Joan Calvet

Enòleg al celler de Pacs del Penedès

Perquè l'edat és una actitud mental davant la vida, Joan Calvet (natural de Barcelona) és un home jove. Tant que, si atén als seus primers records envoltants d'aura del vi, la seva memòria el porta al seu primer dia en els cellers de Família Torres.

 

 

“Suposo que després de 20 anys elaborant vins negres, el meu primer dia al celler de Família Torres forma part ja de la meva infància (riu). Tanco els ulls i veig el meu primer tràfec i neteja de botes, el meu primer tast de vins, el meu primer cupatge. Tot era nou. Tot era un descobriment.”

 

 

 

Una descoberta progressiva i natural d'apropament primer i enamorament després, a una disciplina tan alquímica que, a dia d'avui, el segueix seduint: "Recordo perfectament el dia que vaig tastar meu primer most al celler com una sensació increïble; una explosió d'aromes i sabors espectacular; però per a mi és com l'amor: recordes el dia que et coneixes, però no recordes exactament el moment en què t'enamores, pel fet que és molt més que un moment. És una suma; alguna cosa que et multiplica i, simplement succeeix i creix. "

 

Joan Calvet, tastant Mas La Plana al celler Waltraud (Pacs del Penedès), on envelleix el vi.

 

Un home que estima el seu ofici i a la seva terra, que coneix bé a totes dues; per la qual cosa Joan té molt clar què busca en les seves elaboracions: la continuïtat d'un llegat excels. I és que la feina de Miguel A. Torres, amb l'aclimatació de la cabernet al Penedès i la seva singular creació, Mas la Plana, assenyalen el camí de Joan: 

“La recerca de la continuïtat en distingir-se, en diferenciar-se i destacar és un dels meus principals objectius. Ja no es tracta de fer un bon vi, es tracta de la recerca de la continuïtat, de la constància (verema rere verema), de buscar la perfecció davant d'una climatologia, a vegades adversa (un treball faraònic en vinya i en celler).” 

En Joan col·labora estretament amb Josep Sabarich, responsable i director d’ orquestra de l’equip d’enòlegs, així como dels vins de Familia Torres al Penedès.

 

 

 

Josep Sabarich (esquerra) junt amb Joan Calvet (dreta), al celler Waltraud (Pacs del Penedès), en un tast en bota.

 

 

La humanitat i sensibilitat de Joan Calvet són evidents en les seves paraules, així com en els seus vins. Coneixedor de ser coprotagonista de la creació d'uns vins atemporals que fan, dels paladars del món, un moment excepcional. Una instantània hedonista del temps: "És un autèntic luxe, dia rere dia, veure com els vins es transformen, com milloren per expressar el potencial que es trobava intrínsec en ells, que en essència ja tenien. Alhora, adoro la idea que, gràcies al meu granet de sorra, treball, esforç i passió per les coses ben fetes, moltes persones gaudiran d'un bon moment amb una d'aquestes copes de vi. "


 

Sens dubte. Però, ai, les veremes ... 

“Jo definiria la verema com el moment més emocionant; és l'època que esperes i prepares durant tot l'any. A cada collita et trobes en situacions diferents, situacions i moments memorables. Situacions que no oblides mai, que et queden gravades i de les que n’aprens any rere any. És una època frenètica on no et queda temps ni per a constipar-te, tots els sentits estan alerta i immersos en això.”

 

 

Joan Calvet, a la finca Mas La Plana (Pacs del Penedès, DO Penedès) en època de poda.

 

 

 

Sempre és curiós analitzar la doble vessant de personatges com en Joan: elaborador i amant del vi. Joan ho té clar: "Com enòleg m'agraden vins que demostrin mim, finor i delicadesa a cada pas i moment de la seva elaboració. Com amant del vi romàntic, m'agraden els vins potents en nas i que tinguin gust d’històries; històries humanes, històries de la terra... però sempre que siguin com un "llacet". Tot al seu lloc. "


 

Humanitat, sensibilitat i esperit creador romàntic. La perpetuïtat de la qualitat de Mas La Plana i Reserva Real no pot estar en millors mans.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't