María José Vázquez

18 desembre 2018

[[{"fid":"18816","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":381,"width":600,"style":"height: 318px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

María José es defineix com una persona 'treballadora, sociable, responsable i tenaç.' I afegiríem inquieta, curiosa i dedicada. Amb una sensibilitat arrelada en la simbiosi entre vi i gastronomia.

Perquè la relació que Mª José ha mantingut amb el vi sempre ha residit a la cuina. Així ho recorda: 'La meva passió va començar fa molts anys, sobre el 2003-04, ajudant al que era el sommelier titular del restaurant Guggenheim Bilbao. Junts treballàvem per fer un manual de tast, acompanyats d'un altre company que es formava per ser sommelier en aquella època, i que avui dia ja és un gran sommelier de Bizkaia.' Posteriorment arribaria la formació reglada en sommelieria a l'Escola d'Hostaleria d' Artxanda. I d'aquí, a les sales dels prestigiosos restaurants Guggenheim Bilbao i Restaurant Nerua, fins que el 2009 va ser reconeguda com Nariz de Oro d'Espanya.


Avui és el nas i el paladar a La Viña del Ensanche, aventura que va iniciar el 2014 i que en principi no havia de durar...

[[{"fid":"18817","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":375,"width":900,"style":"height: 208px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Sala de La Viña del Ensanche, Bilbao.

La Viña es va posar en contacte amb mi perquè els assessorés en temes de vins, cartes i cursos per al personal, en un nou projecte anomenat 'Taller de cocina' (restaurant gastronòmic de La Viña del Ensanche) i al bar. Finalment, el que havien de ser uns mesos s'han convertit en quatre anys meravellosos.'

Ànima generacional i dedicació. Conceptes, valors i contextos vitals que La Viña del Ensanche comparteix amb Família Torres; 'és dels pocs negocis familiars situats al centre, que avui en dia perduren a Bilbao; són ja la tercera generació', apunta la Mª José.

'Família Torres ens acompanya des del començament. A més, assisteix cada any als tastos que organitzem i en les que sempre tenim llista d'espera. Tenim clients assidus a la seva gamma de vins.'

[[{"fid":"18820","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":300,"width":300,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Celler de La Viña del Ensanche, Bilbao.

L'oferta gastronòmica és molt desitjable i variada, apuntalada amb la seva relació amb el pernil ibèric Joselito. Una parada obligada per hedonistes bilbaïns i de la resta del món que no entengui un bon mos sense un excels vi.


Compartim l'afany per superar-nos i d’anar més enllà, sempre a la recerca de l'excel·lència. De manera que li preguntem a la Mª José què espera de Família Torres al futur: 'És difícil, perquè l'oferta ja és molt àmplia. A més, sé que es treballa en la recerca i recuperació de ceps autòctons ancestrals. Potser el que sí m’agradaria (en general, de tots els cellers) és que el món del vi s'acostés més en allò cultural; als joves, que són els nostres futurs clients.'


Mª José i La Viña del Ensanche representen la classe de relació que transcendeix allò merament transaccional. Ens regalem el millor de nosaltres mateixos i, en conseqüència, la nostra feina pren sentit per complet.