D’ AQUELLES VEREMES, AQUESTS VINS (II).

DO Penedès, DOQ Priorat, DO Conca de Barberà y DO Costers del Segre

La verema 2019 a Catalunya ha estat excel·lent, encara que menys productiva que l'any passat. Després de vuit setmanes d'intens treball, el 18 d'octubre finalitzava la collita de les varietats ancestrals plantades al Penedès i al vell vinya de Mas de la Rosa, sota la DOQ Priorat. 

"Aquesta campanya s'ha vist afavorida per un temps estable, que ha permès que el raïm es mantinguessin sanes, però la falta de pluges durant tot el cicle vegetatiu ha provocat que el rendiment de la vinya caigués en un 20% aproximadament, afectant especialment les zones de sud de Catalunya. Tot i així, la qualitat ha estat excel·lent i hem vist complertes les nostres expectatives en les diferents finques.
 

 

Els primers blancs del 2019 mostren una bona acidesa, frescor i un bon potencial aromàtic. Els negres es presenten molt afruitats, amb un bon equilibri i persistència".

 

Miguel Torres Maczassek

5ª generación de Familia Torres


 

DO Penedès

En general, petites incidències a banda, ha estat un any sec amb temperatures suaus. Després d'un hivern bastant mancat d'aigua i amb temperatures normals, la primavera es va descobrir plujosa i fresca, deixant pas a un estiu molt sec, amb temperatures moderades i algunes puntes de calor a l'última setmana de juny i durant el mes de juliol. Aquestes condicions han provocat un clar retrocés en les varietats més primerenques, que ha estat menys acusat en les varietats més tardanes, però totes elles han madurat bé i s'han mantingut sanes, desenvolupant-se amb plena normalitat.

Veremadors a Mas La Plana (DO Penedès), propietat de Familia Torres.

 

 

Podem constatar que els blancs de Penedès gaudeixen d'una bona intensitat aromàtica i gran acidesa en boca. Els negres apunten a una gran càrrega de fruita, amb un magnífic equilibri en boca gràcies a una bona maduresa fenòlica. 

A la epicèntrica finca de la família, Mas La Plana, la verema, en totes les seves parcel·les, ha estat de gran qualitat i estat sanitari, si bé la producció ha estat lleugerament inferior a la dels últims anys. Tastades raïm, ja es percebia que la pell de les baies era lleugerament més gruixudes i amb més turgència. El resultat és un vi de gran color, intensitat aromàtica fresca i fruiter, així com uns tanins ferms i elegants.


Mas La Plana, maridat amb Gall negre del Penedès amb guisat cabernet sauvignon, prunes, orellanes i pinyons, al Jardí Restaurant El Celleret.

 

 

DOQ Priorat

Collita curta pel que fa a quantitat de raïm es refereix, però d'una qualitat excepcional. Les etiquetes sota l'anyada 2019 prometen caràcter i elegància.


 

En l'última setmana de juny, la comarca va patir els rigors d'una onada de calor amb temperatures superiors als 40 ° C durant quatre dies consecutius, així com una humitat relativa per sota del 10%. Els raïms de la varietat carinyena van ser les més damnificades per aquest episodi de calor extrema i algunes baies van arribar a assecar-se, fins i tot estant a diverses setmanes del verol. No obstant això, gràcies a que els mesos de juliol i agost no van ser especialment calorosos, el cicle de maduració portar un ritme lent però constant que va permetre arribar a finals d'agost sense més riscos ni incidències. 

 

 

Verema al Mas de la Rosa (DOQ Priorat), de Família Torres.

 

Els vins sota l'anyada 2019 es presenten aromàticament nets i molt expressius en el varietal. El pas per boca sembla excel·lent ja que el desenvolupament constant i equilibrat ha afavorit que la maduresa fenòlica hagi estat de gran qualitat. 

En Mas de la Rosa, finca de vells vinyes, es van realitzar, durant diverses jornades, el llaurat amb mula durant l'hivern. Un bé cultural i tradicional propi de la regió que, a més, aconsegueix evitar els efectes de l'erosió que en aquestes vinyes plantades en costers solen ser evidents. 

DO Conca de Barberà

La verema a les històriques finques de Milmanda i Grans Muralles s’ha caracteritzat per un procés de maduració del raïm lent i regular, aconseguint un nivell òptim de maduresa i estat sanitari. En general, la verema a la Conca de Barberà s'ha caracteritzat en el climàtic per ser un any sec, amb temperatures moderades.

 

Verema prop del Castell de Milmanda (DO Conca de Barberà), propietat de Familia Torres.

 

 

 

A la finca de Milmanda, l'estat sanitari del raïm ha estat impecable i gràcies a les bones condicions meteorològiques, la maduració ha estat molt regular i ha arribat a l'estat idoni amb un perfecte equilibri entre grau i acidesa. Els vins es presenten molt aromàtics i frescos, de bona acidesa en boca. 

En Muralles, l'onada de calor de juliol ha causat una mica d'estrès vegetatiu, limitant el creixement de la dispersió, i això ha estat beneficiós per a la qualitat del raïm negre. A més, la temperatura a verema ha estat inferior a altres anyades, el que ha permès que els vins negres tinguin una bona acidesa. Els vins de la vella Muralles són posseïdors d'una fruita molt elegant, amb bona intensitat aromàtica i un gran equilibri en boca.

 

Milmanda maridat amb suquet de corbina amb picada tradicional, al Jardí Restaurant El Celleret.

 

DO Costers del Segre

A les vinyes de l’Aranyó (Les Garrigues) i a les de Sant Miquel, a Tremp, la verema ha estat marcada per la sequera i les altes temperatures, que han minvat el rendiment, però han mantingut la qualitat esperada.

Raïm durant la verema a les vinyes de l’Aranyó (DO Costers del Segre). 

Es intueixen ja vins amb una excel·lent nas varietal, marcant molt la tipicitat de la zona. L'extracció de polifenols ha estat una mica més complicada que l'any passat i la maceració de pells lleugerament més curta que altres anys, per tal d'aconseguir vins més fins i elegants. 

Una de les novetats d'aquest any ha estat la primera collita de la plantació en got de la varietat ancestral gonfaus, a la part baixa de la finca. Els vins resultants tenen un caràcter més continental, però sense deixar de banda la frescor i l'elegància que caracteritza aquesta varietat ancestral.


 

 

Purgatori maridat amb Gall del Penedès de la Masia Moliner, amb puré de patates i escalunyes, a La Vinoteca Torres

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't