D’AQUELLES PELLS, AQUESTS VINS

La geografia carnal de la pell del raïm

Són les pells les que dibuixen el perfil dels grans vins negres, traçant amb delicadesa les corbes que, a mode d'un hàbil sastre confeccionen el vestit a mida que lluirà en la copa, només per als teus ulls ... i la resta dels teus sentits.


 

Una humilitat epidèrmica i natural, que esdevé en sensualitat quan vesteix de gala i identitat varietal a les més selectes etiquetes. El perfum i la carn; el color i la textura. Els pells encarnen una mena de demiürg creador de profunditats cromàtiques d'intensitats abissals.

 

Raïm de la varietat garnatxa en plena fase de maduració, a les vinyes de El Lloar (DOQ Priorat), propietat de Familia Torres.

 

 

 

Els antocians proposen, els tanins disposen

Atenent a una descripció prosaica de la pell del raïm en els grans negres, no podem obviar a tanins, antocians i potassi, tots ells amb un paper important en l'esdevenir del vi.

 

 

Raïm de la varietat carinyena en plena fase de maduració, a les vinyes de El Lloar (DOQ Priorat), propietat de Familia Torres.

 

 

Els antocians són els responsables de la concentració de pigments que els tanins fixaran. Durant la maduració del raïm dels pigments s'intensifiquen, els tanins s'afinen i van perdent amargor, i les aromes s'afirmen i es fixen. De la mateixa manera, el potassi contribueix a neutralitzar els àcids naturals del most.

 

 

Així, d'una mateixa verema es poden obtenir elaboracions amb diferents acideses, segons el temps de què han disposat les pells del raïm per alliberar el potassi i suavitzar l'acidesa.

 

Purgatori (DO Costers del Segre, Família Torres)

 

De pell espessa i polpa ferma, la carinyena i la garnatxa són algunes de les varietats que millor relació i equilibri posseeixen entre pell i polpa, a més de proporcionar un dels cupatges més elegants de tot l'arc varietal.

 

 

Perpetual (DOQ Priorat, Família Torres)

 

És per això que elaboracions singulars com Purgatori (DO Costers del Segre), Salmos o Perpetual (DOQ Priorat) abracen la plenitud d'aquestes varietats per contenir, entre els seus densos pells, el poder de seducció de vins eterns, l'essència cartogràfica dibuixa, collita rere collita, una nova geografia carnal del vi.

 

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't