És temps d’actuar

27 desembre 2018

Així com les tasques de la vinya a l'hivern asseguren l'èxit de la futura collita, les accions que emprenem ara són determinants per eludir els pitjors escenaris climàtics de demà.

Durant els primers mesos de l'any, mentre la vinya està en repòs, la tasca del viticultor prossegueix a la vinya. És ara quan, a les vinyes europees (Juliol a l'hemisferi sud), es procedeix amb tasques tan importants i delicades com la poda, que de l'èxit en dependrà, no només la qualitat de la futura collita, sinó la pròpia salut de la vinya. És temps d'actuar.

De la mateixa manera, els experts del panell de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic (IPCC) apel·len, en el seu últim informe, a què actuem ara per contenir l'escalfament global i evitar els escenaris de futur més adversos: aquells que esdevindrien si la temperatura mitjana del planeta augmentés en més de 2 ° C.

EVITAR ELS 2°C D’AUGMENT

En l'últim segle la temperatura mitjana ha augmentat 1ºC. Sembla poc a simple vista, tot i que ja n’estem començant a patir les primeres conseqüències;

[[{"fid":"18956","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":405,"width":720,"style":"height: 281px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]][[{"fid":"18957","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":1080,"width":1920,"style":"height: 281px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Recents incendis aCalifornia 2018 (Font: bbc), i Time-lapse de l'àrea gelada en l'Àrtic, entre 1984 i 2016 (Font: NASA).

els fenòmens meteorològics extrems, els grans incendis que arrasen enormes territoris en diferents regions del planeta, l'augment del nivell del mar o el desglaç accelerat de l'Àrtic.

Són les primeres respostes a aquest reescalfament de l'atmosfera terrestre. La situació es pronostica pitjor si aquesta temperatura mitjana augmenta en 1,5 ° C, i molt pitjor si arriba als 2 °C d'augment.

Segons l'últim informe de l'IPCC, la diferència del nivell de la mar seria 10 cm inferior si l'augment de la temperatura global fora d'1,5 °C en comptes de 2 °C. Potser al lector li sembli poc, però si tenim en compte que el mar s'endinsa, de mitjana, a un metre de la vora per cada centímetre de pujada, la diferència anterior significaria la desaparició de bona part dels estats arxipel·làgics del planeta i l'èxode de la població.

Respecte a l'Àrtic, les diferències també serien notables; la possibilitat del seu desglaç total seria d'una vegada per segle si la temperatura pugés 1,5 ° C, i d'una vegada per dècada si arribés als 2 ° C. Els esculls de corall, per la seva banda, podrien disminuir en més de la meitat amb un escalfament global de 1,5 ° C, però desapareixerien per complet i per sempre amb un augment de 2 ° C.

NO PODEM ESPERAR MÉS

Els experts de l'IPCC han estat categòrics en les conclusions presentades als líders mundials: si seguim amb l'actual ritme d'emissions de gasos amb efecte hivernacle, l'augment de 1,5 ° C s'assolirà el 2040 i el de 2 ° C a 2065 .

A partir d'aquí, l'evolució del clima avançaria cap a un canvi desbocat, i ens conduiria a escenaris d'alta incertesa i impossibles de predir.

Per evitar aquesta incertesa i aconseguir que l'escalfament no sobrepassi aquest 1,5 ° C, les nostres emissions de CO2 haurien de baixar un 45% el 2030 (amb relació a 1990, període de referència) i cessar el 100% el 2050. No obstant això, a Espanya, les emissions de CO2 estan un 17% per sobre del nivell de 1990, per la qual cosa hem de redoblar els nostres esforços per complir amb aquest repte. Un repte que ha d'incumbir a tots, des dels governs a les empreses, però que reclama també l'acció ciutadana.

EL COMPROMÍS DE FAMILIA TORRES

Fa 30 anys Família Torres va iniciar el programa d'actuacions a favor del medi ambient i contra el canvi climàtic"Torres & Earth"per adaptar la seva activitat al canvi climàtic i reduir les seves emissions de CO2. L'objectiu era aconseguir una reducció del 30% per ampolla abans del 2020. Arribat aquest repte, el compromís és ara seguir avançant fins a esdevenir un celler Carbon Neutral, amb emissions neutres de carboni; un compromís ineludible per contribuir a la mitigació de l'escalfament global per sota d'aquests 1,5 ° C, i poder així seguir oferint-nos grans vins.