D.O. Rías Baixas

31 juliol 2018

És temps per gaudir la vida i aprofundir en inquietuds i interessos que, com en el nostre cas, tenen al vi i la seva cultura com a objecte i passió.


Avui, l'experiència enoturística ha esdevingut en una activitat guanyadora per a viatgers que volen descobrir nous vins i noves històries que nien en destinacions tan diverses com suggeridores. Destinacions que han vertebrat la seva existència entre vinyes i llegats d'antics pobladors. Regions que s'han construït des de la seva pròpia idiosincràsia cultural originada en mites i llegendes, però també en una realitat que descansa en el ric patrimoni històric, estètic i en una privilegiada ubicació geogràfica que determina la personalitat dels seus vins i gent.


Per varietat i diversitat, l'oferta pot ser tan àmplia com les motivacions pròpies del visitant i del viatger.

Rías Baixas. Vins de boira i mar

Quin millor lloc per allunyar-se del mundanal soroll que el mateix fi del món. I és que allà, al sud de Finisterre, on mar i terra es troben i es fonen en una abraçada, salí i ennuvolat, fill de les ones que carreguen contra la retallada costa atlàntica.



La DO Rías Baixas s’ubica entre les valls i ries que conformen els rius Ulla, Miño, i la ria de Vigo.

[[{"fid":"18272","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":900,"width":1200,"style":"height: 375px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

És la Galícia més brava i salvatge, la que ens regala un racó en una cantonada, on perdre’s primer per trobar-se després, on la història descansa en un llegat celta que ens xiuxiueja a cau d'orella un passat espiritual, on el sòl i el cel es veuen units irremissiblement per deïtats atàviques i pràctiques culturals ancestrals.


Pels amants de la natura en general i la vinya en particular, també crida l'atenció el cultiu a la parra i espatllera dels ceps. No pot ser d'una altra manera, ja que la plena influència de l'Atlàntic genera altes dosis d'humitat, a part de patir una pluviometria molt elevada, terreny abonat a les malalties d'origen fúngic. D'aquesta manera els ceps gaudeixen d'una major exposició als raigs del sol. Les vinyes d'albariño són les reines del panorama varietal local.

[[{"fid":"18273","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":585,"width":892,"style":"height: 328px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Ceps de la varietat albariño. DO Rías Baixas.

A modo de curiositat històrica, es diu que els ceps d’albariño van arribar a Galicia al s.XII des del Rin, de la mà dels monjos del Císter… tot i que no està del tot demostrat.


El que sí que és una evidència és que els millors exponents de les Rias Baixas estan a l’uníson en elegància i qualitat respecte als nobles vins blancs germànics. Així, Pazo das Bruxas alberga en el seu ésser la boira dels boscos i la salinitat del mar. La mitologia i el folklore gallec encarnats en la figura de les bruixes, que, amb els seus encanteris i danses connectaven amb les deïtats de la naturalesa per obtenir d'ella favors en forma dels millors fruits.

[[{"fid":"18274","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":856,"width":1287,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Pazo das Bruxas, 100% albariño.

Pazo das Bruxas evoca a la seva terra des del seu groc brillant i rivets daurats. I des del seu intens nas, ens condueix a un món de flor blanca, cítrics i fruita fresca d'os, per culminar en una boca amable i llaminera però de ferma acidesa que perdura en un final llarg i saborós.


Participar del fet enoturístic; viatjar atents al descobriment, ens converteix en agents actius i amb ànima de la xarxa que teixeix la identitat cultural d'un territori. Una xarxa que sosté economies, omple les copes i abriga els cors.