BLANCS AMB ENVELLIMENT

Aliats del roure i del temps

Existeixen una classe de vins excepcionals que transcendeixen a qualsevol tipus d'estacionalitat. Que fan caure mites i hàbits adquirits popularment. 

I és que algunes elaboracions amb varietats blanques tornen a seda líquida; reneixen sota una complexitat rica en matisos i desenvolupen noves notes al tacte del roure, que acaricia la seva essència varietal durant la fermentació i posterior envelliment. 

Però no totes les varietats blanques es beneficien de la criança en fusta, ja que exhibeixen el seu potencial organolèptic en l'auge de la seva joventut. A més, per sobreviure a el "confinament" (ens permetran l'àcida expressió) - parcial o total, els vins necessiten un nivell suficient de tanins, alcohol o acidesa. Aquesta última és essencial si es vol perllongar la guarda en ampolla, de manera anaeròbica, privada d'oxigen.

 

Raïm chardonnay en la finca de Milmanda (DO Conca de Barberà)

  

El groc es torna ambre i mel; la immediatesa de la fruita fresca en delicada maduresa, pa torrat i mantega, avellana i vainilla. Els matisos cobren vida. 

La chardonnay és, potser, l’epítom i paradigma de les varietats blanques que més i millor s'alien amb el roure i s'apodera de el temps, posseint particularitats molt diferents segons la regió vinícola. En el nostre cas, a casa nostra, Milmanda, la chardonnay deixa aflorar les seves aromes primàries de record cítric i subjugat a delicioses notes de fruita d'os.


 

En boca afegeix aquesta lleugera sensació glicèrica que banya a al paladar en seda líquida, mantenint una acidesa ferma que allarga la cursa contra el temps en aquest univers de vidre que és l'ampolla.

 

 

 

De la mateixa manera Sons de Prades, també oriünd de les nobles vinyes de la finca de Milmanda, es beneficia dels plaers de la criança en fusta. 

En aquest cas, després de la fermentació parcial en acer i bóta de roure nou francès, on dormirà el somni dels justos durant sis mesos, obtindrà matisos saborosos en fons i forma de frescs aromes florals (ginesta) i fruiters (pinya madura), que evoquen memòria i personalitat a un recorregut en boca, amb un final sec i elegant. 

La noblesa i excepcionalitat d'aquestes obres enològiques transcendeix a l'estacionalitat. Versos solts que nien a l’Olimp del vi per alegrar paladars i saciar ànimes curioses.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't