LES MIL CARES DE LA CHARDONNAY

23 maig 2018

De la Borgonya al món. La varietat blanca més estesa en l'Univers Vi es caracteritza per una gran capacitat d'adaptació a diferents terrenys i climes. La seva versatilitat i èxit rau en les moltes possibilitats de vinificació, que permet, creant-se a més, una marcada singularitat que només el terroir pot oferir.

El paradigma varietal…

Des de l'ortodòxia, les mil cares de la chardonnay en el món dificulten trobar un paradigma organolèptic estàndard.

De natural, el caràcter de la fruita de la varietat és d'un perfil poc accentuat; pel que serà la seva vinificació la qual vagi vestint de matisos, intensitats i complexitat al vi resultant.

Imatge
Chardonnay

Raïm de la varietatchardonnay, conreat en la finca deMilmanda, de la Família Torres.

… I la singularitat

El clima, el sòl i les pràctiques culturals al celler permeten a la varietat generar un gran ventall de vins de qualitat, molt diferents entre si:


En zones de climes freds la varietat es tradueix en vins acerats, prims i de marcada acidesa, dominats per notes de fruita verda, com pera o poma.


Sota els climes més favorables, un clima temperat, apareixen les notes de cítrics i fruita d'os (préssec); mentre que en climes calorosos la fruita torna exòtica en forma de plàtan, mànec i figa. Les acideses baixen i el grau d'alcohol augmenta, originant vins d'un cos fort i meravellós.


Al celler, les pràctiques enològiques semblen fonamentals per elaborar chardonnay de personalitat pròpia. El factor humà com a creador de singularitat.


Així, la fermentació malolàctica permet reduir i suavitzar acideses pròpies d'anys freds; afegint sabors de mantega i avellanes. El pas per roure, des de la mteixa fermentació a la criança, aporta una suggerent complexitat tànnica; sabors rics, torrats i de fruita seca, culminant, en moltes ocasions, amb l'aportació untuosa procedent del bâtonnage (el remogut dels lies).


Milmanda: Rere la pista del temps

Des de la privilegiada tribuna que són els mil anys d'història que el contemplen, el castell de Milmanda, a l'abric de la serra de Prades, alberga les soques de chardonnay que, anyada rere anyada, converteixen a Milmanda en un dels vins icones de la Família Torres al món sencer.

Imatge
La DO Conca de Barberà

La DO Conca de Barberà està protegida del mar per les muntanyes, a la part meridional de Catalunya, entre les províncies de Tarragona i Lleida, regades per la conca dels rius Francolí i Anguera.


Situada a la depressió del riu Ebre, la finca de Milmanda limita, al nord, amb les muntanyes de la Serra de Prades i la zona de Poblet.

Imatge

En la posició baixa, la finca té terrasses amb sòls al·luvials profunds. Aquests, al seu torn, tenen una capacitat de retenció d'aigua i un contingut de calç activa molt alts. Estan compostos de marga rogenca, que fàcilment afavoreixen els sòls carbonatats amb poques pedres i textures fines.


En la posició més alta, la finca té terrasses amb restes de dipòsits de piemont més antics, normalment formats per roques metamòrfiques, que són abundants en aquest sector de la Serra de Prades.


La varietat en Milmanda es manifesta des de les excel·lents condicions climàtiques i la seva complexa elaboració, fruit d'anys d'investigacions per dotar la varietat de la seva millor versió.


Fermentat en bótes de roure nou francès procedent de Nevers, el vi envelleix durant dotze mesos en contacte amb les seves mares. El resultat atresora la qualitat dels seus antecessors:

Marcat per una elegància singular i complexa, Milmanda es construeix des de la fruita d'os varietal (préssec de vinya) per créixer en una família de lligabosc i praliné sustentada per la subtilitat adulta de les notes de criança, en forma de pa torrat, fum i cafè.


Imatge
Milmanda

Un vi creat des d’allò més humà, on, com tessel·les, cada part compon un mosaic tant bell com reconegut. Res en ell és casual. Generacions de sàvies mans i rostres fets han modelat una varietat acurada i estimada.


A vegades és necessari aturar-se per pensar i no donar per fet allò que, per abundant, semblés etern. Res ho és. L'èxit de la chardonnay rau en la interpretació que en fan orografia i clima, cultura i terroir. Una mena de llenç en blanc sobre el qual plasmar el millor que la terra pot regalar-nos: El seu fruit.