ha adquirit dimensions polièdriques, esquitxant des de les litúrgies religioses o els fonaments de la pròpia filosofia fins al comerç. Us expliquem alguns motius per estimar-lo:

 

 

Història: Una evolució paral·lela a la civilització

Un pot sentir estupefacció en cobrar consciència que l'home del neolític ja sabia elaborar vi, com testifiquen restes de vinya (llavors, pells fossilitzades i similars) trobats en diferents jaciments arqueològics.

 

Vista aèria parcial del jaciment protohistòric de la Font de la Canya (Any 2009)

 

 

Val la pena recordar que la vinya és, juntament amb l’olivera, un dels cultius més antics que es coneixen.

 

 

Així, el comerç del vi és fonamental per entendre activitats com ara la comptabilitat i el desenvolupament en el transport, i va suposar un motor econòmic molt important per diferents civilitzacions de l'antiguitat.

 


 

Universalitat i Diversitat

La vinya s'estén al llarg i ample del planeta, sent un dels cultius més universals.

 

Adaptada a diferents climes i influenciada per diferents cultures, el fruit fermentat de la vinya es manifesta de múltiples formes i encarnacions: Vins tranquils o generosos, escumosos, dolços i destil·lats. Blancs, rosats o negres. Joves impetuosos o de càlida maduresa.


En definitiva, la cultura del vi ens ofereix tot un univers de possibilitats i matisos organolèptics, fent aflorar en nosaltres una mena d'esperit aventurer, de pur descobriment.

 


 

D’enorme humanitat

Hem incidit en diferents ocasions en la vinya com una analogia perfecta del desenvolupament de l'ésser humà. Però si hi ha una metàfora completa, gairebé al·legòrica, aquesta descansa en el propi vi.


 

Així, en la seva joventut, es mostra impetuós i atrevit; enèrgic i desvestit d’experiència; vivaç i elèctric. La promesa d’una maduresa que està per venir.

 

 

Quan el vi reposa i evoluciona en un halo de silenci i roure és quan ens ofereix la seva versió madura i equilibrada. La fruita encarna la dimensió més jovial del vi, mentre que les notes de criança vestides d'espècies i calor ens regalen l'experiència i cert gaudi reflexiu.


 

Després d'aconseguir el seu zenit, entra en declivi. Inevitable, està a les mans i la seva ànima envellir amb elegància i perpetuïtat. Deixar empremta. Un record del seu pas per les nostres vides.

 


 

Vector social i creador d’art

Més enllà de la seva dimensió purament emocional i gustativa, el vi ha estat, des de la més remota antiguitat, símbol litúrgic i de comunió; focus de reunions de savis (com en els simposis a l'antiga Grècia).


 

De la mateixa manera, el vi ha estat objecte d'inspiració i representació en totes les facetes de l'expressió artística i intel·lectual. Filòsofs, poetes, pintors o novel·listes han vestit les seves obres amb taní i acidesa; deixant un rastre de genialitat després d'ells / es.


 

Ens falten línies per enumerar tot el que el vi suposa en el nostre dia a dia: un repte constant, treball, passió, història llegada, responsabilitat i amor per la terra. Perquè en l'ànima del vi descansa tot el que un ésser viu pot oferir, ens sobren els motius.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't