BELLATERRA

Una oda al Penedès.

Bellaterra 2015 (DO Penedès) neix de l'amor i el compromís envers la nostra llar i de la confiança absoluta en una varietat, la merlot, protagonista única d'aquest jove monovarietal ecològic amb ànima de clàssic.

 

 

Merlot

Coneguem les principals característiques de la varietat que il·lumina Bellaterra. Una varietat que ha sabut reinventar-se per mantenir el seu lloc a l'Olimp dels grans vins, vinyes i cellers:

 

  • Altres noms: Bégney, crabutet, merlau, sémillon rouge

 

  • La vinya: Molt fèrtil i de dispersió petit i poc dens, amb un color de baia blau fosc. El seu cicle de maduració és més curt que altres varietats negres, pel que resulta molt sensible a les temudes gelades primaverals.

 

  • Origen: Varietat procedent de la regió de Libourne, pròxima a Bordeus, on la hi coneixia per merlau. Es diu que el nom té el seu origen en l'afició que les merles (merle, en francès) tenien pel seu fruit.

 

  • On? La merlot s'aclimata a múltiples regions del Món Vi amb tirada per climes moderadament càlids. Bordeus, Saint-Emilion i Pomerol a França; al Penedès, Ribera del Duero, Somontano i Navarra a Espanya; Itàlia, Califòrnia, Austràlia, Argentina, Xile...

 

  • Simbiosi perfecta. Conforma al costat de la cabernet sauvignon el cupatge per excel·lència amb nom propi: Bordeus. Aquest duo formen l'aliança perfecta: La merlot, amb més grau d'alcohol, aporta al conjunt suavitat i cos, mentre que la cabernet influeix amb els seus tanins i una major acidesa.

 

  • Els Vins: Els millors exemples monovarietals són amplis i amb cos. D'un color blau profund amb tocs violacis, els sabors de la merlot depenen del clima on madura. Així, en climes més càlids domina la fruita negra (cirera negra, pruna) i en alguns casos sobremadurs regala records de xocolata i pastís de fruites. En climes més frescos la merlot exhibeix elegància, uns tanins suaus, major acidesa i la fruita vermella pren el relleu (maduixes i baies vermelles). Interessant en la criança, la merlot guanya en complexitat tant en roure com en ampolla.

 

 

Bellaterra 2015. El vi

Ens trobem davant d'un vi amb certificació ecològica procedent del Penedès superior, fruit de vinyes de merlot que oscil·len entre els deu i vint anys d'edat que proposen en aquests sòls argilosos, de forma semblant amb el que succeeix en els vins Pomerol de Bordeus. 

 

 

Per això hem buscat un perfil jove, menys concentrat i més versàtil, on la càrrega de fruita brilli amb llum pròpia.

 

 

"El Penedès és una terra de gran bellesa, vinculada a la història de la nostra família des de fa més de 300 anys. Hem volgut que aquest vi fos una expressió sincera del que aquesta regió és capaç de donar, una mostra de respecte per la terra i un homenatge als viticultors que produeixen un raïm esplèndid".

La Família Torres

 

Bellaterra al celler

S'ha treballat amb l'objectiu de mantenir la intensitat aromàtica, macerant i fermentant durant nou dies a 20ºC. Després el vi envelleix durant sis mesos en bóta de roure francès.

 

 

Bellaterra a la copa

D'un bell color cirera fosc i posseïdor d'un ric univers de fruita, on destaca la cirera negra i la calidesa de la confitura de nabius, tot això embolicant a un subtil toc balsàmic.

 

En boca és ampli i molt elegant, ben sostingut per un taní madur i suau, deixant al seu pas una fragant rastre amarg que evoca el cacau.

 

Bellaterra, el merlot de tota una terra que no s'entén sense la vinya i el vi, una terra que es reconeix en l'oda plasmada en la seva etiqueta:

 

“Frontera indòmita filla del mar i la muntanya, la vinya és la teva veu i el vi teva ànima”

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't