Com més cuidem la terra, aconseguim un millor vi

Habitem un planeta meravellós, amb una característica fonamental que el fa insòlit en l’univers conegut: el seu sistema climàtic. L’atmosfera fa possible la vida a la Terra, per això protegir el clima és una de les millors maneres de conservar la natura i la seva fascinant biodiversitat.
 

La radiació solar, els oceans, l’activitat volcànica o la superfície dels gels són alguns dels elements que interactuen de manera natural amb l’atmosfera terrestre i influeixen en el clima de la Terra, que ha canviat moltes vegades al llarg de la història.
 

Amb l’avenç de la industrialització, a partir del segle XIX, sorgeix un fenomen aliè al sistema climàtic capaç d’alterar l’atmosfera i canviar el clima: l’augment de les emissions de diòxid de carboni (CO2) associades a la crema de combustibles fòssils, com el petroli, el gas natural i el carbó.

QUÈ ÉS EL CANVI CLIMÀTIC I COM ENS AFECTA

El CO2 és un gas present a l’atmosfera que té una alta capacitat per absorbir la calor i afavorir el beneficiós efecte hivernacle que manté les condicions per a la vida a la Terra.
 

No obstant això, l’augment de les concentracions de CO2 per l’activitat humana està accentuant l’efecte hivernacle, provocant l’actual escalfament global i alterant el sistema climàtic en el seu conjunt.
 

Com a conseqüència, la temperatura mitjana del planeta ha augmentat en gairebé un grau centígrad des de principis del segle XIX, provocant un increment de la freqüència i la virulència dels fenòmens naturals extrems: sequeres, huracans, incendis o inundacions, entre d’altres.
 

Per tot això, els científics han determinat que l’actual canvi climàtic és el primer en la història del planeta que no obeeix a causes naturals, sinó que té un origen humà, i apel·len a reduir les emissions de CO2 per contenir l’augment de la temperatura per sota de 2oC respecte de l’era preindustrial, perquè si superéssim aquest límit les conseqüències podrien ser molt severes.
 

La viticultura és una tradició mil·lenària que ara s’enfronta a un nou repte: el de l’adaptació a un canvi climàtic originat per l’ésser humà.
 

El clima té el rol més determinant i, al seu torn, més difícil de controlar en l’elaboració d’un vi. I la vinya, tan vinculada al ritme de les estacions i a l’evolució de les temperatures, s’està veient molt afectada pel canvi climàtic, ja que el cep és una de les plantes més sensibles a aquestes variacions.